פסח הוא חג של חירות, משפחתיות – והרבה ארוחות גדולות. השינויים בהרכב האוכל בחג עלולים לגרום לאכילה מרובה ובלתי מאוזנת. בין סעודות החג למאכלים המיוחדים, רבים חווים שינוי בתזונה, שיכול להתבטא גם בעלייה במשקל או בעצירות ותחושת אי נעימות במערכת העיכול, ושאר תופעות לוואי – תופעה נפוצה בימי החג.
מומחי צבר רפואה, בית החולים בבית המוביל בישראל, מציעים מספר המלצות כיצד לשמור על תזונה נכונה ובריאה סביב שולחן החג. "המפתח הוא מודעות, גיוון ואיזון במנות. חשוב לדאוג שבכל ארוחה יהיו ירקות, חלבון איכותי ופחמימות בכמות מדודה. כדאי להקשיב לגוף ולאכול לאט. בנוסף, הקפידו על שתיית מים מרובה, במיוחד בחג בו צריכת הסיבים התזונתיים עלולה להיות פחותה", מסבירה הגב' ל. נבו, הדיאטנית הקלינית הראשית של צבר רפואה.
מאלו מאכלים כדאי להימנע או לאכול בכמות מוגבלת? "כדאי להגביל מאכלים כבדים עתירי שומן כמו תבשילים שמנוניים ומטוגנים המאטים את תהליך העיכול," אומרת גב' נבו, שמתפקידה בין השאר לייעץ להרכב התזונתי המתאים לחולים ולקשישים המטופלים בצבר רפואה. "כמו כן, מומלץ להימנע מעודף פחמימות פשוטות כגון קינוחים מתוקים ומצות מצופות שוקולד, ולהיזהר מאכילת כמויות גדולות בבת אחת."
עבור הקהל המבוגר יותר, מציינת הגב' נבו, כי "עם העלייה בגיל, מערכת העיכול נעשית רגישה יותר ותהליכי העיכול איטיים יותר. בפסח, כשהתפריט משתנה, חשוב במיוחד להקפיד על תזונה מותאמת. מומלץ למבוגרים לאכול מצות בכמות מוגבלת, עדיף מקמח מלא, ירקות מבושלים רכים – להקלה על העיכול, חלבונים איכותיים כמו דגים, עוף וקטניות (למי שנוהג לאכול קטניות בפסח), ופירות טריים ומיצים טבעיים ללא תוספת סוכר". מנגד, הם מציינים, כדאי להימנע מתבשילים כבדים ושמנוניים, מאכלים מתובלים מאוד, שתייה מוגזת ומצות בכמויות גדולות."
בנושא קמח מצה בהשוואה למזון הרגיל שלנו, מסבירים בצבר רפואה כי מצה אחת (מרובעת) הינה שוות ערך לכ-2 פרוסות לחם. אך בהשוואה ללחם רגיל יש לה מספר חסרונות תזונתיים: תכולת סיבים נמוכה – בעוד שלחם מחיטה מלאה מכיל סיבים תזונתיים המסייעים לעיכול תקין, המצה עשירה בפחמימה ודלה בסיבים, מה שעלול לגרום לעצירות. בנוסף, המצה מאופיינת בדחיסות קלורית – המצה דלה בנוזלים ועשירה יותר בקמח, ולכן על מנת להיות שבעים נצטרך לאכול ממנה בדרך כלל כמות גדולה יותר.
גב' נבו מציעה מספר פתרונות מעשיים לאיזון תזונתי בפסח: ניתן להחליף חלק מהמצות בתפוח אדמה או בטטה – "שני תפוחי אדמה בינוניים או בטטה אחת בינונית יספקו לנו את אותה כמות הקלוריות שיש במצה אחת, אבל יכילו יותר ויטמינים, מינרלים ואף סיבים, מה שיתרום לתחושת השובע". כמו כן, מומלץ לכלול ירקות מגוונים בתפריט. "הירקות עשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שיכולים לתרום למניעת עצירות בשילוב עם שתיית מים ויגבירו את תחושת השובע".
בנוסף, ניתן לשלב מצות בארוחות בכמות מתונה, ולהקפיד שבאותה ארוחה יהיו גם ירקות וחלבון כמו בשר, עוף, דגים, גבינות ומוצרי חלב, טונה, סויה או טופו (לנוהגים), שיחד עם הירקות יתרמו לתחושת השובע לאורך זמן. אפשרות נוספת היא להשתמש בשומנים בריאים – במקום למרוח על המצה שוקולד או חמאה, כדאי להחליף לממרחים בריאים יותר כמו טחינה, אבוקדו או ממרחים על בסיס זיתים.
צוות צבר רפואה, בית החולים בבית המוביל בישראל, ממליץ להתייחס לפסח בתשומת הלב הראויה, להבחין מה אנו מכניסים לפינו ולא להגזים בכמויות. "נסו להקשיב לגוף שלכם – לא חייבים לסיים את כל הצלחת! הקפידו לשלב חלבון וירקות בכל ארוחה, תאכלו ותהנו מהמצות אך פשוט הקטינו את הכמות". חג שמח, כשר ושלו.