גל ביקורת נוקב מציף את הרשתות החברתיות בימים האחרונים נגד סאלח אל-ג'פראווי, דמות מוכרת ברשתות המזוהה עם ארגון חמאס. אל-ג'פראווי, שנודע לציבור הישראלי לאחר שהפיץ תיעוד מצולם בו נראה חוגג את המתקפה שביצע חמאס ב-7 באוקטובר, הצליח לגייס סכום עצום של קרוב ל-10 מיליון דולר באמצעות יוזמת התרמה שהשיק לפני שלושה ימים.
המיזם, שהוצג כמאמץ הומניטרי לבניית מרכז רפואי חדש עבור ילדים ברצועת עזה, הגיע כמעט ליעדו המוצהר של 10 מיליון דולר, כאשר עד כה נאספו כ-9.8 מיליון דולר. המיזם קיבל לכאורה גושפנקא רשמית כאשר בדף ההתרמה הופיע סמלו הרשמי של משרד הבריאות הפלסטיני, דבר שהעניק לו מראית עין של לגיטימיות.
אלא שאתמול התפרסמה הודעה רשמית מטעם משרד הבריאות הפלסטיני כי הכחישה כל קשר ליוזמה. בהודעה הבהיר המשרד כי "אינו נושא באחריות לשום קמפיין לגיוס תרומות לרצועת עזה ברשתות החברתיות". המשרד אף הזהיר את הציבור "מפני שימוש בשמו על ידי גורמים כלשהם לצורך גיוס כספים בכל פלטפורמה תקשורתית".
בעקבות ההכחשה הרשמית, פרצה סערה ברשתות החברתיות. מספר רב של גולשים החלו להאשים את אל-ג'פראווי בניצול המשבר ההומניטרי ברצועה לצרכיו האישיים. הטענות בדבר הונאה והתעשרות אישית התפשטו במהירות, כאשר רבים הביעו זעם על מה שתיארו כשימוש ציני במצוקת התושבים באזור הלחימה.
היקף הכספים המשמעותי שהצליח אל-ג'פראווי לגייס תוך ימים ספורים – קרוב ל-10 מיליון דולר – מדגיש את חומרת ההאשמות המופנות כלפיו. אם יתברר כי אכן מדובר בהונאה, הרי שמדובר באחת מההונאות ההומניטריות הגדולות שנקשרו למשבר בעזה מאז תחילת הלחימה. התפתחות הפרשה מעלה שאלות קשות לגבי הפיקוח על מיזמי התרמה ברשתות החברתיות, במיוחד בזמני משבר ומלחמה, כאשר הרצון לסייע לאוכלוסייה במצוקה עלול להיות מנוצל לרעה על ידי גורמים בעלי אינטרסים זרים.
פעם הבאה אולי יארגנו עוד רמאי כזה ואז העולם יתחיל לחשוב לאן הוא נותן את כספו..