על פי מידע שנחשף היום (שני) בסוכנות הידיעות הבינלאומית רויטרס, המליציות הפועלים בחסות איראן בעיראק מביעים לראשונה נכונות לוותר על הנשק ארוך הטווח שברשותם. המידע מתבסס על שיחות עם עשרה מפקדים בכירים באותם ארגונים, ועם בכירים בממשל העיראקי. מקורות רשמיים בבגדאד חשפו כי מאז כניסתו המחודשת של הנשיא טראמפ לבית הלבן בינואר השנה, גורמים אמריקאיים העבירו מסרים חד-משמעיים לממשלה העיראקית. המסר העיקרי: אם עיראק לא תפעל בעצמה לפירוק הארגונים המזוינים משטחה, ארה"ב תיקח יוזמה ותפעל בעצמה נגדם.
בניגוד לעבר, הפעם ניכר שינוי בעמדתה של איראן. לפי הדיווח, משמרות המהפכה האיראניים העניקו גיבוי להנהגת הארגונים החמושים בעיראק "לקבל כל החלטה שנראית להם נחוצה כדי להימנע מהיגררות לסכסוך שעלול להיות הרסני, עם ארצות הברית ועם ישראל". מה שהופך את הדיווח למשמעותי במיוחד הוא שזו הפעם הראשונה שבה אותם ארגונים חמושים, שהיוו זרוע מרכזית של ההשפעה האיראנית באזור, מוכנים לשקול ויתור על נשק אסטרטגי. הדבר מעיד על השינוי הדרמטי שחל במעמדה של איראן ובעלות בריתה במזרח התיכון.
לפי הניתוח המופיע בדיווח, המהלך מתרחש בעת שמערך הכוחות התומכים באיראן באזור כולו מצוי בחולשה חסרת תקדים: "חמאס בעזה וחיזבאללה בלבנון נפגעו על ידי ישראל מאז שהחלה מלחמת עזה ("חרבות ברזל"), בעוד שהחות'ים בתימן תחת מתקפות אוויריות של ארה"ב מאז החודש שעבר. נפילתו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד, בעל ברית מרכזי נוסף של איראן, החלישה עוד יותר את השפעתה של הרפובליקה האיסלאמית".
גורמים ביטחוניים בבגדאד ציינו כי למרות שטרם נקבע לוח זמנים מדויק לתהליך הפירוק, ניכר שהארגונים החמושים החלו בהיערכויות פנימיות לקראת מימוש המהלך. המשמעות האסטרטגית של מהלך כזה עשויה להשפיע על מאזן הכוחות האזורי כולו ולהקטין את יכולתה של איראן לפעול באמצעות שלוחים מחוץ לגבולותיה.