שר הבריאות יולי אדלשטיין דורש ממשרד האוצר לספק פיצוי מלא "ולא דמי כיס" לכל העסקים והעובדים שנפגעו בסגר. בדברים שנשא היום (ראשון) בפתיחת בית חולים צבאי לחולי קורונה שהוקם ברמב"ם, ציין אדלשטיין: "אנחנו כממשלה חייבים לדאוג שאותם בעלי עסקים ואנשים שהפסידו המון, יקבלו בזמן אמת פיצוי מלא. לא יכול להיות שאנחנו דורשים הגבלות, ועצמאים ועסקים לא יקבלו את הפיצוי הנדרש".
על מתווה היציאה מהסגר הוסיף שר הבריאות: "כולם רואים את הנתונים של ירידה מסוימת בתחלואה. אבל מי שיוצא בקריאות לפתוח באופן מיידי את הכול – הורס את הכלכלה ואת חייהם של מי שסבלו מספיק. אי אפשר לפתוח, ותוך כמה שבועות להביא לסגירה נוספת".
בדיון שהתקיים היום בועדת חוקה, הודיעו החכי"ם פה אחד כי הם אינם רואים צורך בהמשך סגירת העסקים הקטנים , יו"ר העדה ח"כ אשר התנגד לתוכנית הרמזור משום שלדבריו התוכנית לא נותנת מענה כלכלי לערים האדומות. "אנשי המקצוע לא יכולים רק להדליק רמזורים", אמר. "צריכים להביא תוכנית פעולה מעשית עם מענה כלכלי לתושבי הערים שיוטלו עליהן הגבלות, ואם לא תהיה תוכנית ויהיו רק סיסמאות, היא שוב לא תהיה".
ח"כ איילת שקד אמרה בדיון כי אישור תקנות מצב החירום המיוחד הוא עוול ברור. "היה ברור שיש כאן עוול. הוועדה הייתה צריכה לעמוד איתן מול הממשלה", אמרה שקד. "העמדה המקצועית של משרד המשפטים הייתה שאם פותחים רוחבית את העסקים הקטנים אז אי אפשר להגביל הפגנות. ביום ראשון הבא ייפסק מצב החירום, על זה אין ויכוח. את מתווה ההפגנות של יום ראשון הבא אפשר היה לאמץ כבר ולאפשר לעסקים הקטנים לפעול".
ח"כ אלי אבידר ציין שפנה לבג"ץ בעניין הליך קבלת ההחלטות של הכנסת והממשלה. "בג"ץ ייאלץ להתערב", אמר. "איבדתי את האמון בתהליך שמתקיים בוועדה. הקואליציה אגרסיבית ודורסת כל תהליך שקורה כאן". בשלב הזה ח"כ שקד קטעה את אבידר ואמרה: "לא צריך את בג"ץ כגננת".
ח"כ קארין אלהרר הוסיפה: "הנתונים מהבוקר מראים ירידה משמעותית בתחלואה. כשהנתונים מקלים תקלו גם אתם. לא הייתה סיבה לסגור את העסקים הקטנים, לא הייתה סיבה אז, ועל אחת כמה וכמה אין סיבה לסגור אותם היום".
סגן שר הבריאות יואב קיש ציין: "על אף הירידה בתחלואה, שאיש לא יחשוב שזה מאחורינו. היינו יכולים להיות היום באירוע של תחלואה מתפרצת ובקריסת מערכת הבריאות. אסור שהמסר שייצא מהוועדה הזו הוא לרוץ ולשחרר את הכול".
עוד אמר סגן השר הבריאות בדיון: "אנחנו מקדמים מתווה לפתיחת העיר אילת ולמעשה להקפיץ אותה בשלבי הפתיחה. המתווה יכלול ביצוע בדיקות מהירות, אולי זה גם יכלול אזורים נוספים". על ההפגנות בצמתים הוסיף קיש: "זה פתרון מסוים, והוכח שאפשר להמשיך להפגין גם במצב הנוכחי. לא אהבתי את התהלוכות ואת ההצטופפות שראינו, אבל העיקרון עצמו הוא טוב".
