דו"ח מקיף של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם היום (שני) חושף תמונה מדאיגה של השפעות המצב הביטחוני והפלילי על הציבור בישראל. על פי הנתונים, כ-30.1% מהציבור מדווחים על שינוי משמעותי לרעה בתחושת הביטחון האישי שלהם בהשוואה לשנה הקודמת. באופן מפתיע, דווקא הערים הגדולות והמרכזיות – חיפה (33.9%) ותל אביב-יפו (33.4%) – הן אלו שמובילות את המגמה השלילית, עם אחוז הירידה הגבוה ביותר בתחושת המוגנות בקרב התושבים.
מממצאי הסקר עולה כי כ-15% מהאוכלוסייה בגילאי 20 ומעלה, שהם כ-954 אלף בני אדם, נפגעו מעבירות שונות במהלך השנה החולפת. בעוד ששיעור הפגיעה המדווח בקרב יהודים (16.6%) גבוה מהמדווח במגזר הערבי (7.8%), הנתונים מצביעים על חוסר ביטחון עמוק בחברה הערבית: 33.6% מהערבים חוששים להיפגע מפשיעה ואלימות, לעומת 17.4% בלבד בחברה היהודית. הנתון המטלטל ביותר בדו"ח נוגע להשלכות האלימות – כ-88.4% מהנפגעים שדיווחו על נזק כתוצאה מאלימות, מעידים כי סבלו מנזק נפשי מתמשך בעקבות המקרה.
החזית הפלילית עברה בשנה האחרונה למרחב הדיגיטלי: העבירות השכיחות ביותר בדו"ח הן עבירות סייבר ומקוונות, מהן נפגעו כ-521 אלף איש (8.2%). גניבה והפצת מידע (39%) והתחזות (33.1%) הן השיטות הנפוצות ביותר בקרב העבריינים ברשת. גם עבירות הרכוש לא נעלמו, כאשר כ-218 אלף משקי בית דיווחו על פגיעה ברכושם. הנתונים מציגים תמונה קשה גם בקרב הדור הצעיר: ב-6.2% ממשקי הבית שיש בהם ילדים, דווח כי לפחות ילד אחד נפגע מעבירות הכוללות גניבה, אלימות או "שיימינג" – נתון המחייב תשומת לב מיוחדת של מערכות החינוך והאכיפה.