צעד משמעותי לקראת האיחוד הפוליטי בין מפלגת השלטון לבין סיעת הימין הממלכתי התרחש אתמול, כאשר מזכירות הליכוד התכנסה לדיון והצבעה על המתווה שהציג בפניהם יושב ראש המפלגה, ראש הממשלה בנימין נתניהו. בתום ההתייעצות, אושרה ההצעה ברוב מוחץ של 81 תומכים מול 5 מתנגדים.
בהודעה שפרסם יושב ראש מזכירות הליכוד, השר ישראל כ"ץ, נמסר פירוט ההחלטות שהתקבלו: "הצעת יו"ר הליכוד בנימין נתניהו בעניין ההסכם עם הימין הממלכתי עברה במזכירות הליכוד ברוב של 81 נגד 5. מזכירות הליכוד אישרה היום את הסעיפים הנוגעים לתחומי סמכותה, בין היתר ביטול ההחלטה האוסרת על חברי הימין הממלכתי להתמודד במשך 5 שנים מיום חזרתם וקיצור תקופת האכשרה להתמודדות עתידית לכנסת ומוסדות הליכוד. שאר הסעיפים בהסכם הועברו על ידי מזכירות הליכוד למרכז הליכוד שיתכנס בתוך 90 יום כדי לאשר אותם".
משמעות ההחלטה היא הסרת המכשולים הפרוצדורליים שעמדו בפני שובם של חברי סיעת הימין הממלכתי למפלגת האם. במקור, תקנון הליכוד הטיל מגבלות חמורות על חברים שעזבו את המפלגה, אך כעת הוחלט להקל על תהליך החזרה ולקצר את תקופת ההמתנה הנדרשת לפני שיוכלו להתמודד על מקומות ברשימה לכנסת ועל תפקידים במוסדות המפלגה.
עם זאת, לא כל ההיבטים של ההסכם אושרו באופן מיידי. חלק מהסעיפים, שנמצאים מחוץ לתחום סמכותה של המזכירות, יובאו להצבעה בפורום הרחב יותר של מרכז הליכוד, שצפוי להתכנס במהלך שלושת החודשים הקרובים.
ההצבעה במזכירות מגיעה ימים ספורים לאחר הודעה משותפת של שתי המפלגות, שפורסמה ביום חמישי האחרון, על הסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי. במסגרת ההודעה נחשפו לראשונה פרטי ההסכם, הכולל את המשך תהליך מיזוג הסיעות והגשת רשימה משותפת בבחירות הבאות לכנסת.
פרט מרכזי בהסכם נוגע להסדרי השריון ברשימה המשותפת. על פי ההודעה המשותפת של המפלגות: "במסגרת ההסכם, ככל שתינתן לראש הממשלה הסמכות לשריין מועמדים ברשימת הליכוד לכנסת ה-26, יבחר השר גדעון סער, יו"ר הימין הממלכתי, את המועמד המשוריין הראשון במסגרת המועמדים המשוריינים לראש הממשלה. עוד הוסכם כי מיקום המועמד המשוריין הראשון לא יהיה לאחר המקום ה-15. לאחר המיזוג, חברי סיעת הימין הממלכתי יהיו חלק מסיעת הליכוד".
מקורות בכירים בסביבת המשא ומתן מסרו כי שר החוץ גדעון סער עצמו אינו מתכוון לנצל את זכות השריון לטובתו, ככל הנראה בשל ביטחונו ביכולתו להשיג מקום גבוה ברשימה בכוחות עצמו. במקום זאת, סער צפוי להשתמש בזכות זו כדי להבטיח מקום לבן בריתו הפוליטי, חבר הכנסת זאב אלקין.
האיחוד הפוליטי מהווה נקודת ציון משמעותית בזירה הפוליטית הישראלית, בייחוד לאור הנסיבות שהובילו לפרישתו של סער מהליכוד לפני כשלוש וחצי שנים. מאז פרישתו, התמודד סער בראש מפלגה עצמאית במערכות הבחירות האחרונות, וכעת ההסכם מסמן את חזרתו למפלגת האם, תחת הנהגתו של יריבו הפוליטי לשעבר, בנימין נתניהו.
מומחים פוליטיים מעריכים כי האיחוד עשוי לחזק את מעמדה של מפלגת השלטון לקראת הבחירות הבאות, ולייצב את הקואליציה הנוכחית. עם זאת, הצלחת המהלך תיבחן לאורך זמן, כאשר ייבדק כיצד ישתלבו אנשי הימין הממלכתי במנגנון המפלגתי של הליכוד, וכיצד יתגבשו יחסי הכוחות הפנימיים בין הסיעות המתאחדות.