קיש התייחס גם למתווה לקיום אירועים ואמר שאין אפשרות לייצר תו סגול לחתונות במקום סגור. "המתווה היחידי שיתאפשר הוא חתונות של עד 20 אנשים במקום פתוח, וגם זה רק לאחר שנצא ממצב חירום מיוחד", אמר.
בהתאגדות רשתות המסחר, שתחתיה פועלות כ-18 אלף חנויות ברחבי הארץ, הודיעו כי ישובו לפעילות בשבוע הבא. "לא נוכל לעמוד במתווה היציאה הקיצוני של משרד הבריאות שהחליט לא לספור את המגזר העסקי", כתבו. "משרד הבריאות לא מבין מה שכל העולם כבר מבין, הדרך לנצח את הקורונה לא יכולה לעבור בווידוא הריגה של המגזר העסקי. אנו בטוחים שהקבינט והממשלה לא יאפשרו זאת ויכללו את פתיחת החנויות כבר בשלב הראשון של היציאה מהסגר".
עוד נמסר כי "בגל הראשון היינו סגורים כחודשיים. גם בגל השני שיתפנו פעולה לאור הודעתה הראשונית של הממשלה לפיה הסגר יארך עד מוצאי שמחת תורה. הוכח שהמסחר אינו מדבק, הגיע הזמן לפתוח".
בתקופת הסגר, שהחל לפני יותר משלושה שבועות, אסורה העבודה במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי, למעט עובדים חיוניים. הגבלה זו כוללת את מקומות הבילוי, השווקים, בריכות השחייה, מכוני הכושר, מכוני היופי והמספרות. כמו כן, חל איסור על קבלת קהל במקומות עבודה. מסעדות מורשות לפעול רק במתכונת של משלוחים.
עם זאת, עסקים שהוגדרו חיוניים ממשיכים לפעול. לפיכך, תותר פתיחת חנויות מזון, אופטיקה, בתי מרקחת ומוצרי היגיינה, מוצרים לתחזוקת הבית, מכבסות, חנות למוצרי תקשורת ומעבדות לתיקון מחשבים.
לפי תכנית היציאה מהסגר של משרד הבריאות, שתוצג השבוע בקבינט הקורונה, בשלב הראשון ייפתחו כלל מקומות העבודה במגזר הפרטי ללא קבלת קהל, בהתאם לנתוני התחלואה. מקומות עבודה עם קבלת קהל ושירותים רק בשלב מאוחר יותר, ופתיחת יתר הפעילויות המסחריות והעסקים מתוכננת למועד מאוחר עוד יותר.
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הפרופסור איתמר גרוטו, אמר היום שהמלצת משרד הבריאות שתובא לדיון עם ראש הממשלה תהיה להמשיך את הסגר עד למוצאי שבת.
לפי פרופסור גרוטו, את גני הילדים ואת העסקים הקטנים שבהם אין קבלת קהל, ימליץ המשרד לפתוח ביום ראשון הבא, את הכיתות הנמוכות – שבועיים לאחר מכן. לגבי החטיבות העליונות ציין המשנה למנכ"ל המשרד כי לא ימליצו לפתוח, מאחר שהיוו מוקדי התפרצות.
עוד הוסיף פרופסור גרוטו: "נשתדל לעשות בדיקות לכל הגננות. אם נצליח לפתוח במדורג את מערכת החינוך ותהיה הקפדה על הנחיות והתו הסגול – נוכל להמנע מסגר שלישי". מוקדם יותר פורסם שראש הממשלה בנימין נתניהו יכנס היום דיון מקדים בנושא מתווה ההקלות בסגר שיובא לאישור קבינט הקורונה ביום שלישי. המטרה היא לגשר על המחלוקות סביב מתווה היציאה מהסגר.
סופסופ מישהו תפס קצת שכל…..