היום (14/12/2020) הוא המועד הקבוע בחוק לפגישת הקולג' האלקטורלי (שיטת הבחירות בארה"ב היא שכל מדינה בוחרת מה האלקטורים יצביעו). במציאות, ייפגשו האלקטורים בכל 50 המדינות ובמחוז קולומביה, בו ממוקמים מוסדות השלטון הפדרליים, על מנת להטיל את קולם. התוצאות יישלחו לוושינגטון וייספרו ב-6 לינואר, וייספרו במפגש מיוחד של שני בתי הקונגרס בניצוחו של סגן הנשיא, מייק פנס.
על פי סוכנות הידיעות AP הצבעת האלקטורים זכתה בבחירות הנוכחיות לתשומת לב רבה מהרגיל בשל סירובו של הנשיא דונלד טראמפ להודות בתוצאות הבחירות, וההאשמות חסרות הבסיס בדבר הונאת בחירות, אותן הוא ממשיך להפיץ.
הנשיא הנבחר ביידן מתכנן לפנות לאזרחי ארה"ב בנאום בשעות הלילה של יום שני (לפנות בוקר בשעון ישראל), לאחר סיום הצבעת האלקטורים. טראמפ, בינתיים, נאחז בטענות השווא בדבר ניצחון שלו בבחירות, וחותר תחת נשיאות ביידן עוד לפני שזו החלה. "לא, אני מודאג לכך שלמדינה יהיה נשיא בלתי לגיטימי, זה מה שמדאיג אותי. נשיא שהפסיד והפסיד באופן קשה", אמר טראמפ בראיון לרשת פוקס ניוז ביום שבת.
לאחר שבועות של ערעורים משפטיים מצד המפלגה הרפובליקאית על תוצאות הבחירות, ערעורים שנדחו בקלות על ידי השופטים, טראמפ ובעלי בריתו במפלגה ניסו בשבוע שעבר לשכנע את בית המשפט העליון לפסול 62 אלקטורים מארבע מדינות, שהיו עשויות לייצר ספק בנוגע לתוצאות הבחירות' השופט העליון דחה גם את מאמצים אלו ביום שישי.
ביידן זכה ב-306 קולות אלקטורים, לעומת 232 הקולות להם זכה טראמפ. מספר המינימום הנדרש לבחירת הנשיא הוא 270 אלקטורים.
ב-32 מדינות ובמחוז קולומביה, החוק מחייב את האלקטורים להצביע עבור המועמד שזכה למירב הקולות במדינה. בית המשפט אישר את ההסדר הזה פה אחד בחודש יולי האחרון.
האלקטורים כמעט תמיד מצביעים בעבור המנצח במדינתם ממילא, כיוון שהם מסורים למפלגה הפוליטית בה הם חברים. אין כל סיבה לצפות לעריקות כלשהן השנה. בין האלקטורים הבולטים ניתן למנות את סטייסי אברהמס הדמוקרטית מג'ורג'יה ואת המושלת קריסטי נואם הרפובליקאית, מדקוטה הדרומית.
תהליך ההצבעה הוא "לואו-טק", וכולל טפסי הצבעה מודפסים. כל אחד מהאלקטורים יצביע באמצעות טופס אחד, לנשיא ולסגן הנשיא.
הקולג' האלקטורלי נוצר כתוצאה מפשרה במהלך ניסוח החוקה האמריקאית, בין אלו שהעדיפו לבחור את הנשיא על פי "הקול הפופולרי", כלומר רוב הקולות בארצות הברית כולה, לבין אלו שהתנגדו למתן אפשרות לציבור לבחור באופן ישיר את הנשיא.
לכל מדינה מספר אלקטורים, השווה למספר המושבים שלה בקונגרס: שני סנטורים בנוסף למספר החברים שיש למדינה בבית הנבחרים. לוושינגטון די.סי יש שלושה קולות, בהתאם לתיקון לחוקה שבוצע ב-1961. מלבד מיין ונברסקה, המדינות מעניקות את כל האלקטורים שלהן למועמד שזכה ברוב הקולות במדינה.
בשל הפשרה, שנוצרה על ידי מייסדי ארצות הברית, התקיימו לאורך ההיסטוריה חמישה מקרים בהם הנשיא הנבחר לא זכה ברוב הקולות של אזרחי ארצות הברית. הדוגמה האחרונה היא הנשיא טראמפ, שנבחר ב-2016. ביידן הביס את טראמפ ביותר מ-7 מיליון קולות בבחירות שנערכו השנה.
לאחר הבחירה על ידי הקולג' האלקטורלי יוותר עוד צעד אחד בלבד בדרכו של ביידן לבית הלבן: טקס ההשבעה.
מצפים לבשורות טובות
עדיין לא בחרו??
כתבה מגמתית ולא נכונה נגד טראמפ
מה אתה מקשקש?… זה בדיוק העובדות! תרצה או שלא…
מלחמת אזרחים
ביידן לא יהיה נשיא