בשנים האחרונות אנו עדים לצערינו לאסונות חוזרים ונשנים של טביעת ילדים ומבוגרים במהלך בילויי רחצה חודשי הקיץ. אם בעבר האירועים המצערים הללו התרחשו בעיקר מחוץ לבית (בריכות, חופי ים וכיו"ב) הרי שכיום – לפחות בכל מה שקשור לילדים – הסכנות מצויות גם בין כתלי הבית בעקבות זמינותן הרבה של בריכות ביתיות וכיו"ב
ארגון ‘אמת ליעקב’ שמקדם העלאת מודעות לסכנות ונזקי הגוף השונים, מפרסם הנחיות וכללים חיוניים ששמירה עליהם תסייע למנוע אסונות מהסוג הזה. "האסונות נגרמים ברובם עקב חוסר תשומת לב ומודעות לסיכונים, בימי הקיץ בכלל ובימי בין הזמנים בפרט. רבים הולכים לחופי הים, אגמים, נחלים, מפלים ובריכות, והסכנה בהם גדולה ביותר" מדגישים בארגון ומוסיפים: "כידוע אסונות רבים שכיחים גם אצל תינוקות וילדים שנמשכים לשחק במים, ואף מים רדודים מהווים סכנה מוחשית".
- שירותי הצלה: חל איסור גמור להיכנס למרחצאות ללא מציל מורשה ומנוסה: גם במים שקטים (בריכה, כנרת) ועל אחת כמה וכמה בים התיכון. בנחלים אין להיכנס למקומות סוערים, גם מי שבטוח בעצמו, ישנם מצבים שאינם בשליטתו ומסוכנים ביותר, כגון זרמים, מערבולות, בורות מסוכנים וגלים שבאים בפתאומיות, וכן שלא יכנס למים עמוקים כלל.
יש לשמור על קשר עין עם המציל, חשוב לציית להוראותיו בענייני בטיחות במים. מומלץ לא לשחות לבד, בנוסף יש לשמור על הילדים שמירה יתירה ולפקוח עין על כל צרה שלא תבוא גם במים רדודים.
- ילדים: חובה למנות "מבוגר אחראי" שתפקידו לוודא ולראות בכל רגע נתון את שלומם של הילדים ופעוטות, לשהות מרחק נגיעה מהם, לשמור על קשר עין רציף. לשמור עליהם גם במים בגובה של סנטימטרים בודדים. אין לעזוב המקום גם לדקות בודדות פן ימשך לזמן רב, הנוכחות חייבת להיות מושלמת וללא הסחי הדעת כגון שיחה, קריאה או שימוש בטלפון.
- בבית: יש להקפיד לרוקן את המים מכל מיכל (דלי, אמבט, גיגית ובריכה מתנפחת) כשהם לא בשימוש. ילדים עלולים להתהפך לתוך דלי מים, או להיכנס לאמבטיה או גיגית לשחק במים או במשחקים שהושארו שם.
- מצופים וגלגלי ים: השימוש במצופים וגלגלי ים חשוב לילדים ומבוגרים אך מסוכן לתינוקות. חשוב להרכיבם בצורה הדוקה ונכונה על הידיים או על גוף הילד ושלא יחליקו כלל, ובכל מקרה המוצרים הללו אינם מהווים תחליף להשגחה פעילה של מבוגר וחלילה מלהיכנס לאשליית ביטחון. גלגל מתנפח מסוכן במיוחד בשל העובדה שראשו של הפעוט גדול וכבד ביחס לגופו. ולכן הוא עלול להתהפך במים מבלי יכולת להיעמד שוב דווקא בגלל הגלגל.
- בריכה פרטית: או מאגרי מים שלא ניתן לרוקנם, חובה לגדרם כפי שכבר נפסק להלכה (שכבר פורסם בקול קורא של פוסקי הדור ע"י ארגון אמת ליעקב), עם גדר בגובה של לפחות 1.10 מטר מהקרקע למניעת כניסת ילדים ופעוטות ללא השגחה. שער הכניסה חייב להינעל מעצמו ללא אפשרות פתיחה לילדים, כיסוי לבריכה חשוב אך לא מהווה תחליף לגידור ונעילת הגישה אליה.
- חדרי אירוח וצימרים: חלילה מלהזמין חדרי אירוח או צימרים לפני שמוודאים שהבריכה מגודרת כהלכתה, ומותקן בה שער עם נעילה אוטומטית, כנ"ל לגבי כיסוי לג'קוזי או בריכה ללא שירותי הצלה.
- רפטינג: יש למלא אחר הוראות הבטיחות. במהלך השיט חלילה מלהתחכם, יש ללבוש חגורת הצלה במשך כל השיט, באתרי רפטינג מסוימים נדרשים גם חבישת קסדה. יש לנעול נעליים שניתנות לרכיסה ועשויות לעזור למנוע החלקה ונפילה למים.
- אכילה לפני השחיה: יש להימנע מלתת לילדים לאכול לפני שיוצאים לים או לבריכה. הדבר עלול להיות מסוכן, מכיוון שבמקרה שהילד יבלע מים יתר על המידה, האוכל שבקיבה יכביד והוא עלול למנוע נשימה סדירה.
על שפת הים יש לחבוש כובע, להימנע משהייה מופרזת בשמש, מומלץ למרוח תכשירי הגנה לקרינה מהשמש, ולהרבות בשתייה. עם שקיעת החמה אין להיכנס למים.
- קפיצה למים: יש להיזהר מלקפוץ למים מגובה, במקומות שלא מורשים ומיועדים לכך, המים מסתירים את הקרקעית, ואין לדעת האם אין שם סלעים ואבנים שיכולים להזיק וכבר היו רבים שאף קיפחו את חייהם בזה ל"ע.
- רחיצת ילדים: חלילה מלהשאיר תינוק ללא השגחה, אף לא לרגע. יש להחזיק התינוק בכל זמן הרחצה, שום אמצעי אינו מהווה תחליף להחזקת הילד, יש לדאוג מראש להביא את כל החפצים הדרושים לרחצה, באם חסר פרט כלשהוא מבקשים עזרה או מוציאים את התינוק מהמים.
יש לציין כי כל האזהרות הנ"ל הן "מצות עשה מדאורייתא" של 'וחי בהם' (ויקרא יח' ה'), וכן נכלל בציווי של 'ונשמרתם מאד לנפשותיכם' (דברים ד' טו'), וחובה גמורה היא על כל אחד ואחד לשמור על כל הכללים הנ"ל ללא שום הוראת היתר.
ה' ישמור על כל בית ישראל ויגאלנו ברלמים גאולת עולמים