ד"ר שני בוקובזה-חן, מומחית לרפואת נשים, מרכז רפואי מעייני הישועה
תקופת האביב והפריחה מביאה עמה את חג הפסח, חג המסמל התחדשות וחירות. עבור נשים בהיריון, זוהי הזדמנות נפלאה לחגוג את החג תוך התאמת מנהגיו לתקופה המיוחדת בחייהן. היריון ופסח – שני מצבים המשנים את הרגלי התזונה שלנו – נפגשים ויוצרים הזדמנות לתשומת לב מיוחדת.
"התזונה בפסח משתנה באופן משמעותי," מסבירה ד"ר שני בוקובזה-חן ממרכז רפואי מעייני הישועה. "עבור אישה בהיריון, שממילא מקפידה על תזונה מאוזנת, זה עשוי להיות מבלבל. על מנת שנוכל לעבור את החג בנינוחות ובשמחה, יש לתת את הדעת על מספר נקודות חשובות."
ליל הסדר: שמחה בטוחה ומהנה
ליל הסדר מזמן לנו הזדמנויות נפלאות. "יש פה הזדמנות לאכול הרבה ירקות, וזה דבר נהדר," מציינת ד"ר בוקובזה-חן, "כדאי לשים לב לנקודה חשובה שלא תמיד אנחנו מודעות אליה."
הנקודה הזו קשורה למרור, בדרך כלל חסה, שאוכלים בסדר. "גם כשקונים ירקות בכשרות מהודרת, חשוב לשטוף אותם היטב," היא ממליצה. "זו המלצה כללית לנשים בהיריון, שנכונה במיוחד בפסח כשאנחנו צורכים יותר ירקות טריים."
ולגבי ארבע הכוסות, מנהג מרכזי בליל הסדר? "בהיריון, ההמלצה היא להימנע מאלכוהול," מזכירה ד"ר בוקובזה-חן. "למרבה המזל, מיץ ענבים הוא תחליף מצוין ומקובל הלכתית."
עם זאת, כדאי לשים לב: "מיץ ענבים מכיל כמות לא מבוטלת של סוכר," מסבירה ד"ר בוקובזה-חן. "במיוחד לנשים עם סוכרת היריון, זו נקודה למחשבה." המלצתה: "אפשר להתייעץ עם רב לגבי האפשרות להקל בכמות, ואם בכל זאת שותים, ניתן לדלל את המיץ במים ולשתות את הכמות המינימלית הנדרשת."
המצה והנוחות: טיפים שימושיים לחג
סמל החג — המצה — הוא הזדמנות לדבר על נושא חשוב. "מצה היא מזון שעשוי להיות פחות עשיר בסיבים תזונתיים," מסבירה ד"ר בוקובזה-חן. "ומכיוון שבהיריון ממילא יש שינויים הורמונליים שמשפיעים על העיכול, זו הזדמנות מצוינת להזכיר את חשיבות השתייה."
הפתרון פשוט ומועיל: "מומלץ להקפיד על שתייה מספקת. לאישה בהיריון מומלץ לשתות לפחות שניים וחצי עד שלושה ליטרים ביום, במיוחד בימים החמימים של האביב. זה יתרום לתחושה טובה ולעיכול תקין."
חול המועד: טיולים ופיקניקים בטוחים ומהנים
אחרי ליל הסדר מגיע חול המועד, תקופה נפלאה של טיולים משפחתיים ופיקניקים. "זה בהחלט מותר ואפילו מומלץ לטייל בחול המועד," אומרת ד"ר בוקובזה-חן, "עם כמה המלצות שכדאי לאמץ."
המלצה ראשונה קשורה לבטיחות המזון. "כדאי להקפיד על טריות המזון, במיוחד כשאוכלים מחוץ לבית," היא מדגישה. "לדוגמה, ביצים קשות שהוכנו מוקדם בבוקר רצוי לאכול תוך זמן סביר. זו המלצה טובה לכולם, ובמיוחד לנשים בהיריון."
חשוב גם להקפיד שהביצה מבושלת היטב. "עדיף לבחור בביצים קשות במקום ביצים רכות," היא ממליצה. "וכדאי לשים לב גם לגלידות ביתיות שמכינים מביצים – עדיף לבחור באלו שעברו בישול מלא."
דגש נוסף הוא על שתייה מרובה במהלך הטיולים. "שתייה מספקת תורמת לתחושת רעננות ונוחות בהיריון," מסבירה ד"ר בוקובזה-חן. "לכן חשוב להצטייד בשתייה מהבית, במיוחד בפסח כשלעתים פחות נוח לקנות שתייה כשרה בדרכים."
עם תשומת לב לטיפים הידידותיים האלה, תוכלי ליהנות מחג כשר ושמח, בבריאות טובה ובשמחה אמיתית.