בתום ארבע שעות של דיונים, קבינט הקורונה יצביע הערב על הארכת הסגר עד ליום ראשון. במוקד הדיון – ויכוח בין גישתו המחמירה של נתניהו שמבקש להאריך את הסגר עד יום שני לזו של גנץשמבקש להאריך רק עד יום שישי. הקבינט צפוי להתכנס פעם נוספת ביום חמישי, אז צפוי להיקבע לוח הזמנים של ההקלות בסגר – כולל מועד פתיחת גני הילדים והמגזר הפרטי. ההגבלות על ההפגנות יפוגו בחצות, אז יופעל מתווה שמירת המרחק בהפגנות.
בהתאם לסיכום שהושג בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר הביטחון בני גנץ, תקנות הסגר יוארכו ממחר בחצות ועד ליום ראשון בחצות – למעט שתי הקלות: ניתן יהיה לנסוע לחתונה במרחק של יותר מקילומטר מהבית (עד 20 משתתפים) וקבוצות של ספורטאים תחרותיים יוכלו לחזור להתאמן. ועדת חוקה בראשות יעקב אשר תתכנס ביום ראשון לאשר את ההקלות שיאושרו בקבינט.
הדיון בקבינט הקורונה התעכב לאחר שגורמים במשרד הבריאות הזהירו כי נתוני התחלואה אינם מספקים ולכן יש לדחות את הדיון ליום חמישי. מנגד, שר הביטחון גנץ ושר האוצר ישראל כ"ץ קראו לקיים את הישיבה במועדה.
בתום התייעצות מקדימה שקיימו ראש הממשלה, שר הביטחון, שר הבריאות ושר המדע, הוחלט לכנס היום את קבינט הקורונה שידון בנתוני התחלואה ובתוכנית יציאה מסודרת לפי שלבים וקריטריונים. גורם המעורה בפרטים טען כי העיכוב בכינוס הקבינט נבע מסיבות פוליטיות: "נתניהו לא רצה לתת לגנץ את ההובלה בסיוע לבעלי העסקים".
הדיון בקבינט הקורונה – דקה אחר דקה
21:46 – נתניהו: "אנחנו ברמת תחלואה גבוהה מאוד. נגענו כמעט בעשרת אלפים חולים ביום. יש עוד מרחק ירידה גדול לעשות. יש לחצים גדולים. יש מרחב החלטות שאנחנו צריכים לקבל בישיבה ביום חמישי. סיכמתי עם בני שנאריך את התקנות לעד יום ראשון בערב. אנו נעשה הכול בחבילה אחת – כולל התעופה. אין לנו הרבה זמן ואנחנו צריכים להביא את זה להצבעה עוד הלילה".
21:33 – כ"ץ: "מקומות העבודה יודעים לשמור על עצמם ולכן אני מציע שביום חמישי נקבל החלטה על פתיחת עסקים שלא מקבלים קהל ובכללם עסקים קטנים. אין אף אחד במדינה שחולק על כך שהעסקים הללו שיש להם תועלת למשק יכולים לפעול. זה לא חוף הים, זה לא בתי הכנסת, זה לא הפגנות וזה לא התקהלויות".
21:32 – כ"ץ: "כאשר אנחנו מחלקים ומפצים בעשרות מיליארדים עסקים ומובטלים, אנחנו נותנים את הכסף לגורמים שאמורים להשתמש בכסף לצריכה שזה גם מביא תועלת כלכלית למשק. כאשר הנזק הוא רק בירידה בתוצר, אז זה רק נזק. הנזק הזה הוא נזק נטו עם משמעות גדולה מאוד על החובות של ישראל ועל מעמדה של ישראל".
21:12 – שירה גרינברג, הכלכלנית הראשית באוצר: "עלות המתווה הנוכחי היא 13 מיליארד שקל לשבועיים. אם נפתח מקומות עבודה ללא קבלת קהל העלות תצטמצם בחצי לשבעה מיליארד שקל לשבועיים".
