ממשלת ירדן קיימה אחר הצהריים (יום א') מסיבת עיתונאים שבה חשפה פרטים חדשים על מבצע המעצרים שאליו יצאו כוחות הביטחון הירדניים בסוף השבוע, ושבמהלכו הושם לכאורה במעצר בית גם יורש העצר לשעבר הנסיך חמזה. אתמול דווח ב"וושינגטון פוסט" כי הנסיך נחקר בגין מעורבותו בתוכנית להדיח מהשלטון את אחיו למחצה, המלך עבדאללה, אבל גם במסיבת העיתונאים אחר הצהריים הסתפקה הממשלה באמירה שחמזה ואחרים תכננו "לערער את יציבות ירדן", ולא האשימה אותו בתכנון הפיכה.
במסיבת העיתונאים טען סגן ראש ממשלת ירדן איימן ספדי כי אנשים סביב הנסיך חמזה קיימו קשרים עם "גורמים זרים" כדי להוציא לפועל מזימה כלשהי שתערער את יציבות הממלכה, וכי השלטונות יירטו התקשרויות עם גורמים זרים בנוגע לעיתוי הנכון לביצוע המעשים האלה. לפי סגן רה"מ, סוכנות מודיעין זרה יצרה קשר עם רעייתו של הנסיך חמזה והציעה לה חילוץ מהמדינה באמצעות מטוס שיועמד לרשותה.
ספדי הדגיש כי חקירת המעשים נמשכה תקופה ארוכה, וכי השלטונות החליטו לפעול אחרי שהתברר להם שהחשודים עברו משלב התכנון לשלב מתקדם יותר – כזה שבו הם מנסים להחליט מתי לממש את התוכנית. הוא ציין כי לפחות 16 בני אדם נעצרו במבצע בסוף השבוע, וכי המעורבים בפרשה, בהם גם הנסיך חמזה, יועברו לטיפולו של בית משפט לענייני ביטחון.
סגן רה"מ הירדני לא ציין אילו מדינות היו מעורבות לכאורה במזימה, אבל אישר כי אחד העצורים בפרשה הוא באסם איברהים עוודאללה, ששימש במשך שנים בכיר בשלטון הירדני ומקיים קשרים עסקיים עם כמה ממדינות המפרץ. ספדי ציין כי עוודאללה תכנן לעזוב את המדינה, וכי הוא זה שניסה לסדר מטוס לרעייתו של חמזה לצורך בריחה. יצוין כי מדינות המפרץ סעודיה, בחריין, עומאן, קטאר ואיחוד האמירויות מיהרו כולן לפרסם אמש והבוקר הודעות שבהן הביעו תמיכה במלך עבדאללה לנוכח ההתפתחויות.
הנסיך חמזה, נזכיר, הוא אחיו למחצה של המלך המכהן עבדאללה: אביהם של השניים הוא המלך המנוח חוסיין, אבל הם נולדו כל אחד לאם אחרת. אחרי מות המלך חוסיין ב-1999 ועליית בנו עבדאללה לשלטון כיהן הנסיך חמזה כיורש העצר, כלומר כראשון בתור לרשת את הכתר, אבל ב-2004 הדיח אותו עבדאללה מהתפקיד ומינה במקומו את בנו-שלו, הנסיך חוסיין בן עבדאללה. מאז ועד היום הנסיך חוסיין הוא יורש העצר, וכעת מכשירים אותו השלטונות לקראת קבלת הכתר בעתיד.
בשנים שחלפו בתווך רקם הנסיך חמזה קשרים עם מנהיגי שבטים שחשו תסכול מהתנהלות השלטון, וטיפח מערכת יחסים עם פעילים מובילים בתנועת המחאה נגד ממשלת ירדן שהחלה להשמיע את קולה בשל הטענות לשחיתות במוסדות הממשל והמצוקה הכלכלית של הממלכה הענייה. מגפת הקורונה הנחיתה בשנה האחרונה מכה קשה נוספת על כלכלת ירדן, והיא הביא את שיעור האבטלה לשיא והעמיקה את העוני.
מקורות פוליטיים בירדן אומרים כי חמזה סיכן עצמו לאחרונה בעצם העובדה שהשתתף בכינוסים שבטיים שבהם המשתתפים מתחו בגלוי ביקורת על המלך, גם אם הוא עצמו לא השמיע בהם דברי ביקורת כאלה. בסרטון שהעביר אמש ל-BBC ושבו סיפר כי הוא במעצר בית, כבר השמיע הנסיך חמזה ביקורת ברורה על עבדאללה השני, כשטען שתחת שלטונו פשטה השחיתות, כלכלת ירדן קרסה וכל ביקורת הושתקה. זו כבר הייתה קריאת תיגר בוטה ויוצאת דופן מצד הנסיך, והיום היא גררה גינויים מצד אישים פוליטיים בכירים בממלכה, שטענו כי מדובר בחצייה של קו אדום.
הפרשן המדיני ברק רביד ("וואלה") סיפר היום לרדיו 103FM: "הסרטון שהוא צילם מביתו הזכיר את ניסיון ההפיכה נגד ארדואן, מי שניסה לכאורה לעשות את ההפיכה מצטלם ומה שהוא אומר שינה מאוד את התמונה כפי שהיא הייתה נראית בשעות הראשונות אתמול, הוא אומר כמה דברים, הוא מכחיש את ניסיון ההפיכה, הוא סיפר איך הרמטכ"ל הירדני הגיע אליו הביתה באופן אישי ואמר לו שהוא לא יוצא מהבית. הוא שיתף גם בצורה שבה נותקו קווי הטלפון שלו, והוא סיפר כי הוא מצלם את הסרטון האחרון כי האינטרנט גם יתנתק, אלו דברים שבירדן הם מאוד מאוד מאוד חריפים".
"זה אירוע יותר משמעותי ממה שחושבים – הירדנים מנסים להמעיט בערכו ואמרו שהכול תחת שליטה", הוסיף רביד וציין כי "יש אינדיקציות למעורבות סעודית בניסיון ההפיכה".
דובר משרד החוץ האיראני, סעיד ח'טיבזדה, התייחס הערב (ראשון) לניסיון ההפיכה בירדן ואמר כי כל מתח ואי יציבות באזור מערב אסיה ישרת רק את האינטרסים של המשטר הישראלי.
בשיחה עם עיתונאים ביום ראשון אמר ח'טיבזדה כי "טביעת הרגל של המשטר הישראלי תמיד יכולה להימצא בכל ניסיון המרדה במדינות מוסלמיות".
"הרפובליקה האיסלאמית של איראן מתנגדת לכל צורה של חוסר יציבות פנימית והתערבות זרה, ומאמינה כי יש לנהל את ענייני כל המדינות במסגרת חוקית", הוסיף הדובר האיראני והדגיש את החשיבות בשמירה על שלום ויציבות בירדן.