דיפלומטים בכירים ממצרים מסרו היום (רביעי) לכתבי "אל-ערבי אל-ג'דיד", רשת התקשורת הקטרית, כי המאמצים הדיפלומטיים שהובילה קהיר בימים האחרונים להשגת הסכם בין ישראל לבין חמאס לא הבשילו לכדי פריצת דרך.
לפי הדיווח, מקורות אלה התייחסו למצב באופן חריף: "ניסיונות להביך את קהיר באמצעות תוכנית ישראלית שמטרתה להעביר בכוח את תוכנית העקירה. כל ההצעות שהציגה קהיר בימים ובשעות האחרונות נכשלו כולן". הגורמים המצריים הוסיפו כי אחד הגורמים המרכזיים לכישלון המתווה נעוץ בסירובו של הממשל האמריקאי להתחייב להפעלת השפעתו על ראש הממשלה בנימין נתניהו.
כפי שדווח אתמול, המתווה המצרי שגובש בתקופה האחרונה התבסס על מנגנון הדרגתי. על פי התוכנית, חמאס היה אמור לשחרר חמישה מהאזרחים הישראלים המוחזקים ברצועה מדי שבוע. בתמורה, בתום השבוע הראשון של יישום ההסכם, ישראל הייתה צפויה להתחיל בהטמעת השלב השני של הפסקת האש.
נוסף על כך, המתווה כלל מפת דרכים מפורטת עם לוחות זמנים ברורים – הן לשחרור כלל החטופים הישראלים והן לנסיגה מדורגת ומלאה של כוחות צה"ל משטח רצועת עזה. במסגרת ההסכם המוצע, ארצות הברית הייתה אמורה לספק ערבויות בינלאומיות שיבטיחו את יישום ההסכם על ידי כל הצדדים.
למרות המאמצים האינטנסיביים של הדיפלומטיה המצרית, שהציגה מספר גרסאות מעודכנות להצעה בימים האחרונים, נראה כי הפערים בין העמדות נותרו משמעותיים מכדי לגשר עליהם בשלב זה.