ההערכות בוושינגטון משתנות: לאחר מספר חודשי כהונה, ההנהגה האמריקנית נאלצת להכיר בכך שתקוות השלום המהיר בין קייב למוסקבה מתרחקות. מקורות דיפלומטיים מדווחים על תהליך גיבוש אסטרטגיות חלופיות. בעוד שבתחילת הדרך סומנו החודשים הקרובים כנקודת זמן אפשרית לסיום העימות, כעת מתגבשת הבנה שנדרש לחץ משמעותי יותר. הנשיא האמריקני הביע תסכול גובר מהתנהלות הקרמלין והעלה על השולחן אפשרות להטלת מכסים משמעותיים על מדינות שימשיכו לרכוש נפט רוסי.
המערכת האמריקנית עוברת התאמה מהותית בימים האחרונים. מסדרונות הבית הלבן רוחשים פעילות סביב הניסיון לעצב מחדש את המדיניות האמריקנית בנוגע לעימות המתמשך באוקראינה. דיווחים של סוכנות רויטרס חושפים כי אנשי הממשל הגיעו למסקנה המתבקשת – הסיכויים להשגת הפסקת אש בעתיד הקרוב נמוכים באופן משמעותי מכפי שהעריכו בתחילה.
התובנה המתגבשת הזו מהווה תפנית משמעותית במדיניות האמריקנית. בתחילת כהונתו של הנשיא טראמפ, היעד המוצהר היה השגת הסכם הפסקת אש במהלך אפריל או מאי. עם זאת, נראה שהמציאות בשטח ומורכבות המשא ומתן הובילו לשינוי הערכה בקרב קובעי המדיניות האמריקנים.
על פי דיווחים בתקשורת האמריקנית, ובמיוחד בערוץ פוקס ניוז, הנשיא טראמפ מאמין כי עמיתו הרוסי מושך במכוון את זמן המשא ומתן. כתגובה לכך, הממשל האמריקני מתכנן להגביר את אכיפת המגבלות הכלכליות המוטלות על רוסיה. המיקוד העיקרי יהיה במה שמכונה "צי הצללים" – מערך ספינות חשאי המשמש את רוסיה לעקיפת הסנקציות ומאפשר הובלה של למעלה מ-60% מייצוא הנפט הרוסי אל השווקים העולמיים.
לפי הנתונים שנחשפו בדיווחים, המצב הנוכחי מצביע על כך שרק כשליש (כ-30%) מהסנקציות נאכפות בפועל באופן אפקטיבי. הנשיא האמריקני, על פי המקורות, שואף להגדיל משמעותית את האחוז הזה כדי להפעיל לחץ ממשי על הממשלה הרוסית ולדחוף אותה לעמדה גמישה יותר בשולחן המשא ומתן.
סימנים לתסכולו הגובר של הנשיא טראמפ נראו בבירור בראיון שהעניק לרשת NBC ביום ראשון האחרון. בתגובה להתבטאויות של הנשיא פוטין נגד אמינותו של נשיא אוקראינה זלנסקי, אמר טראמפ כי הוא "כועס מאוד ומאוכזב" מהגישה שמפגין עמיתו הרוסי.
בנוסף, העלה טראמפ אופציה להטלת "מכסים משניים" בשיעור של 25% עד 50% על מדינות שימשיכו לרכוש נפט מרוסיה. צעד כזה עשוי להוות מכה כלכלית משמעותית לכלכלה הרוסית, שמתבססת במידה רבה על הכנסות מייצוא דלקים, וגם עלול ליצור מתחים דיפלומטיים עם מדינות שלישיות שממשיכות לקיים קשרי מסחר עם מוסקבה.
ההתפתחויות האחרונות מסמנות את תחילתו של פרק חדש באסטרטגיה האמריקנית בנוגע לעימות, פרק שמדגיש את המעבר מתקווה לדיפלומטיה מהירה לגישה ארוכת טווח של הפעלת לחץ כלכלי מוגבר. השאלה המרכזית שנותרת פתוחה היא האם וכיצד תגיב מוסקבה לצעדים אלה, ובאיזו מידה יוכלו הסנקציות המוגברות להשפיע על עמדתה במשא ומתן.