ענקית התרופות האמריקנית מודרנה הצהירה כי התחילה לעבוד על חיסון משולב לנגיפי הקורונה והשפעת גם יחד. מנכ"ל החברה סטפן בנסל הכריז על הפיתוח החדש, שמעורר לא מעט סקרנות בתחום, והסביר: "החיסונים שיש כיום נגד שפעת עונתית אינם עומדים בציפיות מבחינת רמת היעילות". עם זאת, מדובר בהליך שיכול להימשך שנים: "אני מעריך שייצור החיסון לא יקבל העדפה לייצור מהיר", טען ד"ר נתי אלקין בשיחה עם N12.
מנכ"ל מודרנה בישר על המהלך בוועידה של העיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל": "הליך הפיתוח שלנו יצא לדרך, כך שלא מנן הנמנע שבעוד שנתיים – חיסון משולב לקורונה ולשפעת יהיה זמין בבתי המרקחת". עם זאת, בשונה מהנעשה בשנה האחרונה סביב אישור החיסונים לקורונה – הפעם מסתמן שהחברה תהיה כפופה להליכי האישור המקובלים מול מינהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA).
ד"ר נתי אלקין, מומחה למחלות עופות והמנהל המדעי של חברת "ביוואק", אמר בשיחה עם N12: "אני לא מעריך שתהליך החיסון יקבל העדפה לייצור מהיר, מכיוון שהעולם אינו נמצא תחת איום של מגפת שפעת, או במצב של היעדר פתרונות. זאת, לעומת המצב בשנה האחרונה כשהעולם עמד בפני מגפה עולמית ובלי שום פתרון, ולכן ה-FDA הסכימו לקיצורי דרך ולהיתרים מיוחדים".
הפיתוח החדש של מודרנה מבסס על הטכנולוגיה החדשה, ה-mRNA, שבה נעשה שימוש בחיסוני הקורונה של פייזר ומודרנה. "הכוונה היא ליצור שילוב של לקיחת המקטעים הגנטיים הנדרשים לייצור החלבון הרלוונטי עבור נוגדנים לנגיף קורונה ולנגיף שפעת – ולחבר אותם יחד", הסביר ד"ר אלקין.
"היתרון של הרעיון הוא ייצור מהיר ומדויק יותר, בהשוואה למה שנעשה כיום עם מחלת השפעת", תיאר ד"ר אלקין. "כיום, מגדלים במעבדה נגיפי שפעת שלאחר מכן מומתים ומוזרקים למתחסנים, אך עצם הגידול במעבדה עלול להוביל לכך שהתוצאה אינה מדויקת בהשוואה לנגיפי השפעת הקיימים, וכך החסינות עשויה להיות חלקית".
ד"ר אלקין המשיך וטען שבאמת יש צורך לפיתוח חיסון חדש נגד שפעת: "נגיפי השפעת משתנים בצורה מהירה מאוד, ולמעשה היעילות של החיסונים כנגדם בעייתית. תרכיבי החיסון לשפעת המוכרים כיום בעולם מכילים 4 זנים שונים, ועדיין אינם מצליחים להגיע לתרכיב יעיל בשל השתנות הנגיף כל הזמן. הניסיון כעת – לפתח תרכיב אוניברסלי, שיהיה יעיל נגד כל סוגי השפעות".
עם זאת, פרופ' דניאל שפשלוביץ, מנהל איכות ובקרת חיסונים וסגן מנהל פנימית ט' באיכילוב, הסביר כי אין במתן שני החיסונים יחד חידוש מהותי: "זה כמו שאת חיסוני הילדות נותנים בבת אחת כדי למנוע זריקות מיותרות".
"ההצלחה יוצאת הדופן של החיסונים לקורונה של פייזר ומודרנה גרמו לחברות האלה לחשוב שהן יכולות לפתח חיסונים בטכנולוגיה הזו גם למחלות אחרות", המשיך פרופ' שפשלוביץ'. "שפעת היא מועמדת טובה, מכיוון שהחיסון נגדה לא טוב כפי שהיינו רוצים: זה הרכב עונתי שבכל שנה צריך לחזות מה הם הזנים שיהיו נפוצים ולא תמיד מצליחים לפגוע בצורה מדויקת".
קיצורי דרך על חשבון חיי הנפגעים.
בשביל האלו שטוענים עדין בתוקף שזה שפעת
בשונה מפייזר מודרנה איננה ענקית התרופות
יש מליוני זנים של שפעות
בכל חיסון אפשר מקסימום כמה אחדים
סתם מיותר.
החיסון היעיל ביותר הוא לחיות בריא להאמין ולהתפלל
יש מליונים ומכניסים מליונים, כל שנה מכניסים ווריאנטים חדשים שנמצאו בשנה שעברה, וזה יעיל לחלוטין!!!