21:07 – כ"ץ מעביר את זכות הדיבור לאסף וסרצוג מאגף תקציבים: "עומדים על פתיחת עסקים ללא קהל. זה חותך בחצי את המשמעות הכלכלית של הסגר. אגף תקציבים דורש פתיחה מיידית והקדמה של פתיחת כלל המסחר לשלב מוקדם יותר. הגישה הנכונה היא סגר דיפרנציאלי". לטענת האוצר, פתיחתו או סגירתו של המגזר הפרטי ללא קהל לא משפיעה על התחלואה.
21:06 – סבב השרים מתחיל. שר האוצר כ"ץ: "יש לאפשר פעילות של עסקים שאין בהם סיכון בריאותי".
20:40 – פרופ' אלי וקסמן: "פתיחה מהירה מדי היא רעה. זה נזק גדול וארוך טווח שהוא גדול מדי. היינו במצב הזה באפריל-מאי. היו לחצים מאוד גדולים לפתוח ענפים משיקול של הקטנת הפגיעה בכלכלה. בסופו של דבר זה הביא נזק הרבה יותר חריף לכלכה בגלל הצורך להטיל סגר נוסף".
20:23 – פרופ' ינון אשכנזי: "מספר הנדבקים גדול יותר ממה שאנחנו רואים. הדגימות מטעות. רק אחרי 20 באוקטובר, במקרה האופטימי, נגיע ל-2,000 נדבקים ביממה. צריך להמתין, הסגר לא הולך להיגמר ביום ראשון. חייבים לייצר הפרדה של אזורים אדומים. אם הסייעת בגן תצא מביתר עלית זה לא יעבוד. אני מציע עוצר לילי כדי למנוע אירועים".
20:22 – פרופ' רן בליצר: "סגר דיפרנציאלי במוקדי התחלואה יאפשר לשמור על התועלת מבלי לחנוק את המשק. השאלה היא עד כמה נצליח לעשות כאן סגר מלא והרמטי".
20:01 – שר הרווחה שמולי מצטרף לישיבת הקבינט. שמולי: "לאור נתוני התחלואה הנמוכים בגיל הרך צריך לפתוח את הגנים לאלתר. אין סיבה לחכות".
19:54 – השלטון המקומי מצטרף לדרישת האוצר לפתוח גם את כיתות א'-ב' באותה פעימה שבה ייפתחו הגנים. לפי נתונים שהם מציגים, פתיחת מסגרות החינוך לגילאי 6-0 תניע 75% מהמגזר הפרטי. הוספת כיתות א'-ב' תאפשר הפעלה של 90% מהמשק.
19:37 – יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס שהצטרף לראשונה כמשקיף לקבינט מציג את עמדת הרשויות המקומיות.
19:35 – גמזו: "המחשבה מאחורי תוכנית היציאה מהסגר היא שבכל פעם פותחים משהו פחות מזיק".
19:34 – המפכ"ל: "אין שיתוף פעולה עם כל ראשי הרשויות, במיוחד בערים האדומות. צריך סגר הרמטי בערים האדומות בשביל לשחרר את כל המדינה".
19:29 – אדלשטיין מאשים את כ"ץ שהביא להארכה תקנות שאינן התקנות המקוריות אלא תקנות חדשות מטעמו: "אילו היינו מעבירים את זה להצבעה מבלי לקרוא את זה בעיון הדבר היה משול לגניבת הצבעה".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר טרם הגיש תקנות לאישור הקבינט, שכן הן תלויות בתוצאות הדיון ועל כן גם לא הציג והסביר אותן בפני הקבינט. לכשיגובשו החלטות, יעביר משרד האוצר את התקנות לעיון השרים ותוצג משמעותן. לאורך כל תקופת הקורונה הציג משרד האוצר את התקנות שהביא לדיון ואישור הממשלה או הקבינט באריכות תוך הצגת המצב לאשורו. מדובר בטענות מופרכות ומשוללות כל יסוד".
