אתמול (חמישי) בזמן שיתוף פעולה בין מחמל"י לחברת נחשון עבודות ימיות, בשעות הצהריים התבצעה תצפית נדירה בזמן הפלגת מחקר בים עמוק. התצפית כללה 5 פרטים של דולפין ממין של מים עמוקים הגרמפוס האפור.
מעל גבי ספינת המחקר "שיקמונה" במרחק של 11 מייל מערבית לראש כרמל ובעומק של 1000 מטר זיהה ד"ר עוז גופמן קפיצות מחוץ למים של אחד הפרטים בלהקה. לאחר כמספר שניות כאשר הספינה פנתה לכיוון הקפיצות הגיעו הדולפינים – 4 פרטים בוגרים, ביניהם היה גם פרט צעיר אחד.
הדולפין המדובר מגיע לאורך ארבעה מטרים ונחשב לאחד הגדולים מבין מיני הדולפינים. ראשו עגול וחסר חרטום, ויש לו קמט מאונך מרכזי שנמתח מפתח הנשימה ועד לשפה העליונה. הבדל בולט נראה בין קדמת הגוף הרחבה והמגושמת שלו לבין הזנב הדק יחסית. סנפיר הגב שלו משולש, וגובהו (כחצי מטר). ביחס לאורך הגוף הוא אולי הגדול שבלוויתנאים.
צבעם של הגרמפוסים הצעירים אפור כהה. אך עם השנים הוא מתבהר והופך לאפור בהיר ואף ללבן, בעיקר בשל הצטברות שריטות שיני בני מינם וצלקות של כפתורי הצמדה של תמנונים.
הגרמפוסים נצפים לרוב בעומקים של 300-1,000 מטר, מעל שיפועי מדף יבשת תלולים וזו הסיבה שהתצפיות עליהם ברצועת החוף הים התיכונית נדירות.
הגרמפוס מסוגל לצלול למשך כחצי שעה, אך לרוב צולל למשך כשתי דקות ועולה לפני המים לנשום עשר פעמים לפני שצולל בשנית. (צילום: נחשון עבודות ימיות).