הפלה חוזרת – קצת רקע
הפלה חוזרת היא למעשה מצב בו האישה חוותה שתי הפלות רצופות או מעבר לכך לאורך הריונות שונים. יש לציין כי בעבר נדרשו שלוש הפלות, אך כיום רוב המערכות הרפואיות מתייחסות לשתי הפלות עוקבות בתור הפלות חוזרות. הפלות חוזרות מטבען מהוות סיבה לבדיקה רפואית.
מהי השכיחות של הפלות?
כאמור, הפלות מתרחשות לכל אורך שלבי ההריון, אם כי ברובן הגדול הן מתרחשות עוד לפני האבחנה הקלינית של ההריון (לפני השבוע ה-5). שיעור ההפלות בקרב הריונות שאובחנו קלינית נע בין 10% ל-12%. לאחר השבוע ה-8 שיעור ההפלות יורד בצורה משמעותית, והוא נע בין 2% ל-3%.
מה יכול לגרום להפלה חוזרת?
• הפרעות כרומוזומליות – בין 50% ל-60% מההפלות אשר מתרחשות לאורך השליש הראשון של ההריון הן בעקבות הפרעה כרומוזומלית בעובר. ההפרעה הנפוצה ביותר היא הטריזומיות, מצב בו יש בפועל שלושה עותקים מאותו הכרומוזום, כאשר אמורים להיות שניים בלבד. הפרעה כרומוזומלית נפוצה נוספת היא חוסר בעותק של כרומוזום ה-X.
• מחלות אוטואימוניות – מחלות אוטואימוניות הן למעשה מחלות בהן לאדם יש נוגדנים כלפי גופה, וכתוצאה מכך נפגעים איברים רבים והתפקוד שלהם עלול להיפגע בצורה משמעותית – איברים כמו הלב, הכליות והמפרקים. במקרים רבים, הפלות חוזרות יכולות להוות סימן מקדים למחלה אוטואימונית.
• הפרעות אנדוקריניות – הפרעות הורמונליות גם הן מהוות גורם די נפוץ של הפלות חוזרות. יש לציין כי השכיחות של הפרעות הורמונליות גבוהה הרבה יותר בקרב נשים הסובלות מפעילות יתר או תת-פעילות של בלוטת התריס. גם נשים עם סוכרת נמצאות בסיכון מוגבר, בעיקר אם המחלה אינה מאוזנת היטב ואינה מטופלת כהלכה. מעבר לכך, גם עודף פרולקטין בדם נקשר בעבר לעליה בסיכון להפלות חוזרות.
מה כדאי לזוג אשר סובל מהפלות חוזרות לעשות?
במידה ומדובר בזוג צעיר ולא ידוע על בעיות פריון, מומלץ להתחיל את הבירור לאחר שהתרחשו שלוש הפלות מוקדמות (לפני השבוע ה-10 להריון), משום שבמקרים אלו קיים סיכוי גבוה שלא תהיה הפלה נוספת בהריון שלאחר מכן. אם מדובר בזוג מבוגר או לחילופין, בזוג אשר ידוע לו על בעיות פריון – חשוב מאוד להתחיל בירור רפואי כבר לאחר שני מקרים של הפלה חוזרת. המועד האופטימלי להתחיל בבירור רפואי הוא כאשר האישה אינה הרה, בדרך כלל מומלץ לעשות זאת סביב שישה שבועות לאחר שהתרחשה ההפלה האחרונה. הבירור בדרך כלל מתחיל עם סקירה מדוקדקת של ההיסטוריה הרפואית, וחשוב לדעת כי במקרים מסוימים תתבצע גם בדיקה גופנית ובדיקת אולטרסאונד.