בישראל ענייני הקורונה נרגעו ועכשיו תורם של האמריקנים להתווכח על דרכון החיסונים. וכמו אצלנו, גם שם יש טיעונים בעד ונגד. הממשל האמריקני בוחן כעת אפליקציה דיגיטלית, שקיימת כבר בניו יורק, שמתחברת לנתונים הבריאותיים של האזרח ודרכה אפשר יהיה להציג אם אדם קיבל תשובה שלילית לקורונה או שקיבל חיסון נגד הנגיף – כך דיווחה יונה לייבזון.
הרעיון בארה"ב דומה לתו הירוק בישראל: בכניסה לטיסות ואירועים שונים אזרחים יציגו את האישור באמצעות האפליקציה. עם זאת, בניגוד לישראל, לא מדובר כרגע על חובה על בעלי העסקים לבדוק את הנכנסים, אלא רק בהליך שנועד להקל ורק למי שמעוניין בכך.
למרות שכרגע לא מדובר על חובת הצגת דרכון מתחסן בכניסה למקומות, הנושא מעורר מחלוקת קשה בתוך ארה"ב. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) נאלץ לערוך מסיבת עיתונאים כדי להסביר שמה שהם שוקלים זה לא מאגר אחד גדול של כל הנתונים שעלול לפגוע בפרטיות, אלא פשוט הם רוצים להחליט על הדרישות שחברות שמפתחות אפליקציות כאלה צריכות לעמוד בהן.
בסופו של דבר הוויכוח על הדרכון למתחסנים הופך גם להיות עניין של ימין ושמאל. המושל הרפובליקני של פלורידה, רון דה-סנטיס, אומר שמדובר בסוגיה של חופש וחירות הפרט ולכן הוא לא מוכן שבמדינתו בעלי עסקים יחויבו להכניס רק את מי שיציג תעודת מתחסן או אישור שעבר בדיקת קורונה וקיבל תוצאה שלילית.
"אני חושב שיש לזה השלכות עצומות על הפרטיות וזה לא הכרחי לעשות", אמר דה-סנטיס. "אנחנו נגיע ל-3 מיליון וחצי אזרחים ותיקים מחוסנים במהלך השבוע הקרוב, כ-75% מהאוכלוסייה המבוגרת. זה חשוב להיות מסוגלים לעשות זאת, אך עם זאת אנחנו לא נדרוש מכם לספק הוכחות להתחסנות רק כדי שתוכלו לחיות את חייכם בצורה כרגיל".
אז למה בישראל זה לא נחשב פגיעה בחופש הפרט.?
בישראל יש גם חולי נפש
אבל באמריקה יותר