הרחבת הקו האדום של הרכבת הקלה היא אחת הפעולות התחבורתיות המשמעותיות ביותר שעשתה עיריית ירושלים בשנים האחרונות. 12 תחנות חדשות ו-8 ק"מ של פסי רכבת נוספו השנה ל-170 אלף נוסעים שכבר משתמשים ברכבת הקלה בירושלים מדי יום. 4 התחנות בצפון העיר, בשכונת נווה יעקב, ו-8 בדרום-מערב העיר מנגישות תחבורה ציבורית לעוד אלפי נוסעים. ההערכות מדברות על תוספת של כמעט 90 אלף נוסעים שייהנו מפתרונות נגישים ונוחים לתחבורה בירושלים, ויקלו על העומסים בכבישים בכל חלקי העיר.
מאחורי המהלך עומד תכנון מדויק של עיריית ירושלים וחברת מוריה, שבשיתוף משרד התחבורה הוציאו לדרך את אחד הפרויקטים התחבורתיים הגדולים בעיר בעשור האחרון. הביצוע ארך כארבע שנים, וכלל גם שדרוג תשתיות, עבודות סלילה, פיתוח סביב התחנות ושילוב של חניוני "חנה וסע" לאורך הצירים. מדובר במערך תחבורה ששם את הנוסע במרכז, עם חשיבה על כל שלב בדרך – מהחנייה ועד להגעה המדויקת ליעד.
47 הרכבות שמפעילה חברת כפיר מידי יום לא נותנות למשתמשי הרכבת לחכות הרבה מידי זמן, עם תדירות של 6 דקות בשעות העומס ו 14.5-8 דקות בשאר היום, הן מספקות פתרונות תחבורה לאלפי נוסעים חדשים בשכונות הקצה של העיר, מחברות בין שכונות ובעיקר בין אנשים.
התדירות הגבוהה היא אחת הסיבות להצלחת המהלך – פחות המתנה, פחות תלות ברכב פרטי, ויותר שגרה נוחה לכל נוסע. הרכבות מצוידות במערכות מיזוג מתקדמות, שיקוף דיגיטלי של זמני הגעה, ותחנות נגישות הכוללות מעליות, רמפות ושילוט ברור.
אפרת, אמא לשלושה וסבתא לשבעה מספרת בהתרגשות על הדרך שלה מביתה שבנווה יעקב, לשוק מחנה יהודה באגריפס: "ספיישל. אני עולה בבית, ויורדת בשוק. אין פקקים, אין החלפות, ואין כמעט הליכה רגלית. בגיל שלי, זה ממש חלום".
גם איתמר, עובד במחלקת רכש בהדסה עין כרם שהיה רגיל להגיע כל בוקר משכונת רמות למתחם בית החולים "ואף פעם לא למצוא חניה. הייתי חונה איפה שיש מקום, והולך לפעמים גם רבע שעה ברגל. בקיץ, בחורף". היום הוא משתמש באחד משלושה חניוני חנה וסע שמוצבים לאורך הקו, בהר הרצל "ומגיע לעבודה כמו מלך. זאת מהפכה. הרכבת מנגישה מקומות לאנשים, ואנשים למקומות. זה לא היה פה קודם".
בנסיעה ברכבת הקלה ביום שישי פגשנו את דוד, עם ארבעה ילדיו: "אין לי רכב, וכל בילוי שלי תלוי מאה אחוז בתחבורה ציבורית. איפה שיש תחבורה, שם אני מטייל". התחנה החדשה של הרכבת עוצרת בעין כרם, חבל עיר יפהפה עם נופים עוצרי נשימה, מעיינות וצמחיה. "ירושלים היא עיר יפה כל כך, והרכבת פותחת לנו את העיר. פתאום אנחנו מגיעים למקומות שלא הכרנו. ירושלים נראית אחרת."
גם נהגי המוניות בעיר מרגישים את ההבדל. "הכבישים פחות עמוסים, בעיקר בשעות הבוקר", מספר יוסי, נהג מונית מירושלים. "הרבה מהלקוחות שלי עברו לרכבת – ותאמינו לי אין לי תלונות. יש פחות עצבים בכביש, פחות פקקים. ירושלים השתנתה וזה שינוי מבורך".
לפי גורמים בעירייה, ההשפעה של הקו האדום ניכרת גם בתחומים נוספים: עלייה בביקוש למגורים בשכונות המרוחקות, גידול בתנועה מסחרית סמוך לתחנות חדשות, ופתיחה של עסקים קטנים – כולם תוצרים ישירים של החיבור החדש למרכז העיר. גם הנושא הסביבתי חשוב לא פחות: ככל שיותר תושבים בוחרים בתחבורה ציבורית, כך נרשמת ירידה בזיהום האוויר וברמות הרעש וזאת בשורה משמעותית לאיכות החיים בעיר.
הקו האדום הוא רק ההתחלה. בעירייה מבטיחים שבעתיד יצטרפו גם הקו הכחול והקו הירוק – שיחברו אזורים נוספים בעיר, יכניסו שכונות נוספות למעגל התחבורה וירכיבו מערכת תחבורה חכמה, מתקדמת, נגישה, ויוצרים עיר מחוברת.
"אנחנו מסתכלים על התחבורה כבסיס לעיר שוויונית ומתפתחת", אומרים בעירייה. "כל הרחבה כזו היא עוד צעד בדרך לעיר טובה יותר – עיר שמכבדת את הזמן של התושבים, שמקלה עליהם לנוע, ומחברת ביניהם באמת".