עוד לא חלף חודש מאז נכנסו כוחות גדס"ר גולני לשומרון, וכבר הם מצאו עצמם במרכזו של מבצע סיכול אמל"ח רחב
– בלילה אחד. באמצעות התמקדות בהשגת תמונת מצב מודיעינית מקדימה כדי לסכל את פעולות האויב, הצליחה פלוגה ג׳ להחרים שתי מחרטות נשק בלב העיר שכם – השנייה בגודלה מבין הערים הפלסטיניות ביהודה ושומרון. כעת, מספר מפקד המבצע המורכב, על הרגעים המותחים בין החיכוך לסיכול
הביטוי "להקדים רפואה למכה" יכול לשמש כמוטו הולם לשלושת השבועות האחרונים של כוחות גדס"ר גולני, מאז שנכנסו לקו המבצעי הנוכחי שלהם בחטמ"ר שומרון. כשמפקד פלוגה ג׳, רס״ן ב', מספר על התקופה האינטנסיבית מאז העלייה לתעסוקה, הצורך הקריטי בסיכול מקדים של פעולות האויב עולה מדבריו לעיתים תכופות.
"הגזרה של הגדוד מאוד מאתגרת, הרבה בגלל המוקדים הפלסטיניים והיהודיים הגדולים והמשמעותיים בה", הוא מעיד, "מצד אחד יש את יצהר וקדומים, התיישבויות שיש סביבן לא מעט חיכוך סביב ההפס"דים שרווחים בימי שישי, ומצד שני העיר שכם ומחנה הפליטים בלאטה, מוקדים חמאסיים נפיצים שדורשים הרבה פעילות מניעה שגרתית – לא מעט מעצרים, פטרולים, תצפיות וכדומה".
המ"פ מראה כי בשל האתגרים הללו ועל מנת להיות במעקב אחר האיומים והזדמנויות ההגנה במרחב כבר מרגע הכניסה לגזרה, נעשות פעילויות – גלויות וסמויות – על ידי הכוח ובשיתוף עם כוחות נוספים כדי להבין את תמונת המצב בו. "אנחנו עוסקים הרבה באיסוף מידע מקדים בשביל לנסות למצוא את המחבל לפני שהוא מגיע לרגע ביצוע הפעולה", הוא מרחיב, "בשביל זה אנחנו לומדים את האויב, את המערכת שסביבו, את הקרקע ואת האוכלוסייה תוך כדי ניצול המערכות הרבות שיש בחטיבה בשיתוף עם השב"כ והמודיעין. התהליך הזה מביא תוצאות".
שלל ההצלחות המבצעיות של הגדוד ושל פלוגה ג׳ בפרט בטווח הזמן הקצר הזה, ובמיוחד אלו בתחום סיכול מאמצי האמל"ח של האויב בגזרה, הביאו את המפקדים להבנה שהכוח מוכן גם למבצעים בסדר גודל רחב יותר. "הצלחנו לעצור סוחרי נשק גם בנקודות מרוחקות יחסית מהמוקדים המרכזיים מתוך כך שנתנו חיבור מודיעיני ישיר לכוחות בשטח. התחלנו ללכת לקראת פעילות משמעותית נוספת – חשיפה והחרמה של מכונות ייצור נשקים בתוך העיר שכם".
מדובר בחלק ממבצע גדודי שכלל פשיטה על שלושה מוקדים בסך הכל – שתי פלוגות, הפלחה"ן והפלס"ר, התמקמו במחנה הפליטים בלאטה – וביצעו בפיקוד מפקד הגדס"ר, סא"ל איוב כיוף, חיפושי אמל"ח נרחבים והפללת חשודים על פי מידע מודיעיני. בעיר שכם, במקביל לכך, פושטת הפלוגה על האתר בו התגלתה האינדיקציה על שני המתקנים לייצור נשק.
"הייחודיות בפעילות שאני פיקדתי עליה נבעה מהצורך בהרבה מאוד כוחות מהחטיבה: מג"ב, הנדסה ועוד, משתי סיבות", מדגיש המפקד ומוסיף להסביר, "גם מתוך אופי הפעילות שדרש החרמה של אמצעים כבדים ומורכבים לייצור אמל"ח, וגם בשל זירת המבצע – העיר שכם".
מורכבות המבצע מתבררת כבר בשלב ההכנות, שדורשות איסוף מודיעין והבנה כוללת של השטח על כל אתגריו. "כמפקדים למדנו את המשימה, את השכונה ה'תוססת' שאליה אנחנו עומדים להגיע, את סוג האמצעים להחרמה וכו', ומתוך כך חילקתי את המשימות לשני מפקדי צוותים", מסביר רס״ן ב'. "הצוות הראשון מבודד – לומד את המרחב המאיים בגזרה, את אופי השכונה, ומאבטח את הכוחות לפי האיומים", הוא מפרט, "הצוות השני יבצע את הסריקה בתוך האיתור, ולאחר מכן יוביל את כוחות ההנדסה, עוקץ ומודיעין לביצוע כל האקטים הנדרשים לחשיפת והחרמת המכונות".
לאחר חלוקת המשימות, יצרו המפקדים ממשק עם כלל הגורמים המעורבים שצוינו, למדו את בסיס העבודה איתם, והחלו להתאמן יחד לקראת רגע האמת. "אנחנו קיבלנו מהכוחות החבירים – ההנדסיים והמודיעיניים – את החלק המקצועי בפיקוד על המשימה. באימון הקפדנו על זמנים, שמירה על חוסר חיכוך עם האוכלוסייה, בידוד כוחות ההנדסה כדי שיוכלו לעבוד – וסגירת משימה מוצלחת", מספר המפקד.
הכוחות נכנסים לשכם במאמץ משותף, ובהגעה לבית מתפצלים צוות-צוות למשימותיו. "המחרטה שכללה את שני אמצעי הייצור שהחרמנו הייתה צמודה לאסכר החדשה, שכונה מאוד אלימה שבעצם 'השקיפה עלינו', ובנוסף לכך הפעילות התבצעה על הציר הראשי שמוביל משכם צפונה", מציג רס״ן ב', "עם זאת, חוליית האבטחה מנתה מספר רב יותר של לוחמים מהרגיל ואלו ידעו את המשימה על בוריה, תחושת הביטחון נשמרה".
"חוליית הסריקה בתוך המבנה מנתה 14 לוחמים, בנוסף לכוחות עוקץ וכוחות של יחידת יהלם עבור פריצת הדלתות", הוא מפרט, "הכוח שנכנס אפשר בעצם מצב בו החשוד שמפעיל את המחרטות, מזוהה חמאס, נמצא אצלינו ומבודד ממרחב הבית, וכך התחלנו את החיפוש. הגענו למחרטות מאוד מהר והתחלנו לעבוד על הוצאתן – כאן התחיל החלק המורכב".