עידן חדש בגבול עזה ומצרים: כשנה וחצי לאחר שנהרס מעבר רפיח בין עזה למצרים עם כיבושו על ידי צה"ל, המתחם נפתח מחדש – כחלק מהסכם הפסקת האש עם חמאס. בצד העזתי נפתחו חדרי בידוק דרכונים לפני חצייה, צה"ל יפקח רק מרחוק עם עמדה ללא חיילים. העובדים במעבר: מטעם הרשות הפלסטינית ובפיקוח האיחוד האירופי. המעבר בין רצועת עזה למצרים נפתח היום באישור ישראל ובעקבות הלחץ האמריקני לעבור לשלב ב' בהסכם לסיום המלחמה, אחרי השבת החלל החטוף האחרון רן גואילי הי"ד.
השינוי הדרמטי בשטח מורגש היטב כאשר נציגים מגוף ייעודי של האיחוד האירופי נכנסו לראשונה למעבר רפיח מסיני, כדי לפקח על התנועות במתחם שנפתח על ידי ישראל כחלק מהסכם הפסקת האש עם חמאס. לצד הנציגים האירופאים, את המתחם יתפעלו עובדים פלסטינים שמזוהים עם הרשות הפלסטינית.
כוחות צה"ל יישארו במרחב ציר פילדלפי, ועמדת בידוק צה"לית במרחק 300 מטרים מהמעבר תנטר מרחוק את החוצים באמצעים טכנולוגיים וללא נוכחות חיילים. בצד העזתי של המעבר, שנהרס במהלך המלחמה עם כיבוש רפיח, נערכו לאחרונה שיפוצים שכללו פינוי הריסות, יישור הקרקע וסלילתה והצבת קרוואנים לעמדות בידוק דרכונים.
אכן, מעבר רפיח שב לפעול, אך הפעם באופן שונה לחלוטין. סחורות לא יעברו בו בשלב זה, אלא רק בני אדם – וזהו הבדל דרמטי. ישראל תאשר את זהות כל אחד מהנכנסים והיוצאים לרצועה, והיא גם תקבע את הכמויות לכל כיוון. כולם, בשני הכיוונים, ייבדקו על ידי כוח הפקחים האירופי ששב לפעול.
אך חשוב מכך, הנכנסים יחויבו לעבור בידוק ביטחוני נוסף על ידי ישראל. אכן, חיילי צה"ל עצמם לא יהיו אלה שסורקים את הנכנסים לעזה, אולם עזרים טכנולוגיים כאלה ואחרים יופעלו במקום. במקרה שתתעורר בעיה, חיילי צה"ל נמצאים מסביב. קיבולת המעבר, לפחות בהתחלה, היא של כמאתיים בני אדם. לפי הערכות, יהיו יותר יוצאים מאשר נכנסים. בנוסף, הוועדה הטכנוקרטית תיכנס לעזה בימים הקרובים דרך המעבר, והוחלט כי עיתונאים זרים לא יוכלו להיכנס לעזה.
לעזה יכנסו רק תושבים שאושרו. הם יכנסו לעזה גם הפעם דרך המעבר שיופעל על ידי נציגים עזתים ובפיקוח משלחת של האיחוד האירופי. לאחר הכניסה לעזה הם ילקחו באוטובוסים לעמדת בידוק ישראלית ושם יבוצע להם זיהוי פנים ובידוק גופני. זאת, לוודא שאין ניסיונות להבריח אמל"ח או ציוד שאינו מאושר.