יושב ראש מפלגת ש"ס, אריה דרעי, מציב האולטימטום חריף לקואליציה, ומצהיר באופן חד משמעי כי סיעתו לא תוכל להישאר בממשלה אם משטרת ישראל תחל לעצור בחורי ישיבה שלא התייצבו לשירות צבאי. הדברים נאמרו בריאיון לביטאון "הדרך" של ש"ס, שעתיד להתפרסם לקראת חג הפסח.
"ברגע שבו, חלילה וחס, תקרה אפילו תקרית אחת שבה תיכנס המשטרה הצבאית לתוך ישיבה או בית ותעצור אפילו בחור ישיבה אחד, באותו רגע, לא משנה הנסיבות, לא משנה אם זה החלטת בג"ץ או התעקשות של היועצת המשפטית – באותו רגע ש"ס לא תוכל להישאר בממשלה", הבהיר דרעי בצורה נחרצת.
"יאמרו לנו: 'הממשלה לא אשמה, בג"ץ כופה עליה', זה לא משנה", הוסיף יו"ר ש"ס. "אנחנו לא יכולים לשבת בממשלה שבפועל פוגעת בלומדי התורה. זה צריך להיות ברור – זה לא עניין פוליטי ולא טקטי, אלא עיקרון בסיסי: לא ייתכן שבני התורה יהיו תחת איום ממשי ואנחנו נמשיך לשבת בממשלה".
דרעי חשף כי בש"ס היו מעוניינים לקדם חקיקת גיוס מיד עם הקמת הממשלה הנוכחית, אך שוכנעו על ידי שר המשפטים יריב לוין להמתין לביצוע תיקונים משפטיים מקיפים, במטרה להקשות על אפשרות פסילת החוק בבג"ץ. "אפשר לומר שהוא שכנע אותנו בבחינת, 'כופין אותו עד שיאמר רוצה אני'. אז קיבלנו את דעתו", סיפר דרעי.
"ואז לאחר שנה קשה של הפגנות, כשכבר היה בידינו נוסח החוק – בדיוק אירע הטבח הנורא של שמחת תורה", המשיך דרעי בכאב. "פתאום התברר כמה הצבא זקוק לחיילים במיוחד בתקופת מלחמה – עם כל האובדן והנפגעים. הלחץ גבר. ואז, לצערי הרב, מי שהיה אמור להיות השותף המרכזי שלנו – שר הביטחון דאז יואב גלנט – בחר בדרך אחרת".
דרעי תקף בחריפות את התנהלות שר הביטחון לשעבר: "גלנט, במקום להיכנס איתנו לתהליך ולמצוא פתרונות – חסם. לא רק הוא. גם גנץ, גם איזנקוט. כל אחד מהסיבות שלו – אם זה מתוך פחד מהלחץ הציבורי, או אולי מתוך רצון להחליש את ראש הממשלה – אינני יודע. אבל בפועל, הם עשו הכול כדי לחסום את החוק".
בהמשך דבריו, הביע דרעי הערכה לשר הביטחון המכהן, יואב גלנט: "מהרגע הראשון שנכנס לתפקיד, הפתיע לטובה. הוא הגיע עם נכונות אמיתית, עם אומץ ויושר, והביע נכונות לקדם את הנושא". עם זאת, מתח ביקורת על יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין: "אבל אז התברר שיולי אדלשטיין – אף שאינו מתנגד עקרונית – יש לו סדר יום משלו".
יו"ר ש"ס הציב יעדים ברורים לקידום חוק הגיוס: "עד לתחילת מושב הקיץ של הכנסת, אנחנו חייבים להגיע להסכמה פנימית על כל נושאי הליבה של החוק, הסכמה שיש לה גיבוי משפטי מצד כל הגורמים המעורבים". הוא הוסיף: "אם נוכל להמשיך את ההליך ולהביא את החוק – מה טוב. אבל אם לא תהיה הסכמה על נושאי הליבה עד תחילת המושב, לא נוכל להמשיך כאילו כלום. לא נשתתף בהצבעות, לא נצביע על חוקים אחרים".
דרעי אף שיגר איום מרומז לשותפיו לקואליציה: "ממשלה שלא מסדירה את מעמד לומדי התורה – לא יכולה ליהנות מהיציבות שהקואליציה שלנו מספקת. אם לא תהיה התקדמות אמיתית, סיעת ש"ס לא תשתתף בהצבעות במליאה". דבריו החריפים של דרעי מעידים על המשבר המתקרב בקואליציה סביב סוגיית חוק הגיוס וההשלכות האפשריות על המשך קיומה של הממשלה.