ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ יולי יואל אדלשטיין, אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק להקפאת כספים ששילמה הרשות הפלסטינית בזיקה לטרור מהכספים המועברים אליה מממשלת ישראל (תיקון – שיפוי המדינה על נזקי טרור), התשפ"ד-2024, של ח"כ אביחי בוארון. ההצעה אושרה פה אחד.
ההצעה מבקשת לקבוע כי מתוך הכספים המועברים לרשות הפלסטינית מישראל, יקוזז סכום מהוצאות המדינה בשנה הקודמת על תשלומים לנפגעי פעולות איבה ופיצויים לנזקי מלחמה המשולמים על ידי מס רכוש. הסכום ייקבע על ידי הקבינט, על בסיס דיווחים שיקבל משר העבודה ושר האוצר, כל הכספים ששולמו בשנה הקודמת לפי חוק התגמולים בגין פגיעות איבה וחוק חוק מס רכוש וקרן הפיצויים בגין נזקי מלחמה שנגרמו בשל פעולות איבה.
יו"ר הוועדה, ח"כ יולי יואל אדלשטיין: "זהו צעד חשוב נוסף במלחמה הבלתי מתפשרת שלנו בטרור הפלסטיני. עצם הרעיון בו ישות משלמת כסף לפי מחירון טרור, הופכת את היישות ליישות טרור. אם הרשות מרפדת את כיסי הטרור, אנחנו נגדע את כיסיה שלה. לא זו בלבד, אלא שהכסף שיקוזז מכספי הרשות – יגיע למשפחות הישראליות נפגעות הטרור."
ח"כ אביחי בוארון: "אנחנו עושים היום היסטוריה לא פחות, אזרחי ישראל משלמים בכל שנה מיליארדי שקלים על נזקים שנגרמו כתוצאה מפיגועים, גם במס רכוש וגם בביטוח לאומי, אף אחד לא משפה אותנו על המיליארדים האלה, בכל שנה מדינת ישראל מעבירה מיליארדי שקלים בשנה לרשות הפלסטינית, הצעת החוק שהגשתי ועברה היום בקריאה הראשונה מתקנת את המצב וקובעת כי מדינת ישראל תגבה את המחיר מהרש"פ גם במישור הנזיקי.
במשך עשרות שנים הרשות הפלסטינית מעודדת טרור, ממנת טרור, ומחנכת לטרור, ואנחנו לראשונה גובים ממנה מחיר גם במישור הנזיקי, אנחנו לא נוגעים בכספים המוקפאים שמיועדים לנפגעי הטרור, הצעת חוק זו נועדה למצות את האחריות של הרשות הפלסטינית כמאשררת מעשי הטרור וחבה עליהם חבות מלאה. חבות שעד כה מדינת ישראל נמנעה מלגבות, ונשאה בכל עלויות הטרור העצומות מכספיה. החוק נועד לשנות מצב בלתי נסבל זה, זו היסטוריה, לא פחות.
אני רוצה להודות לידידי יו״ר ועדת חוץ וביטחון חה״כ יולי אדלשטיין על הסיוע והדחיפה, לנציגי הממשלה במשרדים השונים, ולחברי עורכי הדין מארגון לביא על השותפות בעבודה המקצועית על הצעת החוק".
משפחות שכולות הזכאיות לפיצויים מכוח החקיקה שעברה בשנה שעברה, התנגדו להצעה בטענה שהיא תרוקן את הקופה ותקשה על המשפחות לקבל את הפיצויים. עו"ד מאיר סחיווסחורדר, ששכל את הוריו ושלושה מאחיו בפיגוע במסעדת סבארו ב2001 ומייצג משפחות שכולות: "אני זכיתי בפסק דין אבל לא יכול לממש אותו כי באים במשרד האוצר ואמרים שאין מספיק כסף בקופה. המשמעות של ההצעה היא שיהיו משפחות שיקבלו כסף ויהיו משפחות שלא יקבלו כי לא יישאר כסף בקופה."
ח"כ בוארון השיב לטענות ואמר: " אנחנו בדין ודברים עם המשפחות שנבנות מהכספים המוקפאים, אנחנו חלילה לא נוגעים בכספים המוקפאים לטובת משפחות של נפגעי פעולות איבה, אנחנו כן נוגעים באותם כספים שמדינת ישראל מעבירה. המשפחות מבקשות להעביר גם את הכספים האלה לקופת הכספים המוקפאים שעומדת לזכות נפגעי הטרור. חשוב לציין שקופת הכספים המוקפאים התדלדלה מאוד, גם בגלל קיצוץ של האוצר וגם בגלל כמות התביעות. לקראת הקריאה השנייה והשלישית אנחנו נבדוק מה ניתן לעשות."
יו"ר הוועדה, ח"כ יולי יואל אדלשטיין, אמר לפני ההצבעה: "כמי שניהל את הדיונים על חוק פינדרוס אני זוכר טוב מאוד מה הייתה כוונת המחוקק והיא להקל על משפחות של נפגעי טרור לקבל פיצוי משמעותי. הדבר האחרון שאני רוצה זה לפגוע בהצעה שהעברנו כאן. אנחנו נצביע בקריאה ראשונה ואני כבר אומר שהחוק לא יצא מהוועדה לקריאה שניה ושלשית מבלי שנפתור את כל הסוגיות שעלו בדיון, בהן נושא הזיקה, נושא הגדלת קופת הכספים המוקפאים ונושא קדימות לנפגעי משפחות טרור."
יוזכר כי ביולי 2018, אישרה הכנסת את החוק של חברי הכנסת אבי דיכטר ואלעזר שטרן להקפאת כספים ששילמה הרשות הפלסטינית בזיקה לטרור המועברים אליה מממשלת ישראל, הקובע כי כספים שהרשות משלמת למחבלים יקוזזו מהכספים שישראל מעבירה לרשות הפלסטינית בהתאם להסכמים ביניהן.
במרץ 2024 אושרה הצעת חוק של ח"כ יצחק פינדרוס המאפשרת לנפגעי טרור ומשפחותיהם להגיש תביעות נזיקין נגד הנותנים שכר ותגמול בעד ביצוע מעשי טרור ולקבל פיצויים לדוגמה. במסגרת זאת, הוצע שפיצויים אלו לא יהיו ניתנים לניכוי מכל סכום המשולם לנפגעי מעשה הטרור מטעם המדינה. עוד נקבע כי נפגעי הטרור יוכלו לממש את פסק הדין מכל נכס של המעורבים במימון טרור, לרבות מהכספים המוקפאים לפי חוק להקפאת כספים שעבר ב2018.