תודות להתפתחות הטכנולוגית והמדעית בדורות האחרונים הצליחו החקלאים לפתח ולהשתמש בשיטות גידול ירקות ופירות באופן שמסיר חשש מפני מזיקים שונים.
אלא שלצד המעלות של הריסוסים הללו, הם טומנים בחובם סכנות שונות. הסכנה המרכזית: שאריות ריסוס שנותרות על הפרי לאחר קטיפתו, ועלולות לגרום לסיבוכים רבים אם חלילה אוכלים את הפרי בלי לנקות אותו כראוי.
ארגון 'אמת ליעקב' שמקדם העלאת מודעות לסכנות ונזקי הגוף השונים, מפרסם הנחיות וכללים חיוניים על מנת להימנע מהסכנה הזו. "יש להיזהר ולהשתדל להסיר את שאריות הריסוס וחומרי ההדברה (רעלים) מעל הפירות הירקות ועלי ירק למיניהם, אשר מיועדים במקור להשמדת מזיקים אך עלולים להיוותר הם או שרידיהם ומזיקים מאוד גם לאוכלם. הרופאים מתריעים מפני סכנות ברורות שהוכחו, של מחלות שונות ביניהם המחלה הקשה ל"ע וכן לנשים מעוברות ולעובריהם ה"י", אומרים בארגון ומוסיפים: "על כן יש להקפיד על ההנחיות הללו להסרת שאריות החומרים המסוכנים ובכך לצמצם את הסכנה ונימנע מכל מכשול, נזק וצער".
כללים והנחיות לאכילה בטוחה של פירות וירקות
- עלים, פירות וירקות ללא קליפה –
שטיפה במים בלבד אינה מספיקה דיה להיפטר משאריות הריסוס, הלכלוך והחרקים, לכן חשוב להכין תמהיל של "מי חיטוי" בהכנה ביתית, ולחטא באמצעותו בקלות את הפירות הירקות ועלי הירק.
את "מי חיטוי" ניתן להכין כדלהלן:
1. מים עם חומץ או עם מיץ לימון או שניהם יחדיו, המדולל ביחס של 3 כוסות מים לכל כוס חומץ או מיץ לימון.
2. מים עם מעט סבון המיועד לניקיון כלי אוכל בלבד.
3. מים עם כף אבקת סודה לשתייה, ביחס של כף לקערה.
4. ניתן גם לשלב חומץ או מיץ לימון עם סודה לשתייה.
תהליך החיטוי כדלהלן:
- יש להפריד את העלים (במיוחד בחסה) ולנקות מחול ואדמה בטרם ההשריה.
- ממלאים קערה ב"מי חיטוי" שהכנו, עד לגובה חצי קערה.
- יש להניח את הפרי או הירק על גבי מסננת.
- משרים את המסננת עם הפרי והירק בתוך הקערה, נוודא שכלל תכולת הפרי והירק מוצפים במי חיטוי.
- יש להשרות כך במשך 5 דקות.
- מערבבים ומקרצפים מפעם לפעם את הירק בתוך מי החיטוי.
- מוציאים את המסננת עם הפירות או הירק ושוטפים תחת זרם מים תוך שפשוף יסודי בכדי שזרימת המים אכן תגיע לכל צדדי העלים.
פירות וירקות בעלי קליפה.
מכינים קערה עם מי חיטוי, כאמור. משהים במשך כשתי דקות ושוטפים במים. בפירות הדר מומלץ לעבור גם עם מברשת ייעודית, בכך נסלק גם את כנימות העלה.
מומלץ לאחר החיטוי לייבש את התכולה.
לשטוף סמוך לאכילה.
השטיפה מומלצת תמיד בסמוך לאכילה, שטיפה מוקדמת מדי ואחסונם במקרר בטרם האכילה עלולה להאיץ את תהליך צבירת הבקטריות (עובש), אלא אם כן מייבשים היטב את השטופים בטרם אחסונם.
בסיום תהליך החיטוי האמור, אפשר לאכול בבטחה את הפירות והירקות, ולתת גם לילדים, ובכך נצמצם את הסיכון ולא נחדיר לגופנו רעלים שלא אמורים לבוא לקרבנו.
העולם הולך ומתקלקל מרוב הטכנולוגיות
אל דאגה. החקלאים בשדות לא משפריצים קורונה,!
לאכול רק בשר!
ממה נראה לך ניזון הבשר??
גם לבהמות מזריקים……
מי זה ארגון אמת ליעקב?
תודה רבה,עם כל זה נשתדל להרבות בפירות וירקות לחיות גופנו
נו… מוגזם מדיי… צריך להזהר לשטוף עם סבון וזהו… אם נחמיר בכל מאמר לא נזוז… אנחנו נזהרים בגבול טעם הטוב לא מזלזלים… ושומר פתיים השם.. חוץ מזה יש סיבה יותר ממשית לשטוף בסבון… כי מי שקוטף את הירקות הוא לא הבן אדם הכי היגייני והוא מלא בזעה ומגרד בכל מיני מקומות וומשיך לקטוף את הפרי… ואם הוא נצרך לינקביו אז אני יודע שהם לא רצים לשירותים שאין… והניקוי של אחר כך הוא לא עם סבון… ודל… אחר כך שולחים את הירקות למיון ראשון… ככה שזה עוד "היגיינים" מזיעם מגרדים למינייהם שנוגעים בירקות אח"כ יש עוד נקודת איסוף כללית ועוד אחת… להמשך קריאה »
תודה רבה על התיאור הנכון והאמיתי
די לשקרים
כל מה שאוכלים צריך לשטוף בלי קשר כי אולי זה נפל על הרצפה ייש עליו חמץ