מטעמו של כ"ץ נמסר: "שר האוצר לא קשור כלל לניסוח התקנות".
19:27 – גמזו: "שיעור התחלואה בערים עם התחלואה הגדולה הוא סביב 40% והוא לא קטן אלא דווקא גדל. כלומר, אלה אזורים יותר נוקשים מהירידה ביתר המדינה. אני מקווה שזה ישתנה אבל זה אלמנט חשוב. אנחנו רוצים ליצור נרטיב שאינו נרטיב של עונש או כליאה חס וחלילה. ישראל הייתה בסגר ארבעה שבועות ויש אזורים שצריכים עוד שבועיים. אנחנו רוצים לתת להם את זה כדי שיגיעו ליעדי תחלואה יותר טובים".
19:23 – גמזו: "אנחנו מנסים לאתר את הערים האדומות שרמת התחלואה שם עיקשת. כשניתן את השחרור הראשון, אותן ערים יקבלו עוד שבועיים של הגבלות תנועה. אם יש עיר עם שכונות ספציפיות אדומות (בירושלים, בבית שמש ובאשדוד), חובתנו להחריג את השאר. תהיה פה הפרדה של סגר לאומי מול אזור מוגבל".
19:15 – גמזו: "צריך למקד בדיקות בערים אדומות כדי לקבל אינדיקציה טובה יותר".
19:11 – גמזו: "קשה להבין את מגמת התחלואה. קשה עדיין להעריך מה היה בחגים בערים האדומות. ייקח עוד ארבעה שבועות עד שנדע מה רמת התחלואה באמת".
19:09 – גנץ מציג את תוכנית הורדת התחלואה בערים האדומות הערביות.
19:08 – רגב: "אין הצדקה בריאותית לסגירת השמים. אם רוצים למנוע מישראלים לנסוע לחו"ל יש לדון". אוחנה: אנחנו לא יכולים לצאת מהדיון הזה בלי לתת משהו לציבור. צריך לתגמל אותו. תחשוב על משפחה שרוצה לצאת לחו"ל עד שייגמר הסגר ולא יכולה לעשות זאת".
19:07 – גנץ ונתניהו חוזרים לדיון.
19:03 – מירב כהן שואלת: "למה יש ירידה דרסטית בבדיקות? זה יכול לעוות את המסקנות שלנו. מהי הירידה הדרסטית?". פרופ' גמזו עונה: "תיארנו לעצמנו שעם ירידת התחלואה תהיה ירידה בכמות הבדיקות. למה? כי המנוע העיקרי של בדיקות הוא סימפטומים. אדם שמרגיש לא טוב יבוא לבדיקה. ברגע שיש ירידה בתחלואה, יש ירידה בביקוש. יש לנו עודף של 15 אלף בדיקות, אולי נעשה איתן סקרי דגימות במערכת החינוך".
18:59 – לאור אי ההסכמות בקבינט: נתניהו וגנץ משוחחים טלפונית.
18:56 – אשכנזי תוקף: "למה לא עושים מסיבת עיתונאים בשביל השקיפות?".
18:45 – גנץ ונתניהו יוצאים להתייעצות טלפונית.
18:38 – גנץ על סוגיית הטיסות: "ניתן להסיר את מגבלות התעופה בנקודת הזמן שנחליט, אין כאן היבט בריאותי. הכול יכול להיות מוחלט ביום ראשון לצד דיון שנבצע ביום חמישי. אני ממליץ שאת הדיון הזה נעשה ביום חמישי לצד החלטות נוספות על פתיחה. אני לא מציע לפתוח את התעופה מהיום למחר אלא להביא הכול כחבילה מסודרת".
