טיול שגרתי של מדריך ישראלי ותיק בנתיבי התיירות של הקווקז הפך בבת אחת לדרמה ביטחונית במעבר הגבול. רפי קוז'יאשווילי, בן 46, תושב חולון לשעבר המתגורר בבטומי שבגיאורגיה ב-8 השנים האחרונות, מצא את עצמו בלב חקירה רוסית נוקבת בשל התבטאויות ברשתות החברתיות מלפני שנים. קוז'יאשווילי, המשמש כמדריך מוכר עבור תיירים ישראלים באזור, ליווה חבר קרוב לביקור בוולדיקווקז, אך המפגש עם השוטרים במעבר לארסי שינה את התוכניות לחלוטין.
כפי שנחשף בראיון לאתר mako, רפי לא חשד בתחילה כי מדובר באירוע חריג, במיוחד לאור העובדה שהוא דובר את השפה ואף ביקר ברוסיה בשנה שעברה. "בהתחלה הכל היה נראה לי שגרתי ולגיטימי, לא חששתי לרגע כי אני קודם כל דובר את השפה הרוסית וגם ביקרתי ברוסיה בשנה שעברה", סיפר. אלא שהאווירה השתנתה במהירות כאשר הוחלט להפריד בינו לבין חברו טל ולהעבירם לחדרים מבודדים לחקירה ממושכת ומתוחה.
במהלך העיכוב, דרש החוקר הרוסי מרפי את מכשיר הטלפון האישי שלו. לאחר שעות ארוכות, חזר השוטר עם צילומי מסך של פוסטים שפרסם הישראלי בעבר הרחוק. "הוא התחיל להראות לי דברים ששיתפתי לפני ארבע שנים בנוגע למלחמה של רוסיה ואוקראינה, ושאל אותי בנוגע לכל פוסט ופוסט ומה דעתי בנושא. אלו היו תכנים כלליים שמדברים על המלחמה והסבל של האוקראינים לצד תמונות של דגל אוקראינה, והוא לאחר מכן לקח את הנייד שלי והתחיל לגלול מול העיניים שלי בפייסבוק שלי ולחפש כל מיני דברים ששיתפתי בעבר. אפילו מחק לי שני פוסטים שקשורים לאוקראינה", שחזר רפי בתסכול.
החקירה הפכה לפוליטית עוד יותר כאשר השוטר הציב בפני רפי שאלות בנוגע למזרח התיכון ולמנהיגות הרוסית. כשנשאל האם הוא רואה באיראנים אויבים, השיב קוז'יאשווילי: "אמרתי לו שאין לי כלום נגד העם האיראני ואני לא מבין מה זה קשור לסיטואציה הנוכחית. אמרתי שהמנהיגים שלהם מאיימים על עם ישראל". בהמשך, כשנשאל לגבי דעתו על הנשיא פוטין והאם הוא אויב עבורו, ענה המדריך הישראלי בשלילה.
למרות תשובותיו המדודות, השלטונות הרוסיים החליטו לנקוט בצעד חריף. בתום שעות של המתנה וחקירה, בוטלה כניסתו של רפי למדינה באופן סופי. "לטל הם לא אמרו כלום, אבל לי הביאו חותמת שחורה ולקחו ממני טביעות אצבע וצילמו את כל הפרטים ואמרו שלא תהיה לי יכולת כניסה למדינה", סיכם רפי את החוויה שהסתיימה בגירוש וסימון שחור בדרכו המקצועית.