אנחנו נמצאים בפתח 'שבת הגדול'. והשנה זה יוצא בדיוק כמו בשנה של יציאת מצרים – י' בניסן יוצא בדיוק ביום שבת, אז אנחנו נוכל יותר לצפות לפסוק (מיכה ז', ט"ו) "כִּימֵי צֵאתְךָ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם אַרְאֶנּוּ נִפְלָאוֹת". זה בדיוק בימים האלו של יציאתנו ממצרים.
אחד הטעמים לקריאת תואר "הגדול" לשבת זו, הוא על שם הפסוק שנמצא בהפטרת השבת – הפטרת "וְעָרְבָה לַה'"; "הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם אֵת אֵלִיָּה הַנָּבִיא לִפְנֵי בּוֹא יוֹם ה' הַגָּדוֹל וְהַנּוֹרָא". אז "הגדול" – "שבת הגדול". [וראה בספר ה' נסי ח"ב עמ' כ"ד ובהערה שם].
והטעם למה נקראת דוקא ההפטרה הזו בשבת שלפני פסח? כיון ששם הנביא אומר: "הָבִיאוּ אֶת כָּל הַמַּעֲשֵׂר אֶל בֵּית הָאוֹצָר וכו' וּבְחָנוּנִי נָא בָּזֹאת" וגו'. אומרת ההפטרה בשם ה': תביאו, תתנו צדקה, תתמכו בנזקקים ותבחנו אותי בדבר הזה. וזה בא כדי לעורר לפני חג הפסח, ע"מ שאנחנו נפתח את ליבנו וכיסנו כדי לעזור לאחרים, כדי לתת וכדי להעניק. ולכן ההפטרה הזאת נקראת לפני חג הפסח.
יש עוד רמז נפלא של הגאון מוילנא. בפסוק כתוב: "שִׁבְעַת יָמִים תֹּאכַל מַצֹּת, וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי חַג לַה'. מַצּוֹת יֵאָכֵל אֵת שִׁבְעַת הַיָּמִים" וגו' (שמות י"ג, ו'-ז'). למה נאמר כפול – "שבעת ימים תאכל מצות. מצות יאכל את שבעת הימים"? ועוד דבר, בהתחלה כתוב "תאכל מצת" – בלי ו'. ואח"כ כתוב "מצות יאכל" – עם ו'.
אז אומר הגר"א שהתורה באה להגיד לך: אתה צריך לאכול מצות שבעה ימים, ואתה גם צריך לדאוג שאחרים יאכלו מצות שבעה ימים ("יֵאָכֵל" – תאכיל גם אחרים שבעה ימים). אז במצות שלך, אתה יכול מה שנקרא לצמצם; "תשמע כזית הולך לפי נפח, מספיק ככה". "וזה? זו חומרא לאכול ארבע כזיתות" וכו'. אבל בשל האחרים – במצות שאתה נותן לאחרים – שם כתוב "מצות" מלא. שם אל תתקמצן, אל תצמצם ואל תלך על הגבול. בשלך אתה יכול, אבל בשל אחרים תמיד תיתן ותיתן.
אוי כמה צפה דמותו של אבינו הגדול מרן זצוק"ל, שתמיד היה ביד פתוחה. בפרט לפני חג הפסח שהיה מחלק אלפי שקלים בלי שאף אחד יודע לכאן ולכאן. לכל אחד היה לו שליח אחר, כדי שגם השלוחים שלו לא יידעו את היקף הנתינה שלו. ממש מפליא לעשות!
כאשר אנחנו נפתח, גם בורא עולם יפתח לנו את ידו המלאה, העשירה, הפתוחה והרחבה.
שבת שלום ומבורך!