18:34 – מנדלבליט מזהיר מבעיה משפטית באישור טיסות בזמן שמגבלת המרחק קיימת, רגב קוטעת אותו: "אין הצדקה בריאותית לשמיים סגורים".
18:33 – אדלשטיין ומנדלבליט מתנגדים מחשש שייווצר פער בין האזרחים. המחלוקת מתמקדת בשאלת הסולידריות – האם לאפשר יציאה לחו"ל כאשר רוב האזרחים תחת מגבלת אלף המטרים.
18:32 – אוחנה מצטרף לעמדה של רגב שחייבים לפתוח את השמיים.
18:32 – אדלשטיין: "אין סיכוי שביום שישי לא תהיה הסרת הגבלות, אנחנו סתם נשגע את הציבור".
18:31 – נתניהו מסתייג מהעמדה של גנץ: "הכול ייקבע על בסיס הנתונים שיוצגו בחמישי. בואו נאשר מחדש את התקנות עד יום שני כדי לקבל עוד זמן להעריך את המספרים. אם תהיה ירידה דרמטית בנתונים – אולי נקדם את אסטרטגיית היציאה".
18:27 – ניסנקורן מבקש להאריך את התקנות רק עד יום שישי ולדון מחדש בחמישי. גנץ תומך. משרד הבריאות דורש להאריך את התקנות לפחות עד יום ראשון.
18:25 – רגב: "התקנות עד יום שני וזה לא תקין שהשמיים יהיו סגורים. ברגע שזה לא עניין בריאותי, אנחנו לא יכולים שלא לפתוח".
18:23 – אדלשטיין: "סביר להניח שביום ראשון נסיר את מגבלת הקילומטר".
18:16 – אדלשטיין נגד השרים שלא מגיבים בזמן לבקשות משרד הבריאות: "אנחנו מבקשים שהתקנות יוארכו עד יום שני כדי שגם אם בחמישי נאפשר פתיחה של תחומים כאלה ואחרים, היא לא תתבצע בפועל עד יום ראשון. התפתח מנהג חדש ומוכר, לפיו משרד הבריאות רוצה לעשות משהו והוא לא מוצא חן בעיניי משרדים אחרים. מי שלא מסכים איתו – תענו במייל, תגידו שזה לא מקובל. להתעלם ולא להגיב לתקנות במשך 48 שעות ויותר זה לא סגנון ראוי לעבודה. אנחנו אוהבים להביא את התקנות לאחר התייחסות כלל המשרדים".
18:15 – הוויכוח בנוגע לנתב"ג מתמקד בשאלה אם להמשיך את סגירת נתב"ג עד לכניסת ההקלות לתוקף בשבוע הבא או לפתוח עוד השבוע.
18:14 – רגב בדיון: "צריך לפתוח את נתב"ג מיידית, אין לזה השפעה על התחלואה".
18:08 – הדיון מתמקד בשאלה אם התקנות יוארכו עד יום שישי (ואז ייכנסו השינויים) או עד יום שני.
18:08 – ראש המל"ל: "יש הצעות שונות שעלו כאן – כמו למשל עוצר לילי – שנצטרך להתייחס אליהן". מנדלבליט: "יש בעיות עם חלק מהתקנות שעולות כאן, וצריך לאשר גם בממשלה ולא רק בקבינט".
18:07 – נתניהו: "אני חושש מהתחלה של פרצות בסגר שתעלה את הנתונים כלפי מעלה".
18:07 – רגב: "מבחינתי צריך לפתוח את השמיים. הדיון מגיע לטונים גבוהים".
18:07 – בכחול לבן דורשים: אם מאפשרים פתיחת גנים ועסקים שאינם מקבלים קהל צריך, יש להסיר את מגבלת אלף המטרים כי אין בה כבר היגיון.
