המסמך שפורסם ע"י מרכז הידע והמידע הלאומי לקורונה ב'ישראל היום', מאגד את המידע העדכני בכל הנוגע למחלה על בסיס מחקרים שונים שבוצעו עד כה בעולם, מהווה אמנם מסמך במידע ראשוני אך מלמד על סיבוכים מגוונים של המחלה, שעלולים גם להיות מסכני חיים.
סיבוכי הקורונה המפורטים במרכז המידע:
סיבוכים עצביים ותתרנות ממושכת – הסיבוכים העצביים מהמחלה מוערכים בכעשרה אחוזים מכלל חולי הקורונה. לפי המסמך, החלמה ממחלת הקורונה אין בה בכדי להבטיח מפני התדרדרות נוירולוגית עתידית זמן רב אחרי ההחלמה.
במחקר שנערך באיטליה עלה כי הפגיעה בחוש הריח והטעם לא חלפה בכעשרה אחוזים מהמחלימים גם בחלוף כחודש ממחלתם. להערכת החוקרים, חלק ממחלימי הקורונה יסבלו מבעיות בתפקוד החושי גם בטווח הארוך. יש לציין כי כמו בווירוסים אחרים, גם במקרה של הקורונה נרשמה גם פגיעה זמנית בשמיעה.
כאבי ראש מתמשכים – מהנתונים עולה כי כאבי ראש בקרב חולים, בגלל נזקים למערכת העצבים, עשויים להימשך מספר חודשים.
מחקרים שנערכו בצרפת הראו כי 23-30% מהחולים הקשים סבלו מתסחיפים ריאתיים שעשויים לגרום לעייפות, דפיקות לב מואצות, קוצר נשימה, הגבלה בפעילות הגופנית וחוסר יכולת לבצע פעילות גופנית בשל אי נוחות. מחקר בווהאן, מוקד ההתפרצות של הנגיף בסין, הראה כי 40% ממשיכים לסבול מנזקים לריאותיהם במשך למעלה משלושה שבועות לאחר השחרור מבית החולים. במחקר ייעודי שמתקיים לאחרונה בבית החולים "שערי צדק" התברר שלפחות 50% מחולי הקורונה שהחלימו ממשיכים לחוות חולשה כללית וקשיים נשימתיים גם שבועות עד חודשיים לאחר שהחלימו. עוד התברר שאין קשר בין חומרת המחלה הראשונית בקורונה לבין סיבוכים ארוכי טווח.
קושי בריכוז – הפגיעות במערכת העצבים הביאו לקשיים בריכוז ואף לבעיות דיוק באחיזה בחפצים זמן רב גם אחרי ההחלמה.
פגיעה לבבית וסכנה לשבץ – רבים מן החולים המאושפזים בשל מחלת הקורונה הנוכחית מאופיינים בהפרעות קרישה וקרישיות יתר. אלו עשויים לגרום לתסחיפים ריאתיים, שבץ מוחי ולבבי. בחולים הקשים, אחוז הסיבוכים וההשפעות ארוכות הטווח עומד על 5-15%, כאשר במחקרים מסוימים נצפה אף אחוז גבוה יותר בטווח של 35-40%. חלק מן ההפרעות עשויות לבוא לידי ביטוי לאחר ההחלמה, ולגרום למוות פתאומי. נמצא כי הסיכון לשבץ איסכמי בחולי קורונה גבוה פי 5.7 מאשר חולי שפעת.
הפרעות אימונולוגיות בילדים – מממצאים עד כה מתברר כי סיבוך מאוחר של המחלה שנצפה בקרב ילדים הוא הופעת תסמונת דלקתית רב מערכתיתת מזכירה בחלק ממאפייניה את מחלת הקווסאקי. מחלה זו אינה תוקפת דווקא ילדים בעלי מחלות רקע או תינוקות, אלא נפוצה יותר אצל ילדים בריאים בגילאי 5 עד 14. בסדרת מחקרים שפורסמה בסוף יוני ב-NEJM דווח כי אחד מכל 160 מטופלים עם קורונה מתחת לגיל 21 לקה בתסמונת זו, וכי 2-4% מכם נפטרו. לאחרונה, מתרבות עדויות לקיומה של תסמונת זו גם בקרב מבוגרים.
