ההתפתחות החדשה במלחמה באוקראינה מעלה חששות בקהילה הבינלאומית לגבי מעורבות גוברת של מעצמות זרות בסכסוך. המידע על מעצר שני אזרחים סינים בידי כוחות אוקראיניים נחשף היום (שלישי) על ידי נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי, שהציג את המקרה כהוכחה למעורבות בינלאומית מתרחבת בצד הרוסי.
על פי הדיווח שפורסם באתר החדשות האמריקאי NBC NEWS, נשיא אוקראינה התייחס לאירוע בהצהרה רשמית, בה ציין כי הצבא האוקראיני הצליח ללכוד שני אנשים בעלי דרכון סיני, אשר לטענתו היו מעורבים בפעילות לחימה לטובת רוסיה. בעקבות האירוע, הורה זלנסקי לגורמי הדיפלומטיה במדינתו ליצור קשר מיידי עם הממשל בבייג'ין.
"הנחיתי את משרד החוץ שלנו לשוחח בדחיפות עם בייג'ין ולברר 'איך סין הולכת להגיב לזה'", אמר הנשיא האוקראיני, והדגיש את חומרת המצב אם אכן יתברר שאזרחי סין משתתפים באופן פעיל בלחימה.
משמעות התקרית חורגת מהמקרה הספציפי, שכן אם אכן יאומת שמדובר באזרחים סינים הפועלים בשירות רוסיה, יהיה בכך סימן מדאיג להרחבת מעגל המדינות המעורבות בסכסוך האוקראיני. עד כה, על פי דיווחים קודמים, המשטר בפיונגיאנג הוא היחיד שהתחייב באופן רשמי לשלוח לוחמים לתמיכה במאמץ המלחמתי הרוסי.
הסתבכותה האפשרית של סין במלחמה מעוררת דאגה בקרב המנהיגות האוקראינית, שרואה בכך את המשך מגמת ההסלמה וסימן לכך שרוסיה אינה מעוניינת בסיום הסכסוך בדרכי שלום. זלנסקי הביע את עמדתו בנושא זה באופן חד-משמעי:
"אות ברור שפוטין עומד לעשות הכל, מלבד לסיים את המלחמה. הוא מחפש דרך להמשיך להילחם. זה בהחלט דורש תגובה – תגובה של ארצות הברית, אירופה וכל מי בעולם שרוצה שלום", הצהיר נשיא אוקראינה.
מומחים לענייני יחסים בינלאומיים מציינים כי מעורבות סינית, אם אכן תוכח, עלולה לשנות משמעותית את מאזן הכוחות בסכסוך ולהקשות על המאמצים הדיפלומטיים לסיומו. התפתחות זו מגיעה בתקופה רגישה, כאשר המערכה הצבאית נמשכת ללא הכרעה ברורה, והמאמצים הבינלאומיים להשגת הסדר נתקלים בקשיים.
שגרירות סין בקייב טרם הגיבה רשמית לטענות, וגם משרד החוץ הסיני בבייג'ין לא פרסם תגובה לדברי הנשיא האוקראיני. בעבר הכחישה סין האשמות בדבר תמיכה צבאית ברוסיה, אך המשיכה לשמור על קשרים כלכליים ודיפלומטיים הדוקים עם מוסקבה. קריאתו של זלנסקי לתגובה בינלאומית מכוונת בעיקר כלפי ארצות הברית ומדינות אירופה, שהיו התומכות העיקריות של אוקראינה מאז פרוץ המלחמה. נותר לראות אם החשיפה של מעורבות סינית אפשרית תוביל לשינוי במדיניות המערב כלפי סין או להגברת הלחץ הדיפלומטי על בייג'ין.