תא"ל במיל' פרופ' יעקב נגל, ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר מזהיר מפני משבר כוח האדם בצבא, באיום הנשקף מצד איראן ובצורך בשינוי תפיסתי בצה"ל בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר
"כבר לפני השבעה באוקטובר, ובמיוחד אחרי – יש משבר כוח אדם בצה"ל וצריך לטפל בו כמה שיותר מוקדם, גם בחובה וגם בקבע", הזהיר פרופסור נגל. הוא ציין כי ועדתו גיבשה המלצות מגוונות לפתרון המשבר, כולל הקצאת תקציבים וביצוע תוכניות, וכי ראש הממשלה הנחה ליישם אותן. עם זאת, הדגיש נגל כי אירועי ה-7 באוקטובר לא נבעו ממחסור בגודל הצבא או בתקציב, אלא מחוסר מוכנות, בין היתר בתחומי המילואים והחימושים, וכי המלצות הוועדה בנושא הועברו לגורמים הרלוונטיים.
תובנה מרכזית נוספת ששטח פרופסור נגל נגעה לשינוי הנדרש בתפיסת הביטחון של צה"ל. "אם עד אוקטובר 23 צה"ל התבסס על הגנה והכלה, מה שצה"ל עושה היום, וזו גם הייתה ההמלצה המרכזית של הוועדה, זה לעבור למצב של התקפה ומניעה", הסביר נגל. הוא הדגיש כי "צריך למנוע את האיום לפני שמגיע" וכי התפיסה של "שקט בכל מחיר" אינה יכולה להיות המטרה המרכזית. "רוצים שקט אבל זו לא המטרה המרכזית. צריך להיות יוזם ופרואקטיבי, וברגע שזה קורה צה"ל מנצח בצורה יותר קלה", קבע נגל.
בהתייחסו לאיום האיראני, אמר פרופסור נגל כי "איראן היא היום המרכז שעומד מול עם ישראל ומולה צריך להשקיע את מירב בניין הכוח וההיערכות". הוא ציין את רצונו של חמינאי ליצור "חגורת אש סביב ישראל", שחלקה קרס לאחר ה-7 באוקטובר, אך הזהיר כי "איראן עדיין מאמינה, חושבת ומתכוונת להשמיד את מדינת ישראל וצריך לקחת את האיום ברצינות". נגל פירט כי ההמלצות צריכות להתמקד בחיזוק היכולות ההתקפיות של ישראל, שיפור מערכות ההגנה האווירית והגבולות, התאמת הכוח הצה"לי בזרועות השונות בדגש על כוחות היבשה, והיערכות לתרחישים משתנים. בנוסף, הדגיש את הצורך במוכנות הגנתית גם במרחב התת-קרקעי ובבניית עצמאות חימושית של ישראל.