כאבי מפרקים ובעיות עיכול – במאמר שסקר את התסמינים המתמשכים בקרב חולי קורונה עלה כי כעבור חודשיים בממוצע מההחלמה, למעלה מ-20% מהמטופלים דיווחו עדיין על כאבי מפרקים. אצל חלק מן הנדבקים, עלה כי השלשולים והבחילות עשויים להימשך מספר שבועות עד חודשים לאחר ההחלמה מן הנגיף.
סיבוכים הורמונליים (כגון סוכרת) – בסדרה בת 214 חולי קורונה מווהאן, נמצא כי 11% מהמטופלים סבלו במהלך המחלה מפגיעה בשרירים וגרוע מכך מפגיעה בכבד ובכליות. בסקירה מערכתית של 19 מחקרים (14 מסין ו-5 מארה"ב) נמצאה פגיעה חריפה בכבד בקרב 10-15% מהחולים בקורונה.
סיבוכים פסיכיאטריים – מאמר שפורסם לאחרונה, במאי 2020, מתאר חולי קורונה שהציגו תסמינים פסיכוטיים במצב הדומה לסכיזופרניה. במאמר מצוין כי אלו שסבלו ממחלה קשה עלולים לסבול מתופעות נפשיות ומנטליות נוספות שעלולות להיגרם הן ישירות מפגיעת הנגיף והן כתוצאה מהנשמה ממושכת.
87% מהמחלימים סובלים מתסמינים גם חודשיים לאחר ההחלמה
נתון נוסף שצוין במסמך מרכז הידע הלאומי בנושא הקורונה הוא כי עפ"י סקירה כוללת של תופעת הלוואי מהמחלה – ל-87% מהמחלימים נמצאו גם חודשיים אחרי ההחלמה תסמינים כגון עייפות (53.1%), קשיי נשימה (43.4%) וכאבי מפרקים (23.3%). עוד נכתב כי אם לשפוט עפ"י היסטוריית נגיפי ה-SARS וה-MERS , הרי שאצל חלק מן החולים החלמה מלאה יכולה להתארך עד מספר שנים, אצל חולים מסוימים הנזק יישאר לאורך שנים ארוכות ובחלק מהמקרים ייתכן כי הנזק יישאר לצמיתות. מחקר שנערך על 55 חולי SARS הראה כי 50% מהם סבלו, כשנתיים לאחר ההחלמה, מכושר גופני נמוך, וכי 78% בלבד מהמחלימים יכלו לשוב לעבודה לאחר שנה מהחלמתם. במחקר נוסף מהונג קונג 40% מהמחלימים מ-SARS סבלו מתסמונת העייפות הכרונית שלוש שנים וחצי לאחר ההחלמה.
במסמך מרכז הידע הלאומי לקורונה נכתב לסיכום כי מחלת הקורונה הינה מחלה חדשה, וכי המידע אודות היקף התופעות המאוחרות והיקפן בקרב המחלימים הינו "חלקי וראשוני", אולם סיבוכים אלו טומנים בחובם השלכות ניכרות על בריאות הציבור ולפיכך כבר כעת על המערך הרפואי להיות מודע לאפשרויות של הנזק הנוסף הזה ו"לפעול לצמצום היקף ההדבקות בקרב כלל שכבות הגילאים, לרבות בקרב צעירים ובריאים".
כמו כן, מומלץ להסביר לציבור את הסכנות הנוספות כתוצאה מהנגיף כדי שיופנם המסר לפיו "ייתכן שמחלת הקורונה עלולה לגרום לנכויות ארוכות טווח גם בקרב אוכלוסיות צעירות ובריאות, ואף באלו שסבלו ממחלה קלה בלבד".
ליצמן. לתשומת לבך….
לא נחיה שוב כרגיל
אולי עכשיו אנשים יפנימו שזה לא צחוק בכלל וישמרו על הכללים בהדיקות. אם לא עבור עצמם, אז עבור אנשים אחרים שלא ידבקו מהם, אם הם נושאים את הנגיף חלילה.
צריך להתחזק בלימוד ולהתפלל שהמצב הזה יגמר
כל הזמן משתדלים רק להפחיד את האנשים
אנחנו יהודים מאמינים בני באמינים שהכל מאיתו יתברך ואבא רק עושה טוב לילדים שלו.
להתחזק באמונה ותפילות ובערת השם הכל יעבור