בפגישה אמש בין נציגי המפלגות המייצגות את הציבור הערבי בכנסת ובסופו סוכם: "מתחייבים באופן מוחלט על ריצה ברשימה משותפת, ולהתחיל לנסח את המצע הפוליטי והתוכנית האסטרטגית והניהולית שלה."
יו"ר חד"ש – תע"ל ח"כ איימן עודה מסר: "כוחנו באחדותנו. יש לנו עבר משותף, חזון משותף ומהיום גם רשימה משותפת. נלחם למען הזכויות של החברה הערבית בישראל, שלום, ודמוקרטיה לכל אזרחי ישראל."
מחד"ש, רע"ם, בל"ד ותע"ל נמסר בהודעה משותפת: מחויבות מלאה לרשימה המשותפת.
נציגי ארבע המפלגות הערביות המיוצגות בכנסת קיימו השבוע פגישת הכנה לבחירות הקרובות, בהשתתפות מזכ"ל חד"ש מנצור דהאמשה, מזכ"ל תע"ל אוסמה סעדי, יו"ר הוועד המרכזי של רע"ם אבראהים חג'אזי ויו"ר בל"ד ג'מאל זחאלקה.
כל הצדדים הביעו את מחויבותם המלאה לרשימה המשותפת, והבהירו שריצה ביחד בבחירות היא כוונתם היחידה והבלעדית. נציגי כל המפלגות גם הדגישו את הצורך הדחוף למהר בהשלמת הרכבתה מחדש של הרשימה המשותפת, כדי שנוכל לצאת בקמפיין בחירות אפקטיבי שיחזק את הייצוג הפוליטי של הציבור הערבי.
נציגי ארבע המפלגות ביטאו את הכרתם בכך שהרשימה המשותפת חיונית כיום לא פחות משהייתה כשקמה ב-2015, ובייחוד לאור הסכנות הפוליטיות והקיומיות שעמן מתמודדים כל בני עמנו והציבור הערבי בשטחי 48' – חוק הלאום הקולוניאלי הגזעני והשלכותיו, מדיניות האפליה, המצור, גזל הקרקעות והמשך ההחמרה המכוונת של מצוקת הדיור בחברה הערבית, מאמצי הממסד לרוקן את אזרחותנו מכל תוכן (האזרחות שמלכתחילה היא סוג ב') ורצוננו להילחם בהתגברות תופעות הפשע והאלימות – כל אלו מחדדים את חשיבותה של האחדות הלאומית.
לכך מתווספים האתגרים המידיים ברמה המדינית, ובמיוחד על רקע מאמצי ארצות הברית להוציא לפועל את 'עסקת המאה' באמצעות ההכרה בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות אליה, ההכרה בסיפוח הגולן, מהלכי הפגיעה באונר"א וה'שיחות האזוריות' המדאיגות שנרקמות כעת – למשל בוועידה הקרובה שאמורה להתקיים במנאמה, בירת בחריין.
נציגי המפלגות דנו בדרכים לגבש את מצע הרשימה המשותפת, תכנית העבודה הפרלמנטרית והחזון האסטרטגי, כדי שלבנייתה המחודשת של הרשימה המשותפת יהיו יסודות מוצקים שיבטיחו את פיתוחה, תפקודה היעיל ומיצוי חשיבותה הלאומית, המדינית והחברתית, וכדי שנוכל להגביר את ההשתתפות העממית והציבורית בעשייה המשותפת ולהביא לידי ביטוי ראוי את היכולות והמשאבים המגוונים שקיימים בחברה הערבית – ובהקשר זה גם הוחלט להקים צוותי עבודה וייעוץ שילוו את העבודה הפרלמנטרית, הבינלאומית והעממית של הרשימה המשותפת.
המפלגות מדגישות כי תוצאות הבחירות האחרונות היוו מכה קשה למאמץ הפוליטי שלנו בחברה הערבית, דבר המחייב את כולנו להפקת לקחים והסקת מסקנות – ואחת המסקנות הברורות היא השיבה לרשימה המשותפת וחיזוק המחויבות אליה – לא רק בשל הצורך של המפלגות בה, אלא בהיותה הדרישה הציבורית הנרחבת והמשמעותית ביותר.
בימים הקרובים נקיים סדרת פגישות כדי להמשיך ולהתקדם במשא ומתן ולהגיע להסכם סופי שיכלול את המצע המפורט, תכנית העבודה המשותפת, הרכב הרשימה ומנגנוניה הארגוניים.
כולנו מסכימים על הקמת הרשימה המשותפת, ואנו מתחייבים לסיים את המלאכה בקרוב ולסכם את הפרטים למען הצלחתה.
תע"ל, רע"ם, בל"ד וחד"ש
יוני 2019