18:07 – מנכ"ל משרד הבריאות מציע מעין עוצר לילי: להמשיך את הסגר הנוכחי (מגבלות מרחק ואיסור על מעבר בין בתים) בשעות הערב והלילה כדי לוודא שההקלות מנוצלות רק לשם עבודה, פרנסה וחינוך לגיל הרך, ולא למטרות אחרות שיש בהן סכנה אפידמיולוגית.
18:06 – גורמים במל"ל: "יש לשקול סגר לילי בהמשך תוך כדי שיוצאים מהסגר".
18:05 – השרים מציעים להאריך את הסגר עד יום שני ואם צריך לקצר אותו במהלך הסופ"ש. מנדלבליט מצביע על הבעייתיות בהצבעות טלפוניות.
18:00 – ישיבת קבינט הקורונה נפתחת.
השרים החליטו להביא לאישור הקבינט את מתווה היציאה מהסגר של משרד הבריאות עם אפשרות להחרגת עסקים שאינם מקבלים קהל ופתיחת גני הילדים בגילאי 0-6, עליהם יוחלט סופית ביום חמישי לאור מצב התחלואה. נשקלת בחיוב גם האפשרות להסיר את מגבלת האלף מטרים. כמו כן, הלילה יוסר מצב החירום המיוחד ולא יחודש על ידי הממשלה. מסתמן כי מהיום בחצות יוחרגו חתונות ממגבלת אלף המטרים ויותרו חתונות בהשתתפות 20 איש.
בהתייעצות שקיים ראש המל"ל עם מנכ"ל משרד הבריאות, פרויקטור הקורונה רוני גמזו ויועצים נוספים נידון הקושי לקבל כבר עתה החלטות על הקלות בסגר, מאחר שהתחלואה עדיין ברמה גבוהה ומכיוון שעדיין לא ניתן להעריך את השפעות אירועי חג סוכות ושמחת תורה. כמו כן, הוצגו עיקרי חוות הדעת של פרופ' דב שוורץ, פרופ' ינון אשכנזי ופרופ' אלי וקסמן. הפרויקטור גמזו הביע דאגה רבה מכך שלמרות תנאי הסגר נדבקו 3,000 איש ביום.
במשרד החינוך ממתינים להחלטת משרד הבריאות בשאלה אם צריך לחלק את ילדי הגנים לקפסולות. אם יוחלט על חלוקה לקפסולות, ייתכן והחלוקה תהיה דיפרנציאלית על פי רמת התחלואה ביישוב או באזור המגורים. לפי מודל זה, גנים בשכונות ירוקות יפוצלו באמצעות מחיצות ואילו גנים בשכונות אדומות יחולקו בין שני מבנים. במשרד החינוך ביקשו להבין את ההגבלות הבריאותיות והדגישו כי עד אז לא יוכלו לפרסם את מתווה פתיחת מוסדות החינוך לגיל הרך.
לקראת כינוס הקבינט, פרסם משרד החינוך נתונים המצביעים על כך שברוב מכריע של מוסדות החינוך נמצאה תחלואה נמוכה, כאשר ברובם לא נמצאה תחלואה כלל. ב-94% מגני הילדים – 18,698 במספר – נמצאו אפס חולים, וכך גם ב-53% מבתי הספר היסודיים – 1,572 במספר. בקרוב ל-45% מבתי הספר העל-יסודיים – 968 במספר – נמצאו אפס חולים.
בשעות הצהריים הודיע מזכיר הממשלה כי ישיבת הקבינט תידחה עד לסיום ההתייעצות המקדימה, זאת לאחר שבמשרד הבריאות טענו כי הנתונים הקיימים כיום אינם מספיק מדויקים ולכן יש לדחות את הישיבה עד להתבהרות תמונת התחלואה. בכחול לבן התנגדו לדחיית הישיבה והתעקשו לאשר את פתיחת המסחר כבר ממחר. בסיום ההתייעצות המקדימה החליטו השרים לדחות את עמדת משרד הבריאות ולקיים את ישיבת הקבינט במועד המתוכנן.
