תחקיר חדש שמפרסמת תנועת רגבים חושף מערכת שלטונית פלסטינית שפועלת מזה למעלה מעשור בלב ירושלים, בניגוד להסכמי אוסלו ובניגוד לכל סמכות חוקית. מדובר בתופעה רחבת היקף ומתמשכת, במסגרתה מפעילה הרשות הפלסטינית משרד ממשלתי רשמי בעיר הבירה של ישראל המתוקצב בעשרות מיליוני ₪ בשנה, המקיים פעילות מוסדרת הכוללת מערך פיצויים לעברייני בנייה, ייצוג משפטי נגד מוסדות המדינה ותיאום גלוי עם גופים בינלאומיים. בעוד עיריית ירושלים ומדינת ישראל מתקשות לאכוף את חוקי התכנון והבניה במזרח ירושלים, הרש"פ בונה תשתית של שלטון מקביל המתפקדת הלכה למעשה כריבונות חלופית.
ה"רשות לענייני ירושלים" ברש"פ בראשות השר אשרף אלאעור, פועלת בעיר מזה כ־15 שנה, אף על פי כי לפי סעיף 1(7) בהסכם הביניים משנת 1995, אין לרשות הפלסטינית כל רשות או סמכות לפעול בתחומי מדינת ישראל ובפרט בירושלים. התקציב השנתי של המשרד עמד בשנת 2024 על כ־65.6 מיליון ש"ח מתוכם כ־59 מיליון ש"ח הוקצו לסיוע ישיר לתושבי מזרח ירושלים כולל שירותים משפטיים, מענקים, מימון לתשתיות קהילתיות ופעולות חתרניות הפועלות תחת מעטפת אזרחית. נציין כי דמות מרכזית נוספת ברשות זו הינו עדנאן ר'ית' מושל מחוז ירושלים מטעם הרש"פ ותושב שכונת סילוואן, שנעצר על ידי ישראל למעלה מ־30 פעמים על רקע מעורבות בפעילות לאומנית וחשד לתמיכה בטרור.
אחת מהפעולות המרכזיות שמבצעת הרשות הפלסטינית היא הפעלת מנגנון מסודר לעברייני ופולשי בנייה: התחקיר מגלה כי מזה שנים מועברים תשלומי "פיצויים" לתושבים שבתיהם הבלתי חוקיים נהרסו על ידי המדינה, בסכומים הנעים בין 15,000 דולר ל־ 52,000 ש"ח ליחידת מגורים בהתאם למיקום ההריסה ואופי העבירה וכן מעטפת סיוע בשיתוף הצלב האדום וסוכנות הפליטים OCHA.
לפי נתונים רשמיים של הרשות ושל גורמי האו"ם, חולקו לאורך חמש השנים האחרונות לפחות 35 מיליון ש"ח באמצעות מנגנון פיצויים זה, לא כולל עלויות הליווי המשפטי, התכנוני וההסברתי. כך, סוללת אנשי מקצוע בהם עורכי דין, מהנדסים ואדריכלים, פועלים מתוך עמותות המזוהות עם הרש"פ ומעניקים ייצוג מסודר לתושבים בבתי המשפט ובוועדות התכנון הישראליות תוך תיאום מלא עם משרד השר לענייני ירושלים. לעיתים קרובות פעולות ההריסה מתועדות ומשמשות לקידום לחץ מדיני ודיפלומטי על ישראל בזירה הבינלאומית.
לא רק זאת ועוד, מחלקת המחקר של תנועת רגבים חושפת כי עוד בשנת 2022 פורסם באתר האו"ם מסמך מדיניות רשמי הנקרא Jerusalem 2030 – Towards Palestinian Autonomy ובתרגום חופשי – "ירושלים 2030 – לקראת אוטונומיה פלסטינית", בו מוצגת תכנית סדורה ליצירת אוטונומיה פלסטינית במזרח ירושלים. התכנית כוללת הקמה של מנגנוני שיטור, חיבור מוסדי של מזרח העיר לרמאללה, תפיסת קרקעות חקלאיות עד לאזור ים המלח והקמת שירותים אזרחיים שיפעלו בתוך תחומי ירושלים הריבונית כתחליף לשירותי מדינת ישראל.
בתנועת רגבים מזהירים כי התופעה מחריפה בשנים האחרונות ונותרת כמעט ללא מענה. "מדינת ישראל אוכפת את החוק באופן נקודתי בלבד ואינה פועלת בצורה מערכתית ואסטרטגית למניעת התכנית הפלסטינית. כך, במקום שמדינת ישראל תשלוט בשטח, הרש"פ ממלאת את הוואקום – וממצבת את עצמה כשלטון בפועל בעידוד גופים זרים ובמימון זר מאסיבי. בכך מאבדת ישראל שליטה באופן שקטן אך עקבי, בעוד הרש"פ ממשיכה לקבע ריבונות דה פקטו בשטח."
ברגבים קוראים לממשלה להקים גוף בין־משרדי מתכלל (שב״כ, המל״ל, משרד המשפטים, עיריית ירושלים, רשות האכיפה), לגיבוש מדיניות סדורה למניעת התבססות ריבונית של הרש"פ בעיר, שיפעל לאכיפה, חקיקה, חשיפה ציבורית ופעילות דיפלומטית. נוסף על כך, לפעול כדי לקזז מכספי הסילוקין של הרשות הפלשתינית את אותם הסכומים שהיא מחלקת – עבור כל הריסה שבוצעה כחוק, בדומה למודל קיזוז תשלומים למחבלים של הרש״פ.
יהודה נעם, רכז ירושלים בתנועת רגבים: "חייבים להכיר בכך שיש מאבק שליטה על ירושלים ומדיניות ההבלגה וההתעלמות אינה אופציה. הרשות הפלסטינית מבססת מדי יום את שליטתה בבירה ואת הביטויים לכך אנו פוגשים בפלישות מאסיביות לקרקע, בהסתה, בהפעלת מנגנון תשלומים משומן ועוד ועוד. חייבים להתעורר."
חייבים להעלות זאת לראש סדר העדיפויות, תודה על התחקיר הכואב אמנם, אך מוטב לפחות עכשיו ולזעזע את המערכת הפוליטית סביב שלימות ירושלים
מה מגיבה עריית ירושלים