המאבקים על רכישות הגז האחרונות במשק הישראלי עלו בימים האחרונים שלב: אלא שהשותפות מאגר הגז הטבעי לווייתן שלחה מכתב רשמי לחברת החשמל שבו היא טוענת כי החברה הממשלתית ניצלה את קריסת מחירי האנרגיה בעולם כדי לרכוש גז נוזלי זול ממתחרים בחו"ל, דבר שלטענת השותפות מהווה הפרה לכאורה של החוזה ביניהן. לפי נתוני משרד האנרגיה, חברת החשמל הצליחה להשיג באביב האחרון מטעני גז נוזלי במחיר של 3-2.84 דולר ליחידת חום, מחיר זול ביותר מ־40% ביחס לחוזה החדש שלה מול שותפות לווייתן, וזול ב־60% מהמחיר שהיא שילמה עד סוף 2019 לשותפות הגז תמר. כך חושף כלכליסט.
המהלך גרם לכעס רב בלווייתן שטוענת כי חברת החשמל התחייבה לרכוש גז חדש רק מלווייתן. בחברת החשמל נדהמו מהפנייה שעלולה להוביל להתכתשות משפטית בין הצדדים דרך בוררות בינלאומית, ואף להידרדר לערכאות משפטיות שיאטו כל הליך רכש חדש של גז. האיום של לווייתן אינו הראשון שחברת החשמל או מדינת ישראל זוכות לראות. לפני כחודשיים "כלכליסט" חשף שנובל אנרג'י איימה על הרשות להגבלים עסקיים שאם זו תכפה עליה לשנות את הסכמי המכירה ממאגר תמר, אזי נובל תגרור את המדינה לבוררות.
גם ב־2009 איימו נובל אנרג'י ודלק על חברת החשמל בפנייה לבוררות בטענה להפרות חוזה לרכישות גז במסגרת התחרות מול הגז המצרי, אז חברת החשמל לכאורה נתנה תנאים מסחריים טובים יותר לגז זר מאשר לגז מקומי.
מנובל אנרג'י נמסר בשם שותפות לווייתן ש"חברת נובל אנרג'י ממשיכה להיות מחויבת למילוי המחויבויות החוזיות שלה עם כל לקוחותיה, כולל חברת החשמל, כפי שנהגה מאז התקשרה בהסכם הראשון עמה למכירת גז טבעי בשנת 2002. כשם שנשארנו נאמנים למחויבויות שלנו, אנו מצפים ליחס הדדי מלקוחותינו. כפי שהבהרנו לחברת החשמל, אנו סבורים כי הפעולות האחרונות שבהן נקטה החברה אינן עולות בקנה אחד עם ההסכם בין הצדדים; אנו מקווים ומצפים לפעול יחד עם חברת החשמל בהתאם לתנאי ההסכם על מנת לתקן את המצב שנוצר".
נובל אנרג'י ודלק נחשבות מונופול באספקת הגז מאחר שהן מחזיקות הן במאגר תמר והן במאגר לווייתן. חברת החשמל, שרוכשת יותר מ־50% מהגז שהמונופול מייצר, רכשה בחוזה הישן מול תמר גז במחיר של 6.3 דולר ליחידת חום – ולכן היא פעלה מול לווייתן, שהחל לעבוד רשמית בדצמבר 2019, כדי להוזיל את עלויות הרכישה לתקרת מחיר של 4.8 דולר ליחידת חום.
החוזה החדש בין הצדדים, שנחתם ביוני 2019, כלל רכישה של עד 4 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של עד שנתיים, ובהיקף של עד מיליארד דולר. לפי לווייתן, בחוזה יש שתי התניות. חברת החשמל אינה מחויבת ברכישת כמות מינימלית של גז, אבל ככל שתחליט לקנות גז שלא מתמר, היא תוכל לעשות זאת רק דרך מאגר לווייתן.
אבל משבר הקורונה יצר מציאות חדשה. ירידת הביקוש לגז הוביל לקריסת מחירים וספקים רבים בעולם, שנתקעו עם מטעני גז נוזלי במחיר אפסי, חיפשו להם קונים. חברת החשמל ניצלה את ההזדמנות ורכשה 10 מטעני גז נוזלי במחיר שנע סביב 3 דולר ליחידת חום, המחיר הזול ביותר שנרשם בישראל אי פעם. ההיגיון היה שככל שהיא תקנה גז זול יותר עלויות התפעול שלה יירדו, ורשות החשמל תוכל לגלגל את הפרש המחירים להוזלת תעריף החשמל הכללי.
רק מגבלת תשתיות הולכה של גז נוזלי מנעו מחברת החשמל להכפיל ולשלש את הרכש הזול שהצליח כל כך, שמשרדי האוצר והאנרגיה כפו בחודש האחרון על חברת החשמל לנתב 25% מרכש זה לתעשייה, כדי להקטין את השימוש במזוט מזהם. ביום חמישי האחרון הוכרז שדור גז נבחרה כזוכה במכרז של משרדי הממשלה והיא זו תמכור את הגז למפעלים. בשורה התחתונה, שותפות לווייתן הפסידה פעמיים. חברת החשמל צמצמה רכש ממנה והתעשייה תרכוש דרך חברת החשמל גז זול, זאת על חשבון סחורה שהיא יכלה לרכוש מלווייתן. על פי הערכות ראשוניות רכש הגז הזול שווה להפסדי הכנסות של 600-500 מיליון שקל ללוייתן, כשברקע משרדי האוצר והאנרגיה מצהירים שהם ינחו את חברת החשמל להמשיך עם הרכש הזול כל עוד הגז העולמי במחירי שפל, כך שההכנסות של דלק קידוחים (45% בלווייתן), נובלן אנרג'י (40%) ורציו (15%) עלולות לספוג מכות רבות. רציו כבר דיווחה בדו"ח הרבעון הראשון של השנה שקיימת אפשרות של צניחה של עד 25% בהכנסות.
אז עכשיו יהיה לנו יותר זול?
ממש לא. רק יותר יקר. ככה זה המדינה שלנו
ממש לא. כנראה אתה עדיין לא מכיר את המדינה שלנו איפה שהיא יכולה להרוויח היא הולכת . תשכחו מונחות בחשבון החשמל
גם אני רוצה גז בזול….🤔
העיקר שיהי גם לנו גז, הרבה ובזול….
ממש לא בטוח