לפי נתונים שפרסם האחראי על שילוב המגזר החרדי בצה"ל, סא"ל אביגדור דיקשטיין, מאז ביטול ההסדר החוקי ביולי 2023, רק 205 מתוך כ-10,000 לומדי תורה שקיבלו הוראות התייצבות אכן התייצבו לשירות בטחוני.
בימים הקרובים צפויים להישלח 9,000 זימונים נוספים ללומדי ישיבות – 5,000 ביום ראשון ו-4,000 כעבור חודש. במקביל, היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הביעה דאגה מהפער העצום בין יעדי הגיוס לנתונים בשטח ודרשה פעולה דחופה. הנתונים המדאיגים שחשף סא"ל דיקשטיין ביום שלישי מצביעים על פער משמעותי בין מדיניות הגיוס למציאות בשטח. מסמך שפורסם מפרט כי במסגרת המאמצים לאכיפת חובת הגיוס לאחר תום תקופת ההסדר החוקי, נשלחו כבר 10,000 קריאות לשירות ללומדי מוסדות תורניים.
התוצאות בשטח מראות תמונה בעייתית: בגל הראשון של 3,000 הוראות התייצבות שנשלחו ביולי האחרון, רק 113 אברכים התייצבו בפועל בבקו"ם, בעוד 856 הוגדרו כמתחמקים משירות. בגל השני, שכלל 7,000 זימונים נוספים, רק 92 לומדי תורה התגייסו, ו-354 נמצאים עדיין בתהליכי קליטה.
במסגרת ניסיונות האכיפה, הוציא צה"ל כבר 1,096 הוראות למעצר כנגד מי שלא התייצב. כעת עומד צה"ל להשלים הוצאת 14,000 זימונים נוספים עד סוף החודש הבא, כחלק מהמאמץ לעמוד בדרישות המשפטיות. במהלך דיון בנושא, העבירה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, מסר ברור לשר הביטחון ישראל כ"ץ. היא הבהירה כי הנתונים הנוכחיים רחוקים מלענות על הציפיות שהוצגו בעבר וכי המספרים אינם תואמים את הדרישות המבצעיות של צה"ל.
במכתב ששלחה לשר הביטחון, הזכירה היועצת המשפטית את הישיבה הקודמת שעסקה ביישום פסק הדין בעתירות הנוגעות לגיוס. היא קראה לממשלה לפעול "באופן דחוף" לאכיפת חובות הגיוס מול מי שנמנעים מהתייצבות, והפצירה בשר לקיים דיון מיוחד כדי לבחון את הדרכים לשיפור העמידה ביעדים. הנתונים שהוצגו מצביעים על שיעור היענות של כ-2% בלבד מקרב מקבלי הזימונים – תופעה המעוררת שאלות קשות לגבי יכולת האכיפה של מדיניות הגיוס הנוכחית ואפקטיביות הצעדים שננקטו עד כה.