על פי דיווח שפורסם היום (שלישי) באתר החדשות "Middle East Eye", טורקיה החלה בקידום יוזמה לתפיסת שליטה בשדה התעופה הצבאי T-4 בסוריה. מקורות מיודעים מסרו כי הממשל בטורקיה כבר מקדם תוכניות פיתוח מפורטות למתחם הצבאי הממוקם בקרבת העיר תדמור.השלטונות באנקרה מתכננים להפוך את הבסיס למוקד צבאי משמעותי שיכלול מערכות הגנה אווירית ואמצעי תקיפה מתקדמים. זאת על רקע השינויים הדרמטיים במפת השליטה בסוריה ובמקביל להחרפה במתיחות בין טורקיה לישראל בחודשים האחרונים.
הבסיס הצבאי T-4, המכונה גם שדה התעופה תיאס, ממוקם באזור המדברי במרכז סוריה, לא הרחק מהעיר ההיסטורית תדמור (פלמירה). מיקומו האסטרטגי, בין דמשק לדיר א-זור, הופך אותו לנכס צבאי בעל חשיבות מכרעת במפת השליטה הצבאית באזור. לפי מקורות ביטחוניים, הבסיס שימש בעבר את כוחות המשטר הסורי וכן כוחות איראניים שפעלו במרחב.
לפי הדיווח, בעקבות המשבר המדיני והביטחוני בסוריה, ובפרט לאחר קריסת משטרו של בשאר אל-אסד בדצמבר האחרון, יצרה טורקיה קשר עם ההנהגה החדשה בסוריה בראשות אל-ג'ולאני. מטרת המגעים הייתה לחזק את האחיזה הטורקית בשטח הסורי, כשבסיס T-4 מסמן יעד מרכזי במאמצים אלה.
משמעות המהלך הטורקי מתחדדת לאור העובדה כי לפני כשבועיים בלבד, פעל חיל האוויר הישראלי נגד היכולות האסטרטגיות של בסיסי התעופה הצבאיים "T-4" ו"תדמור". במהלך התקיפה האווירית, נטרלו מטוסי קרב ישראליים תשתיות צבאיות מרכזיות בבסיסים אלה שהיו בשליטת צבא אסד. מטרת הפעולה, כפי שפורסם, הייתה "לשמר את העליונות האווירית של חיל האוויר הישראלי במרחב". יש לציין כי בשנים האחרונות, מספר תקיפות בבסיס T-4 יוחסו לישראל.
גורמים המקורבים לממשל הטורקי מסרו כי אנקרה כבר החלה בפעולות לשיקום הבסיס, ומתכננת להציב בו מערכות הגנה אווירית מתקדמות מתוצרת טורקיה מדגם Hisar. בהמשך, על פי אותם גורמים, צפויה טורקיה לפרוס במקום גם כטב"מים (מל"טים) חמושים ארוכי טווח ומערך מודיעין מוטס. מקורות זרים אף ציינו כי בנוסף למערכת Hisar, שוקלת טורקיה גם פריסה זמנית של מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-400 בבסיס.
התעצמות הנוכחות הצבאית הטורקית בסוריה מתרחשת על רקע מתיחות גוברת ביחסים בין ירושלים לאנקרה. מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" באוקטובר 2023, חלה הידרדרות משמעותית ביחסים הדיפלומטיים בין המדינות. ממשלת טורקיה בראשות הנשיא רג'יפ טאייפ ארדואן נקטה עמדה ביקורתית חריפה כלפי ישראל, והפכה לגורם משמעותי במתיחת ביקורת בינלאומית על פעולות ישראל, תוך שימוש בביטויים שישראל הגדירה כהסתה ואנטישמיות.