שר העבודה יואב בן-צור חתם היום (שני) על צו הרחבה היסטורי בענף ההסעדה, שישפר משמעותית את תנאי השכר וההעסקה של אלפי עובדים. הצו מרחיב את ההסכם הקיבוצי שנחתם בשנת 2022 לכלל עובדי תחום ההסעדה לעסקים ולמוסדות, וכולל טבחים, עוזרי טבחים, מגישים, שוטפי כלים, מנהלי משמרות ועוד.
החתימה על הצו התבצעה במעמד יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ומנכ"לית איגוד לשכות המסחר גילית רובינשטיין, לאחר שקיבלה את אישור המועצה לצווי הרחבה בראשות הממונה הראשית על יחסי עבודה במשרד העבודה, עו"ד רבקה ורבנר.
מדובר בצו הרחבה ייחודי וראשון בתחומו, המקנה תנאים מיטיבים לעובדים בענף ההסעדה. העובדים ייהנו משכר מינימום ענפי גבוה יותר, קרן השתלמות, שי לחגים ומענק התמדה. ההסכם יחול על כל חברות ההסעדה ועובדיהן, בין אם במטבחים מרכזיים, בין אם במשרה מלאה או חלקית, וכן לרבות מנהלי אתרים, מנהלי משמרת, שף ראשי, עוזרי טבח, מגישים, שוטפי כלים, עובדי אדמיניסטרציה באתרים ובמטבחים.
ההסכם כולל חמש פעימות, כאשר החל מהפעימה הראשונה (1 באפריל 2025) יעמוד התעריף השעתי המינימלי על 10% מעל שכר המינימום במשק. מהפעימה השנייה יעמוד שכר המינימום בענף על 13% מעל שכר המינימום במשק, ומהפעימה השלישית ואילך ישתכרו עובדי הענף 16% מעל שכר המינימום במשק.
מהפעימה הרביעית להסכם (1 באפריל 2028) יהיו זכאים העובדים בענף לקרן השתלמות, כאשר הפקדות המעסיק יהיו בגובה של 2.5% (משכר הבסיס) ומהפעימה החמישית 5%. חלק העובדים בקרן ההשתלמות יעמוד על 2.5%. תשלום קרן ההשתלמות יינתן לעובדים בענף 12 חודשים ויותר.
החל מהפעימה הראשונה להסכם (אפריל הקרוב) יהיו זכאים העובדים בענף לשי לחג, בראש השנה ובפסח. גובה השי יגיע עד 230 שקל בפעימה השלישית לעובד בוותק של שלושה חודשים לפחות ומעל 50% משרה. עובדים עם פחות משלושה חודשי ותק יקבלו מחצית משווי התו. שווי השי יתעדכן לפי עליית מדד המחירים לצרכן.
העובדים יקבלו בכל שנה מענק התמדה עבור השנה החולפת, שיחושב לפי מכפלת שעות העבודה הרגילות של העובד בסכום לשעה, לפי הפעימות. חברי ארגון המעסיקים יוכלו להמיר את מענק ההתמדה לתקציב מצוינות עבור עובדים מצטיינים, קורסים והכשרות מקצועיות, תמריצים ופעילויות רווחה.
שר העבודה יואב בן-צור ציין כי "חתימתי על צו ההרחבה מסמלת צעד משמעותי בהבטחת תנאי העסקה הוגנים וטובים יותר לעובדי הענף, במסגרתם יובטחו תנאים סוציאליים מיטיבים לעובדים. זהו הסכם פורץ דרך, ראשון מסוגו, שמביא בשורה הן לעובדים והן למעסיקים, ויוצר בסיס יציב לענף כולו".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד אמר כי "זהו צעד חשוב ומשמעותי לחיזוק מעמדם ושכרם של העובדים שעוסקים בעבודה לא פשוטה, ושתפקידם להזין עשרות אלפים מדי יום".
מנכ"לית איגוד לשכות המסחר גילית רובינשטיין בירכה על החתימה וציינה כי "זהו צעד הכרחי מאוד להבטחת תנאי העסקה הוגנים לעובדים המועסקים בתחום, ולשמירה על זכויותיהם, תוך יצירת וודאות והכרה למעסיקים".
יאללה אני רץ להיות מלצר.
הכל מיועד כדי למשוך צעירים לעבוד במלאכות הפיזיות השחורות .
עולם העבדות נגמר ממזמן .
צעירים יעדיפו לעבוד בעבודה אחרת שמתגמלת כמו שצריך ולעשות משהו שיותר אוהבים ואז גם עובדים הרבה יותר טוב.