לאחר הפסקה של 11 שנים, התכנס בבריסל הפורום המשותף לניהול הקשרים בין ישראל לאיחוד האירופי. הדיונים, שנמשכו כשלוש שעות, עסקו בחיזוק שיתוף הפעולה בתחומי הכלכלה, המדע והתרבות. לצד הסוגיות האזרחיות, העלה שר החוץ גדעון סער בפני נציגי האיחוד סוגיות ביטחוניות בוערות, ביניהן האיום האיראני, המצב בסוריה ולבנון, וכן ביקש את התערבות האיחוד בהתמודדות עם גל האנטישמיות באירופה.
בפעם הראשונה מאז 2012 התקיימה בבירת בלגיה ועידת מועצת האסוציאציה בין ישראל לאיחוד האירופי, בהשתתפות הנציגה העליונה למדיניות חוץ וביטחון קאיה קאלאס, שר החוץ הישראלי גדעון סער ונציגי מדינות האיחוד. במהלך הכינוס נכחו שרי חוץ מעשרים מדינות אירופאיות, ביניהן בלגיה, צ'כיה, הולנד, דנמרק, לוקסמבורג, רומניה, פורטוגל, ספרד ושוודיה, וכן נציגים משש מדינות נוספות.
טרם התחלת הדיונים הרשמיים, קיים סער פגישה אישית עם קאלאס. המפגש הוקדש לחידוש והעמקת שיתופי הפעולה הכלכליים והתרבותיים בין הצדדים. כתוצאה מהוועידה, הוחלט על הפעלה מחודשת של צוותי העבודה המשותפים שהוקפאו במשך כשנה וחצי, דבר שיאפשר התקדמות משמעותית בתחומי המסחר, המחקר והמדע.
בהתייחסו לחשיבות היחסים בין ישראל לאיחוד, אמר שר החוץ: ״קיום מפגש האסוציאציה הוא חשוב ואני מברך על דיאלוג קונסטרוקטיבי בין האיחוד האירופי לישראל. יחסים טובים בין ישראל לאיחוד האירופי הם אינטרס של שני הצדדים ואמשיך לפעול כדי לחזקם. אני מאמין שלישראל יש ערך רב עבור האיחוד האירופי. הוכחנו במהלך 16 החודשים האחרונים כי ישראל היא אי של כוח ויציבות במזרח התיכון הסוער. אנחנו הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. יש לנו איומים משותפים על אורח חיינו המערבי. עלינו לעבוד יחד כדי לשמר את הדמוקרטיה, הסדר העולמי והיציבות. היחסים בינינו לא צריכים להיות בני ערובה של הסכסוך המר עם שכנינו הפלסטינים״.
במהלך הדיונים התייחס סער למצב בסוריה באומרו: ״סוריה יכולה להיות יציבה רק אם תהיה פדרציה הכוללת אוטונומיות שונות ומכבדת אורחות חיים מגוונים״. בהמשך הביע דאגה מגל האנטישמיות באירופה: ״80 שנה לאחר השואה יש גל עצום של אנטישמיות, במיוחד על אדמת אירופה. לאירופה יש אחריות להתמודד עם זה. למרות שאנו מעריכים את הצעדים שננקטו, בכנות, אנו סבורים שזה לא מספיק. באמריקה חלה ירידה דרסטית באנטישמיות. הדבר קשור לפעולות התקיפות ולצווי הנשיא טראמפ. היו בעיות חמורות בקמפוסים האמריקאים, אך כעת יהודים מרגישים שם הרבה יותר בטוחים. קיים קשר בין אנטישמיות לאנטי-ישראליות. אנו מקבלים ביקורת לגיטימית, אך שלילת זכותה הבסיסית של ישראל להתקיים היא אנטישמיות״.
בחלק העוסק באיום האיראני, הזהיר סער: ״הסכנה הגדולה ביותר לעולם היא שהמשטר המסוכן ביותר יקבל לידיו את הנשק המסוכן ביותר. העם היהודי למד מההיסטוריה- כאשר האויב שלך מצהיר על כוונתו להשמיד אותך, עדיף להאמין לו. השגת נשק גרעיני על ידי איראן בוודאות תפתח מרוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון״. בנוגע ללבנון, ציין סער את ההזדמנות ״לשחרור לבנון מהכיבוש האיראני והעברתה למחנה הערבי הפרגמטי״.
בסיום דבריו, התייחס שר החוץ לסוגיית אונר״א: ״אונר״א היא חלק מהבעיה – לא מהפתרון. בבתי הספר של אונר״א הייתה הסתה מהסוג הגרוע ביותר. החוק עבר בכנסת ברוב הגדול.״