צעד נוסף ומשמעותי נרשם בשבוע החולף בנושא הנגשת מערת המכפלה לנכים. בשנים האחרונות מנהל הישוב היהודי בחברון בשיתוף ארגוני נכים וארגון זכויות האדם "בצלמו" מאבק עיקש לאשר את הנגשת מערת המכפלה לנכים. למערה ניתן להגיע רק לאחר טיפוס של כשישים מדרגות. לא אחת, ניתן להבחין במקום במראות קשים של נכים בכסאות גלגלים נגררים בבזיון רב בדרך למערה.
חוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות מחייב כל מבנה ציבורי בהנגשה מלאה לטובת ציבור הנכים. חרף זאת שהחוק אף חל ביו"ש לאחר שנחתם על ידי אלוף הפיקוד ניצן אלון בשנת 2014 הוא אינו חל דווקא במערת המכפלה. הנימוק המקומם הוא: " מערת המכפלה נמסרה בהסכם חברון, לעיריית חברון והווקאף המוסלמי, הוא השולט במקום."
בשנים האחרונות נעשו מגעים רבים מול הווקאף המוסלמי בבקשה לאשר את ההנגשה. ח"כ לשעבר מוסי רז (מרצ) אף שלח מכתב אישי לשר הדתות הפלסטיני ולראש העיר חברון בבקשה לאשר את ההנגשה אך בעיריית חברון סרבו. בשנה האחרונה פנו למעלה משישים חברי כנסת לשר הבטחון לאשר את ההנגשה. ואכן, בחודש אוקטובר 2018 קיימה הכנסת דיון מיוחד בוועדת המשנה של וועדת חוץ ובטחון שם התחייב מי שהיה אז יועץ שר הביטחון לענייני התיישבות מר קובי אלירז שהנושא הולך לקראת פתרון סופי. המגעים מול הווקאף יקודמו עד לסוף השנה (2018) ככל שתמצא ההסכמה יקודם פתרון בהסכמה, ככל שלא, החל מינואר (2019) המערכת תבצע הנגשה בצורה חד צדדית.
למרות ההבטחות הרבות, ובעקבות החלופות בראשות משרד הביטחון הנושא נותר "תקוע" וניתן לוח זמנים נוסף להמשך המגעים מול הווקאף עד לסיום הרמדאן. וגם לוח זמנים זה נדחה. בחודש האחרון יזמה חכ קטי שיטרית מכתב שבו פנו עשרים ושמונה חברי כנסת ליו"ר וועדת חוץ ובטחון ח"כ אבי דיכטר ודרשו ממנו לקיים דיון דחוף בסחבת שאינה עולה עוד על הדעת. במכתב ששוגר על ידי חברי כנסת רבים נכתב כי מדובר בעניין הומניטרי לחלוטין. "לא ייתכן שבשנת 2019 ציבור הנכים לא יוכלו להיכנס למערת המכפלה בשל מוגבלתם" ציינו חברי הכנסת ליו"ר דיכטר. לאור כן, הוחלט על קיום דיון מיוחד שנערך לאחרונה ובו קבעה הוועדה כי המנהל האזרחי חייב למצוא פתרון להנגשה באופן מיידי. עוד החליטו בוועדה על כך שבמידה והווקאף מסרב, יש לתת פתרון חד צדדי. בוועדה ציינה ח"כ קטי שיטרית שהנושא חייב להפתר ומייד. ואם הווקאף לא יסכים עלינו ללכת להנגשה חד צדדית.
ניכר כי הלחצים הועילו. בשבוע שעבר, שלח מתאם פעולות הממשלה בשטחים מכתב לעיריית חברון ובו דרישה חד משמעית לאשר את ההנגשה. ולא, ישראל תלך לפתרון חד צדדי. מדובר בצעד ראשון בהליך של ההפקעה בו יקבע שמערת המכפלה חוזרת לרשות מדינת ישראל. ולכן כמובן יהיה ניתן לבנות ללא כל אישור מגורם חיצוני. בנוסף, השבוע התקיימה ישיבה רב מערכתית של כל הגורמים הרלוונטיים להערך לביצוע ההפקעה וקידום הבנייה במקום.
בארגון בצלמו לזכויות אדם הגיבו לדברים ומסרו:
"נושא הנגשת מערת המכפלה הינו נושא קריטי. חובה מיידית לתחום בזמנים את הזמן שניתן לעיריית חברון. יום למחרת האולטימטום להתחיל בתהליך ההפקעה. לא ייתכן ששוב, ושוב, ושוב, נחזור למעגלים אינסופיים של משא ומתן שבו הווקאף מסרב. מערת המכפלה הינה של עם ישראל. על מדינת ישראל לדאוג שכל מתפלל ומבקר ללא קשר לדתו או מגבלותיו יוכל להתפלל במקום."
מיישוב היהודי בחברון נמסר:
"מערת המכפלה הינו קניינו של העם היהודי אלפי שנים. הבניין נבנה על ידי העם היהודי מאות שנים לפני הופעת האיסלאם. זהו מבנה יהודי מובהק שנשאר שלם מיימי בית שני. מאות שנים המוסלמים לא הרשו ליהודים להכנס למקום קברי האבות והאמהות. לאחר שחרור חברון, המקום פתוח לכל. ועם זאת, לא ייתכן שיאסר וימנע מאיתנו להכניס נכים למקום לא ייתכן, ש52 שנים אחרי ששחררנו את חברון ומערת המכפלה, נמשיך לתת לווקאף והרשות הפלסטינית זמנים ותאריכים לקבוע מה יהיה בחברון. אנו דורשים מיידית מראש הממשלה ושר הבטחון בנימין נתניהו, החזר את המערה לבעליה האמיתיים ואשר מיידית את ההנגשה לטובת כל המבקרים והמתפללים במקום. "
ח"כ קטי שיטרית (הליכוד) מסרה:
"כדי להנגיש את מערת המכפלה למבקשים להתפלל בה, עלינו לפעול לביסוס ריבונותינו במקום. מדינת ישראל היא הריבון ואם עיריית חברון והוואקף אינם משתפים פעולה, יש לנקוט בפעולות חד צדדיות לטובת כל המתפללים. העליתי את הנושא ברגע שנבחרתי לכנסת ודרשתי שהמקום יונגש בהקדם האפשרי, בהתאם להחלטות הקיימות. אני מברכת את מתאם הפעולות בשטחים על פנייתו ומתחייבת לגבות פעולה זו ופעולות דומות בעתיד."
חה"כ אתי חוה עטיה (הליכוד) בתגובה:
"על מנת להנגיש את אתר מערת המכפלה לאנשים בעלי מוגבלויות, המבקשים להתפלל שם, עלינו לבסס את ריבונותינו במקום באמצעות פעולה חד משמעית גם אם עיריית חברון והוואקף, אינם משתפים פעולה. לטובת יהודים ומוסלמים כאחד. אתר מערת המכפלה שייך לעם ישראל וכך יישאר. כל הכבוד לעוסקים במלאכה".