שלושה חודשים לאחר פיגוע הירי המזעזע בחוף בונדיי, שגבה את חייהם של 15 בני אדם במהלך חגיגות חנוכה, אוסטרליה פתחה היום (שלישי) בחקירה ממלכתית מקיפה בנושא האנטישמיות במדינה. מדובר בהקמת "ועדה ממלכתית" – גוף החקירה בעל הסמכויות הנרחבות ביותר במערכת המשפט האוסטרלית, המוסמך לחייב עדים למסור עדות ולהציג מסמכים חסויים. הצעד מגיע לאחר תקופה של מתיחות חברתית גבוהה ודרישה בלתי מתפשרת של הקהילה היהודית ומשפחות הקורבנות לחשוף את השורשים העמוקים שהובילו לטרגדיה הנוראה.
על פי דיווחים בסוכנות הידיעות רויטרס, ועדת החקירה, בראשותה של השופטת בדימוס וירג'יניה בל, נועדה לבחון לא רק את עצם האירוע המזעזע, אלא גם את הרקע הרחב יותר של אנטישמיות, תופעות של שנאה דתית ואתגרי הלכידות החברתית בחברה האוסטרלית. במהלך הדיון הפותח והמרגש, הבהירה השופטת בל כי עבודת הוועדה תהיה יסודית ותתמקד בניתוח הסדרי הביטחון סביב אירועים קהילתיים, בדגש על פעולות רשויות האכיפה והתגובות של מכוני המודיעין, במטרה להבין האם ניתן היה למנוע את הפיגוע או לצמצם את הנזק הקטלני.
הקמת הוועדה לא עברה בצורה חלקה במישור הפוליטי ולוותה בלחץ ציבורי משמעותי ביותר. בתחילה, ראש הממשלה אנתוני אלבניזי התנגד לקריאות להקים ועדה ממלכתית בדרג כזה, בטענה שתהליך מעין זה עלול להימשך שנים ארוכות – עמדה שעוררה ביקורת חריפה מצד ארגונים יהודיים שראו בכך גרירת רגליים מול גל האנטישמיות הגואה. בסופו של דבר, הממשלה נסוגה מעמדתה המקורית והעניקה לוועדה את המנדט המלא לחקור את כשלי המערכת.
כעת, העיניים נשואות אל רשימת המוזמנים להעיד, שצפויה לכלול את ראשי סוכנויות הביטחון ושירותי המודיעין האוסטרליים, לצד משפחות הקורבנות וניצולים שחזו בזוועה מקרוב. לוחות הזמנים של הוועדה צפופים במיוחד נוכח חשיבות הנושא: דו"ח ביניים ראשון אמור להיות מוגש עד סוף חודש אפריל הקרוב, כאשר היעד הסופי להגשת הדו"ח המלא נקבע ל-14 בדצמבר – יום השנה הראשון לטבח בבונדיי, תאריך המסמל עבור רבים באוסטרליה את הצורך הדחוף בשינוי שורשי בהתמודדות עם שנאת יהודים.