מוקדם יותר הבהיר פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, כי אם ישיבת הקבינט תידחה – הסגר יוארך במספר ימים. "תקנות ההגבלה פגות ביום רביעי", הסביר פרופ' גמזו בשיחה עם עיתונאים. "מכיוון שהכול מאוד טרי, אני מניח שתהיה לי שיחה בשעות הקרובות עם שר הבריאות וראש הממשלה ויתקבלו החלטות. אני צריך לשמוע אותם, אני עוד לא עודכנתי על דחיית הקבינט. יש שיחה עם ראש הממשלה וברור שאם ישיבת הקבינט תידחה ליום חמישי אז יהיה צורך להאריך במספר ימים את תקנות הסגר".
לקראת ישיבת הקבינט יצא שר האוצר כ"ץ נגד עמדת נתניהו בעניין פתיחת עסקים ללא קבלת קהל בהקדם האפשרי. "הדבר החשוב ביותר כרגע הוא להניע את המשק", הדגיש כ"ץ. "לפתוח מיידית את העסקים שאינם מקבלי קהל ולחדש את פעילות מוסדות הגיל הרך. פתיחתם אינה פוגעת בבריאות ומוסיפה רבות לכלכלה ולכן יש לפעול במיידית למהלך המשלים שיאפשר למשק לחזור לעבודה".
עוד טרם קבלת ההחלטה בעניין דחיית ישיבת הקבינט, במשרד הבריאות הבהירו כי הם מתקשים לגבש המלצות על רקע נתוני התחלואה שהתקבלו היום. גנץ, מנגד, הביע התנגדות: "עסקים קטנים ממשיכים לקרוס. חייבים לדון בהחזרת הילדים למסגרות. הדיון באסטרטגיית היציאה לא סובל דחייה נוספת".
בכירים בכחול לבן הדגישו את הצורך בהסכמה על העקרונות והמדדים ליציאה מהסגר. "אם הישיבהתתקיים רק בחמישי, אז ההקלות יחלו רק באמצע השבוע הבא", אמרו במפלגה. "הנזק הכלכלי גובר על הסכנה הבריאותית. צריך להחליט על פתיחת עסקים, גם אם זה בניגוד לעמדת משרד הבריאות".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד קרא לשרים שלא לדחות את ישיבת קבינט הקורונה. "בשעה שהמשק הישראלי נחנק והאזרחים מיואשים, אי אפשר להמשיך במאבקי כוחות פוליטיים", אמר. "זו השעה להפגין מנהיגות ולהבין שכל יום של דחייה בדיון קבינט הקורונה משמעותו קריסה של אלפי משפחות נוספות".
"גלגלי הכלכלה הישראלית חייבים להתחיל לנוע בתיאום של קברניטי המשק עם מקבלי ההחלטות במשרד הבריאות", הוסיף בר-דוד. "כל המדינות שמצבן טוב יותר מישראל הפנימו שאת המלחמה בקורונה, אי אפשר לנצח רק בחזית אחת וצריך למצוא את האיזון הראוי. אני קורא לראש הממשלה לקיים במועד את קבינט הקורונה ולהביא לאישור מיידי את תקציב המדינה עד סוף שנת 2021".
מתוך: חדשות 12
אוהווו איזה מענין לקרוא מה קרה בכל דקה.. חחחח
בלה בלה בלה אחד גדול עכשיו חזרתי מהכנרת לא סגר ולא נעליים
איזה כיף לך בא לי גם
צא
אין אף אחד שמונע ממך…
חחח הסגר קיים רק בתקשורת…
חלם כבר אמרנו..
עומר אתה בדוביי אל תעבוד עלינו😂😂😂
עומר עוד לא בדובאי
עומר אדם 😂
חלס כבר שחררו
גמזו הוא כמו בובה.
בני גנץ קיבל דוח על זה שהוא עוטה מסכה רק על הפה בלי האף?