הדרך לשיפוץ בראש שקט
אחת הסיבות שאני יושבת לכתוב את המאמר הזה היא התופעה המעניינת: 'חיכוכים בין היזם לקבלן'.
משום מה, ולמרות שהלקוח יודע בדיוק מה הוא רוצה מהקבלן. לא תמיד הקבלן מבין את הציפיות שתולים בו. בנקודה זו מתחילים הדיונים שלא לומר, הוויכוחים. למשל: הקבלן טוען שלא סוכם נושא התקנת כלים סניטריים כגון כיורים וברזים והלקוח חושב שסעיף כזה ברור כשמש. האם צריך לסכם דבר כזה?
ברגע שדברים אינם ברורים מספיק לשני הצדדים הדבר עלול להוות קרקע פורייה לוויכוחים לא נעימים בכלל.
כיצד צולחים את השיפוץ המורכב בצורה ברורה, מוגדרת, ומקצועית?
השלב הראשון– הכנת סט תכניות אדריכלות מדויקות.
השלב השני– העלאת התכניות להדמיה תלת ממדית.
השלב השלישי– הכנת נספח טכני לקבלן.
מה יופיע במפרט הטכני לקבלן?
במפרט הטכני יופיע מספור מדויק של כמות הקירות לבניה ולהריסה לפי מטר רץ. מספור מדויק של פתחים, מספור מדויק של תוספות נקודות המים וביטולם, וכן הלאה, מספר נקודות חשמל, מספר הכנות למיזוג אויר. וכן על זה הדרך. כל נושא יכלול בסעיפים ותתי סעיפים את אופן ביצוע העבודה, את סוג החומר בו ישתמשו. ומי יישא בעלות הסעיף.
מי המרוויח העיקרי?
הרווח הראשון של הלקוח- כשלקוח משתמש בפירוט טכני יותר קל להשוות בין הצעות מחיר של קבלנים. אתה יודע מה אתה מקבל מהקבלן. ומה המחיר שתשלם. אם קבלן איקס נתן לך הצעת מחיר של ארבע מאות אלף ₪ וקבלן זד נתן הצעת מחיר של חמש מאות אלף ₪ כיצד תדע להשוות באמת מה כלול ומה לא? פעמים רבות דווקא הצעת המחיר היקרה בסופו של דבר יוצאת יותר זולה מאחר וכלולים בה אלמנטים משתנים וסעיפים שמעגנים בחוזה תוספות עבודה שונות כגון שינויים קלים מהתכנית ללא תוספת מחיר. היתרון בעריכת מפרט טכני מקצועי – הוא פירוט ופירוק לגורמים של הצעת המחיר לרמת הדיוק המקסימאלית לעבודה שתבוצע באתר.
הרווח השני- רוגע ושקט נפשי, שכן כל נושא הכרוך בבניה מעוגן היטב בחוזה העבודה.
הרווח השלישי כל מי שבנה או שיפץ יכול להעיד שקשה מאוד לא לחרוג מהתקציב המתוכנן. ככל שנתמקד ונדייק את צרכי הבניה ע"י רשימת הוצאות, כך נמנע 'הפתעות' זוללות כסף…
אם כן, הבנו שמפרט טכני הוא דבר חשוב. מה יהיה כלול בו למשל?
הערות חשובות כגון: אילו חומרים הקבלן מספק על חשבונו. האם הצבע יהיה על חשבון הקבלן או הלקוח? ומה לגבי זווית אפס בקירות? באיזה גבס הקבלן ישתמש ירוק, ורוד או מחורר? (ההבדל ביניהם הוא משמעותי ביותר) האם הקבלן מחויב ליצירת שכבת בידוד אקוסטי בין הקירות? (אם זה חשוב לך, מסתבר שיהיה צורך להכניס סעיף כזה.) מי מתקין מנורות וברזים? כיצד יתבצע חיתוך המרצפות בפינה, בגירונג או משולב ניקל? מי אחראי להעלאת הסחורה לאתר – הקבלן או המוביל? סעיפים אלה הם רק דוגמאות קטנות לתכנון נכון של מפרט טכני. מפרט נכון יכלול בתוכו סעיפים והוראות מדויקות כולל חישובי כמויות כגון מספר נק' הדלקה וכיבוי. חישובי מטרים לבניה והריסה ועוד ועוד.
כמובן חשוב לציין שכל פרויקט יקבל מפרט טכני מותאם אישית ובו יהיו כלולים כל הסעיפים הקשורים לפרויקט הספציפי. מסמך זה משתנה מאוד מאחד לשני. הכלל המנחה- ככל שהפרויקט גדול יותר כך המפרט יהיה ארוך יותר.
ברגע שיהיה בידכם מפרט טכני מדויק לפרויקט שלכם. תוכלו בלחיצת כפתור לשלוח את הפרויקט שלכם לכמה קבלנים במקביל על מנת לקבל הצעת מחיר. במקום להתרוצץ בין הקבלנים השונים, להציג את עצמכם ולבזבז זמן יקר על עריכת הסכם עבודה/הצעת מחיר. המסמך הזה, אותו תקבלו ממשרד האדריכלות יהווה לכם כלי לחיסכון מדהים בזמן, כסף, וכאבי ראש מרובים. וכך תעברו את השיפוץ בצורה חווייתית ונעימה, שיישאר לכם טעם טוב בפה…
'אני ממליצה בחום לכל יזם, או בעל נכס שעומד לפני שיפוץ, בואו תעשו את זה נכון, מדויק ונעים עד כמה שניתן. כל נושא בניית מפרט טכני לעבודות ביצוע נבנה לאור היכרות מעמיקה עם הצורך. לחסוך בהפתעות , אי הבנות וכאב לב תוך כדי עבודת השיפוץ'.
**הכותבת היא האדריכלית אסתי טסה ממשרד הרמוניה אדריכלות ועיצוב – בעלת ניסיון רב בעריכת חוזי עבודה בין הלקוח לקבלן וליווי לכל אורך תקופת השיפוץ.
יפה מאוד…. ראש גאון..
נראה שהיא אדריכלית מאוד מאוד מקצועית
יש למישהו את הפלפון שלה??
במקום כל הכאב ראש הזה עובדים עם קבלן נורמאלי וחוסכים את זה…
לדוג' הקבלן מרוואן מעווולה אני בדיוק משפץ איתו ואין איתו בעיות על כלום הוא מעגל פינות ונותן הרבה מעבר למה שהוא צריך!!! חוץ מזה לקחנו מעצבת אבל לא צריך עד כדי כך הקבלן יכול לחטוף על זה עצבים…
רב הקבלנים כן אוהבים את זה כי הם מנסים לגנוב אבל הוא זה פצצה!!!