מדגמי הבחירות של 2020 היו המדגמים המדויקים ביותר בתולדות הטלוויזיה הישראלית. מדגמי הבחירות של ספטמבר 2019 אוחזים במקום השני. בשתי מערכות הבחירות הללו טעו הדוגמים בכ-5 מנדטים בלבד ביחס לתוצאות האמת. ההשוואה ההיסטורית הולכת עד למדגם הבחירות הראשון ב-1977.
זאת ועוד, במערכות הבחירות הללו נהגו ערוצי הטלוויזיה לעדכן את נתוני המדגם על סמך תוצאות האמת של קלפיות המדגם. העדכונים האלה, שהגיעו בדרך כלל אחרי חצות, שיפרו עוד יותר את הדיוק של המדגם – היות והם מבוססים כבר על תוצאות אמת של ממש מקלפיות שמהוות מדגם מייצג של האוכלוסייה.
לא קשה להניח שהדיוק של המדגמים בשתי מערכות הבחירות האחרונות הגיע בעיקר בזכות הקרבה של מערכות הבחירות האחת לשנייה – קרבה שאפשרה שיפוצים של המדגם בכל פעם על סמך השגיאות של הפעם הקודמת. ראו את גודל הסטייה בבחירות אפריל 2019 מול גודל הסטייה בבחירות 2020.
נכון שישנו הבדל בין שגיאה סטטיסטית לטעות פוליטית. המדגם יכול להיות מדויק מאוד מבחינה סטטיסטית ועדיין לנבא בצורה לא נכונה את המנצח בבחירות. אם המדגם טועה "רק" ב-3 מנדטים, אבל המנדטים האלה מהווים את כל הם ההבדל בין ניצחון להפסד, הרי שהטעות הפוליטית גדולה בהרבה מהשגיאה המתמטית.
ובכל זאת, מצלילה בנתוני המדגמים משנים קודמות ניתן לראות שלמעט מקרים בודדים הצליחו המדגמים לזהות את הסיטואציה הפוליטית לאשורה. למעשה, רוב הטעויות הסטטיסטיות הגיעו בדרך כלל ממפלגות שלא הצליחו לעבור את אחוז החסימה. ולכן העלאת אחוז החסימה יכולה להוות הסבר נוסף לדיוק של המדגמים בבחירות האחרונות – ככל שפחות מפלגות קטנות מתנדנדות סביבו, קטן הסיכוי לסטייה גדולה במדגם.
וזו הסיבה שהמדגם שיפורסם הלילה הזה יכול בכל זאת לפשל – יותר מדי מפלגות סביב אחוז החסימה, היקף מצביעים גדול יותר במעטפות כפולות, מרחק של כשנה מהבחירות הקודמות, וסיטואציה פוליטית שונה בהרבה מאשר קרב ראש-בראש.
אלה נתוני הסטיות של המדגמים מאז 1977:
האם הליכודניקים משקרים במדגמים?
תחושה נוספת שעולה מעת לעת היא שמצביעי הליכוד משקרים במדגמים; או אולי חוששים להסגיר את הצבעתם בפני הדוגמים; או סתם לא רוצים לשתף פעולה עם התקשורת… אבל מנתוני העבר אפשר לראות שגם אם תופעה כזו אכן קיימת, היא ממוקדמת באירועי בחירות מאוד ספציפיים ואמציונליים (כמו בחירות 2003 ובחירות 2015). אפשרות אחרת היא שהבעיה אכן רחבה, אבל הדוגמים מתגברים עליה בקלות ומנטרלים אותה מהמדגם שלהם.
ראו את התרשים שלהלן, מאז 2003 ועד היום. ברוב מוחלט של המקרים עומדת הסטייה בין נתוני המדגם לתוצאות האמת של הליכוד על מנדט אחד לכל היותר. החריגים, כאמור, הן בחירות 2015 ובחירות 2003 שבהן אפשר להסביר את הפער במעין "נקמה" של הליכודניקים בתקשורת.
את השוואת המדגמים פרסם ניר עוז באתר רוטר