ערב חג החירות, במאמץ משותף של משרד החוץ, הנהלת בתי הדין הרבניים וטכנולוגיה מתקדמת, זכתה עגונה ישראלית ממוצא אתיופי לצאת מכבלי עגינותה ולחגוג את הפסח כאישה חופשייה.
סיפורה של האישה החל לפני כשנתיים, כאשר בעלה, עמו עלתה לישראל מאתיופיה לפני כ-25 שנה, עזב את הארץ במפתיע. בשיחת טלפון חד-צדדית הודיע לה כי אין בכוונתו לשוב לישראל וכי לא ייתן לה גט.
האישה פתחה תיק גירושין בבית הדין הרבני האזורי בפתח תקווה ודיווחה על היעדרותו של בעלה, שלפי ההערכות שהה באתיופיה. מאמצי בית הדין לאתר וליצור קשר עם הבעל כשלו, והתיק הועבר לטיפול אגף העגונות בהנהלת בתי הדין הרבניים.
בשלב זה נכנסו לפעולה הרב אליהו מימון, מנהל האגף, והרב אלון נגוסה, מנהל המחלקה ליוצאי אתיופיה באגף העגונות. בסיוע אנשי קשר של המדינה באתיופיה, הצליחו השניים לאתר את הבעל.
בתחילה נעשו ניסיונות לשכנע את הבעל לתת גט מרצונו, אך הוא סירב בתוקף. בהמשך הסכים לשוחח עם הרב נגוסה, אך התנה זאת בהגעתו הפיזית לאתיופיה. הרב נגוסה יצר קשר עם הבעל וניהל עמו שיחה ממושכת של שעה ארוכה, שבסופה הצליח לקבל את הסכמתו לביצוע הגט ללא צורך בנוכחותו הפיזית באתיופיה, ובתנאים שהיו מקובלים גם על האישה.
כאן נכנס לתמונה יריב סומך, ראש קונסוליית ישראל באדיס אבבה, שרתם לסייע במאמץ. הבעל זומן לשגרירות ישראל באדיס אבבה, שם התקיימה שיחת זום היסטורית עם ראש אבות בתי הדין בתל אביב, הרה"ג זבדיה כהן. במאמצים רבים הצליח הרב כהן לסדר את הגט בין הצדדים באמצעות שיחת הווידאו.
כעבור שעה קלה, קיבלה האישה העגונה את הגט המיוחל, ובכך נגאלה מכבלי עגינותה ויצאה לחירות ימים ספורים בלבד לפני חג הפסח. "בניסן נגאלו ובניסן נגאלה עגונה נוספת," סיכמו בהתרגשות גורמים המעורבים בפרשה.
הרב אלי בן דהן, מנהל בתי הדין הרבניים, בירך על המבצע המורכב והמרגש: "אגף עגונות ובתי הדין השונים פועלים סביב העולם וסביב השעון כדי להוציא נשים משעבוד לחירות, עובדה זו מקבלת משנה תוקף בערב חג החירות הממשמש ובא".
סיפורה של העגונה מאתיופיה הוא עדות למאמץ הבלתי פוסק של מערכת בתי הדין הרבניים, בשיתוף פעולה עם משרד החוץ ושימוש בטכנולוגיה מתקדמת, להשיב לנשים את חירותן ולמנוע מצבי עגינות קשים. הנס הקטן הזה, שהתרחש ממש לפני חג הפסח, מסמל עבור אישה אחת את המעבר מעבדות לחירות אמיתית.