לפי הערכת אמ"ן שהוצגה באחרונה לדרג המדיני, מהרגע שבו איראן תחל להעשיר אורניום ברמת 90%, היא תוכל לבנות פצצה בתוך כשנתיים. כמו כן, בצה"ל סבורים שאיראן מתקשה לפתח רכיבים שחיוניים לבניית פצצה גרעינית, בהם מתקן נפץ וטיל שיגור מתאים.
באמ"ן מעריכים כי הסיבה המשמעותית ביותר לעיכוב התוכנית הגרעינית של איראן היא ההתנקשות במדען הגרעין האיראני מוחסן פחריזאדה, שבכלי תקשורת זרים יוחסה לישראל. פחריזאדה ריכז סביבו את כל הגורמים הרלוונטיים לתהליך ייצור פצצה גרעינית ולפי ההערכה באיראן מתקשים עדיין להחליפו.
באמ"ן סבורים כי איראן ממשיכה להפר את ההסכמות שעליהן חתמה בהסכם הגרעין עם המעצמות מ-2015. בתדרוך סגור שקיים השבוע, אמר ראש אמ"ן, אלוף תמיר היימן, כי "איראן נמצאת בשפל חסר תקדים בעקבות הפעולות שביצענו בשנים האחרונות – ולא רק בגלל הקורונה – אך לא זנחה את תוכנית הגרעין ואף הגבירה את מאמציה בנושא". לדבריו, איראן רואה בהסכם הגרעין מוצא יחיד מהסנקציות שהוטלו עליה ומהמשבר הכלכלי במדינה, ולכן חותרת לשוב אליו.
לגבי הזירה הסורית, באמ"ן מעריכים כי איראן עדיין לא ויתרה על שאיפתה להתבסס צבאית במדינה – אך בוחנת מחדש את אופי המהלך והיקפו. זאת בין היתר עקב פגיעות שספגה מישראל וכן מצד ארגוני ביטחון בעולם שפועלים נגד התבססותה בסוריה, בתימן, בלבנון ובעיראק. הפגיעה הקשה ביותר מבחינה זו היתה ההתנקשות של ארה"ב במפקד כוח קודס של משמרות המהפכה, קאסם סולימאני, בתחילת 2020. לפי הערכת צה"ל, ההתנקשות היתה מהלך ששינה את המציאות במזרח התיכון ופגע קשות בשאיפתה של איראן לייצר באזור ציר שיעי רחב. סולימאני, שהיה נחשב לאיש הקרוב ביותר למנהיג הרוחני עלי חמינאי, היה המוציא לפועל של התפשטות איראן מחוץ לגבולותיה. באמ"ן מעריכים כי באיראן מתקשים למצוא לו מחליף ראוי, דבר שפוגע בין היתר במאמצי המשטר להתבסס בסוריה.
לפי ההערכה, איראן צמצמה את נוכחות אנשיה בסוריה, כך שנותרו במדינה כמה מאות יועצים ואנשי מנהלה. זאת, בין היתר, מאחר שחלק מאנשיה בסוריה ובני משפחותיהם נפגעו בתקיפות שיוחסו לישראל, ואלו החלו לחשוש לחייהם. כמו כן, האיראנים מתקשים להכניס לסוריה מערכות נשק מתקדמות, בין היתר בגלל תקיפות מהאוויר, שחלקן יוחסו לישראל בדיווחים זרים. כך, למשל, איראן פועלת להפוך את מערב עיראק לנקודת הצטיידות שממנה יוכלו להעביר אמצעי לחימה לסוריה ולבנון – אולם גם במקרה זה תקיפות שיוחסו לישראל על משלוחי ומחסני נשק בעיראק מונעים את המהלך.
נסראללה עדיין רוצה לנקום
הערכת המודיעין של צה"ל מעלה כי חיזבאללה מורתע מהאפשרות של מלחמה עם ישראל, וכי מצב זה צפוי להישמר בשנה הקרובה. לצד זאת, ההערכה היא כי הסבירות לעימותים מוגבלים בגבול הצפון עלתה. זאת כי מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה נחוש להגיב למכות שספג, בהן מותו של פעיל הארגון ביולי האחרון, בהפצצה שיוחסה לישראל. אחד מהישגי הארגון בשנים האחרונות הוא יצירת משוואה לפיה חיזבאללה יגיב על כל הרוג שלו בפגיעה בחייל. שני הניסיונות של חיזבאללה להגיב על הרג הפעיל לא צלחו, ועל כן נסראללה עדיין מעוניין לבצע פעולת נקם.
כמו כן, חיזבאללה ממשיך להתחמש, ולמרות המשבר הכלכלי חסר התקדים בלבנון שימר את קצב התעצמותו ואף שיפר אותו. לפי אמ"ן, נסראללה ממשיך לקדם את פרויקט דיוק הטילים, כהכנה לעימות אפשרי עם ישראל. עם זאת, לפי ההערכה מספר הטילים המדויקים שמחזיק הארגון אינו גדול. לפי הערכת המודיעין, ההתעצמות הצבאית של חיזבאללה לא משנה בשלב זה את מאזן ההרתעה מול ישראל.
"אנו עומלים ועוסקים באופן קבוע ומתמשך באיום הטילים המדויקים, ועל אף שמדובר באיום שאין להקל בו ראש, אנו מספקים מענה איכותי בשלל דרכים, גלויות וסמויות", אמר היימן. "בזכות יכולות מודיעיניות גבוהות הצלחנו לתקוף מאות מטרות במסגרת המב"ם (המערכה שבין המלחמות), ולשמר את העליונות האזורית של ישראל".
כניסת צה"ל למרחב האזרחי
בזירה הפלסטינית, באמ"ן מעריכים כי חמאס צפוי להמשיך להשקיע את מרבית מאמציו בזירה האזרחית ברצועת עזה, שמתמודדת עם מצוקות כלכליות ומצב הומניטרי קשה. לפי ההערכה, הכספים שמעבירה קטאר לרצועה בולמת את ההידרדרות ההומניטרית בה. לפי הערכת המודיעין, חמאס צפוי להמשיך לנסות לקדם נורמליזציה עם ישראל, גם במקביל לתהליך פיוס בינו לבין הרשות הפלסטינית. עוד עולה מההערכה כי הארגון הצליח לרסן את הג'יהאד האיסלאמי, שנמנע בשלב זה מעימותים פנימיים ברצועה.
כל הכבוד לראש הממשלה נתניהו
הראשון לומר…
טוב בסדר, מה שתגידו. אךךךך עכשיו אני הכי רגוע בעולם! פשששש צהל ומערכת הבטחון בכלל, האלה?! פשש ממש הרגיעו אותי.