אכן, גם חולי טרשת נפוצה עשויים להיות זכאים לקבלת זכויות וסעדים שונים מהמוסד לביטוח לאומי, כגון קצבת נכות כללית, קצבת ניידות, קצבת שירותים מיוחדים ועוד. ואכן, מיצוי זכויות אלה אינו תמיד הליך פשוט, שכן הבירוקרטיה, במקרים רבים, מקשה מאוד על הליכי מיצוי זכויות רפואיות אלה. אך באמצעות נקיטת מספר צעדים, ניתן גם ניתן לגבור על הקשיים הללו, ולמצות יותר מהזכויות הרפואיות המגיעות לנו על פי חוק.
השפעת המחלה על חיי השגרה של החולה ובני משפחתו
טרשת נפוצה היא מחלה כרונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית ומשפיעה באופן משמעותי על חיי השגרה של החולים ובני משפחותיהם. החולים מתמודדים עם קשיים פיזיים מורכבים, כגון חולשה, בעיות מוטוריות, נוקשות שרירים, בעיות ראייה, קשיי דיבור, כאבים, עייפות כרונית ובעיות שליטה על הסוגרים. בנוסף, הם עלולים לחוות קשיים קוגניטיביים כמו בעיות זיכרון, ריכוז, חשיבה ושפה. קשיים אלו משפיעים על איכות חייהם ויכולתם לבצע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו הלבשה, רחצה ואכילה. כל אלה עלולים להוביל את החולה לבידוד חברתי ודיכאון.
אדם הסובל מטרשת נפוצה (מקור: Drazen Zigic מ-Freepik)
בני המשפחה של החולים מתמודדים אף הם עם אתגרים רבים. הם עשויים להידרש לסייע לחולה בפעולות יומיומיות, לטפל בו ולתמוך בו רגשית, ולעיתים אף על חשבון חייהם האישיים. לעיתים, בני המשפחה נאלצים להתמודד עם שינויים בתפקידים ובאחריות בתוך המשפחה, ועם קשיים כלכליים, כתוצאה מההוצאות הרפואיות והטיפוליות הכרוכות במחלה. לפיכך, מציעה המדיה שלל זכויות רפואיות ללוקים בה.
זכויות חולי טרשת נפוצה
חולי טרשת נפוצה עשויים להיות זכאים לקבלת זכויות וסעדים שונים מהמוסד לביטוח לאומי, אשר נועדו לסייע להם להתמודד עם אתגרי המחלה ולשפר את איכות חייהם:
- קצבת נכות כללית: קצבה חודשית המשולמת למי שנקבעה להם נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות, וכושר השתכרותם נפגע. הקצבה נועדה לסייע למבוטחים להתמודד עם ההוצאות הכרוכות במחלה ובטיפול.
- קצבת ניידות: קצבה המשולמת לחולים המוגבלים בניידותם. הקצבה נועדה לסייע למבוטחים לרכוש רכב, להתאים את רכבם לצרכיהם ולכסות הוצאות ניידות נוספות.
- קצבת שירותים מיוחדים: קצבה המשולמת למי שזקוקים לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות יומיומיות. הקצבה נועדה לסייע למבוטחים לממן את עלות העסקת עובד סיעודי.
- הטבות נוספות: בנוסף לקצבאות, חולי טרשת נפוצה עשויים להיות זכאים להטבות נוספות, כגון הנחות בתשלומים שונים, פטורים מתשלומים, סיוע ברכישת ציוד רפואי ועוד.
הגשת תביעה וזכאות לקצבאות: כך זה עובד
הזכאות לקצבאות ולהטבות מטעם המוסד לביטוח לאומי אינה ניתנת באופן אוטומטי, אלא מחייבת הגשת תביעה ועמידה בתנאים שנקבעו. אחד הקריטריונים המרכזיים הוא חומרת המחלה, כאשר מידת הפגיעה בתפקוד הגופני והקוגניטיבי עשויה להשפיע על אישור הבקשה.
קריטריון נוסף הוא היכולת לבצע פעולות יומיומיות, כגון הלבשה, רחצה, אכילה וניידות. ככל שהפגיעה משמעותית יותר, כך עולה הסיכוי לזכאות לקצבת נכות, שירותים מיוחדים וקצבת ניידות. בנוסף, היכולת להשתכר למחיה מהווה גורם מכריע בקביעת הזכאות לקצבת נכות כללית, כאשר פגיעה חמורה ביכולת זו עשויה להקנות סיוע כלכלי במסגרת הקצבאות הרלוונטיות.
חומרת לקותו של התובע עשויה להיבחן במספר דרכים: במקרים הפשוטים, הזכאות תיקבע על פי בחינת המסמכים שהוגשו ותשאול טלפוני בלבד. במקרים מורכבים יותר, יגיע גם נציג ביטוח לאומי לביקור בית בכדי לבחון מקרוב את ליקוייו של התובע. במקרים מורכבים אף יותר, הוא ייקרא לעמוד אל מול ועדה רפואית של ביטוח לאומי.
לא מתמודדים לבד – ועדה רפואית
עבור דורשי זכויות רפואיות רבים, התייצבות אל מול ועדה רפואית מהווה את האתגר הגדול מכולם, שכן מדובר עבורם באירוע מלחיץ והרה גורל. לפיכך, למרבה הצער, דורשי זכויות רפואיות רבים מגיעים לוועדות לא מוכנים מבחינת טיעונים, מסמכים ולא מבחינה נפשית, וחבל. אמנם אפשר לערער על החלטת הוועדה בעניינך, אך זה סיבוך שעלול לגבות ממך מספר חודשים נוספים של המתנה. וגם אחריהם – אין מובטח לך כי ועדת העררים אכן תקבל את טענותיך לשביעות רצונך.
בהתחשב בכל הקשיים הללו, לא פלא שבימינו, ישראלים רבים בוחרים שלא להתמודד לבד עם הבירוקרטיה הסבוכה של ביטוח לאומי, ופונים לחברות למיצוי זכויות רפואיות שיעזרו להם בתהליך. חברות אלה יכולות לסייע לדורשי הזכויות להכין את המסמכים הנדרשים, להגישם כיאות, להתכונן לוועדות הרפואיות, וכן ללוותם לאורך כל הדרך על לקבלת הפיצוי שמגיע להם על פי חוק.