אחד הגורמים המרכזיים במשבר הוא תחושת ניתוק מהזהות שהייתה לנו טרם האירוע. גירושין, למשל, אינם רק פרידה מבן זוג, הם גם קטיעה של חלומות ותוכניות משפחתיות, ושינוי דינמיקה באופן שמשפיע על ילדים, משפחה מורחבת וחיים חברתיים. באופן דומה, אובדן אדם קרוב מפגיש אותנו ישירות עם הפן השברירי של הקיום, וגורם לשאלות על מקומנו בעולם ועל תכלית החיים. הגישה היונגיאנית מתייחסת לכך באמצעות עבודה עם חלומות, דמיון פעיל וחקירת הדימויים העולים מהם, מתוך אמונה כי אלו עשויים להאיר את המשמעות העמוקה שמבקשת לפרוץ מתוכנו.
כיצד הטיפול עשוי לסייע בהתמודדות עם משבר?
במהלך הטיפול עם הפסיכולוגית ד"ר בתיה שטרן, מתייחסים גם לחלומות כיוון שיש להם משמעות והם לא בגדר אירועים מקריים, החלומות הם מסרים סמויים של הנפש. חלום יכול לשקף את החרדות הקיימות בלא-מודע, אך באותה מידה להצביע גם על פוטנציאל צמיחה ושינוי. ניתוח סמלים ודימויים המופיעים בחלומות מאפשר לאדם להכיר חלקים עמוקים בתוכו, ולעתים להתעמת עם חוויות עבר לא מעובדות. בשילוב עם שיחה קלינית, החולם לומד לגשת אל הדימויים שעלו בחלום ולשאול שאלות על מקומם בחייו. דמיון פעיל, כאמצעי נוסף, מזמין ליצור דיאלוג עם דימויים אלה, ויוצר אינטראקציה ישירה וחיונית בינם לבין המטופל. כך נוצרת אפשרות לקדם תהליכי החלמה והתארגנות מחודשת, תוך העמקה במניעים הלא מודעים שהובילו למשבר.
מעבר לחקירה הרגשית, טיפול במשברי חיים בונה דרך מעשית להתמודד עם השינויים. כאשר אנחנו מתמודדים עם גירושין או אובדן, קיימת נטייה להיאחז בכאב או בשאלות של "מדוע זה קרה לי?". המטפל היונגיאני יסייע להכיר בחשיבותם של המשברים כמרחב לצמיחה. משבר עשוי לחשוף צרכים נפשיים שלא זכו למענה קודם, ולאפשר בחינה של דפוסי התנהגות או הרגלים שעכשיו כבר אינם משרתים אותנו.
ברגע שאדם לומד לראות במשבר הזדמנות להתרחב רגשית, הוא עשוי להבין שצמיחה אמיתית מצריכה ניתוק מתפיסות ישנות ואימוץ של דרכי חשיבה חדשות. הדבר תקף במיוחד כשמדובר בשינוי קריירה, יחד עם תחושת אובדן הוודאות מגיע פתח להגשמת חלומות אחרים. בפן המעשי, הטיפול עשוי לכלול זיהוי עוצמות אישיות, הנחיה בניהול מחשבות מטרידות ומתן כלים להתמודדות בתקופות ובמצבים של לחץ.