בעיתוי שעשוי להפתיע רבים, חשף העיתון האמריקאי "ניו יורק טיימס" בדיווח שפורסם היום (חמישי) כי נציגים בכירים מממשל הנשיא טראמפ ניהלו שיחות אינטנסיביות עם בכירים בארגון חמאס בניסיון להשיג מתווה לפדיון שבויים, עם התמקדות בשחרורו של עידן אלכסנדר. לפי הפרסום, קיימו דיפלומטים אמריקאים בכירים סדרה של שלוש פגישות חשאיות בקטאר עם גורמים בכירים בחמאס. המטרה המרכזית הייתה להשיב את אלכסנדר, החטוף בעל האזרחות האמריקאית והישראלית, אשר נחשב לאזרח ארה"ב האחרון שנותר בחיים בשבי החמאס בעזה.
הדיווח מציין כי המגעים נוהלו בהובלתו של השליח המיוחד אדם בוהלר, והם היוו שינוי דרמטי במדיניות האמריקאית הנהוגה, שנמנעה באופן מסורתי מקיום דיאלוג ישיר עם חמאס, המוגדר רשמית על-ידי ארה"ב כארגון טרור.
המידע שנחשף מעלה כי הנשיא טראמפ חתר להציג התקדמות משמעותית בתיק החטופים, ובפרט ביקש להכריז על שחרורו של אלכסנדר במסגרת נאומו בפני המחוקקים האמריקאים בחודש מרץ. השיחות המדיניות המשיכו להתנהל עד לרגעים האחרונים במהלך הנאום עצמו, בתקווה להשיג פריצת דרך.
אולם, מתח דיפלומטי נוצר בין ישראל לארה"ב בעקבות המגעים הישירים. לאחר הפגישה השנייה, קיבל בוהלר שיחת טלפון נזעמת מהשר הישראלי רון דרמר, אשר הביע תרעומת חריפה על כך שישראל לא עודכנה מראש על קיום המגעים הישירים עם הארגון.
בפגישתם השלישית והאחרונה, שהתקיימה ב-5 במרץ, שינו הגורמים האמריקאים את הצעתם המקורית. בהצעה המעודכנת הם דרשו את שחרורו של עידן אלכסנדר בתמורה לשחרור 100 אסירים פלסטינים, תוך הסרת ההתחייבות לשחרור אסירים המרצים עונשי מאסר עולם. כמו כן, כללה ההצעה את שחרורם של נשים וילדים פלסטינים ממתקני כליאה ישראליים, זאת בתמורה להשבת גופותיהם של ארבעה חטופים בעלי אזרחות אמריקאית-ישראלית. נוסף על כך, התכנית המוצעת כללה גם את חידוש אספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה.
למרות המאמצים המדיניים האינטנסיביים והציפיות הגבוהות, המגעים הגיעו בסופו של דבר למבוי סתום. חמאס דחה את המתווה האמריקאי, והתקווה לפריצת דרך נגוזה. ימים ספורים לאחר כישלון השיחות, נקטה ישראל בצעד צבאי משמעותי והשיקה את מבצע "עוז וחרב" ברצועת עזה, מה שסימן את חידוש הלחימה האינטנסיבית באזור.