קבוצת 'דלק קידוחים' בבעלות יצחק תשובה הודיעה אתמול שחתמה על מזכר הבנות למכירת אחזקותיה במאגר תמר ב1.1-1 מיליארד דולר לחברת מובאדלה פטרוליום מאבו דאבי. החברה מחויבת למכור את אחזקותיה במאגר (22%) עד הסוף השנה כחלק ממתווה הגז הממשלתי משנת 2015. המחיר יאפשר לקבוצת דלק להתקרב ליכולת לפרוע את חובותיה לבעלי האג"ח, אך יכולת זו עדיין מוטלת בספק.
דלק תקבל מיליארד דולר כתמורה מובטחת, ועוד 100 מיליון דולר כתמורה בתנאים שעדיין לא פורסמו. אחרי מכירת חלקה, היא תישאר עם אחזקה של 45.3% במאגר לווייתן בלבד.
אם תושלם העסקה, מובאדלה תצטרף לשאר המחזיקים במאגר תמר: מפעילת המאגר שברון (25%) ישראמקו (28.75%), תמר פטרוליום (16.75%), דור (4%) ואוורסט (3.5%).
לפי מחיר העסקה, שווי המאגר כולו עומד כעת על 5 מיליארד דולר, שווי נמוך בהרבה מהעבר. השינוי מוסבר בעיקרו בהתגברות התחרות בשוק הגז ובמקצתו בגז שכבר נמכר ואזל.
בין השנים 2020-2013 תמר היה מונופול של ספק בודד בשוק הגז הישראלי. לאחר השלמת המכירה, מאגר תמר צפוי להתמודד עם תחרות מוגברת ממאגר לווייתן, הפחתת מחיר בחוזה הגז של חברת החשמל ושיווק בנפרד של הגז בתוך המאגר בין השותפים השונים בו. באופק נמצא גם פיתוח מתקרב של מאגר כריש-תנין, אלא שהשפעתו התחרותית כבר ירדה, לאור מכירה מראש של מרבית קיבולת האספקה שלו.
על פי דיווח ב'גלובס' הערכות שווי שנערכו טרם העסקה העניקו לנתח הנמכר שווי של 1.1-1.2 מיליארד דולר, כך שמדובר לכאורה בעסקה מאוזנת שטובה לשני הצדדים. מדובר בעניין חשוב כשלעצמו עבור הרוכשת, שצפויה כעת לפתוח משרדים בישראל, לגייס אנשים ולבחון השקעות נוספות בישראל, כך ששביעות רצונה מהעסקה תשפיע על המשך השקעותיה כאן.
מובדאלה פטרוליום היא חברה בינלאומית לחיפוש והפקה של גז טבעי, המחזיקה נכסי גז טבעי בעשר מדינות, וממקדת את פעילותה במזרח התיכון, בצפון אפריקה, ברוסיה ובדרום-מזרח אסיה. כעת היא רוכשת החזקה גם בתמר, אולם זו לא מקנה לה זכויות וטו ואינה מאפשרת החלטה בלבדית על השקעות, כך שמדובר בעיקר בהשקעה פיננסית.
מובדאלה הוקמה בשנת 2012, והיא חברה בת בבעלות מלאה של מובדאלה השקעות, שמוחזקת על-ידי ממשלת אבו דאבי ומנהלת נכסים בשווי של 250 מיליארד דולר. לחברה מאבו דאבי היכרות עם משק הגז הטבעי של אזור מזרח הים התיכון, לאחר שבשנת 2018 היא רכשה 10% מהזכויות ברישיון שורוק במצרים, הכולל גם את מאגר הגז זוהר, וכן 20% מהזכויות במאגר הגז המצרי נור.
לאחר החתימה, אמר שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ, כי מדובר בהוכחה נוספת להצלחת מתווה הגז, וכי כעת גם חברה ממדינה ערבית משקיעה בשוק הגז של ישראל. "אני מאמין שזוהי תחילתו של שיתוף פעולה בין המדינות בתחום האנרגיה ובתחומים כלכליים ומדיניים נוספים, לרווחתם של האזרחים", הוסיף שטייניץ.
במשרד האנרגיה הביעו שביעות רצון מיישומו של מתווה ביזור הבעלויות בשדות הגז בים התיכון וביטול המבנה המונופוליסטי שלהם, המבטיח מחד, לטענתם, תחרות מחירי גז לצרכנים הישראלים ובראשם חברת החשמל, ובנוסף גם מציאת שווקים בינלאומיים נוספים לגז הישראלי.
במאגר תמר מחזיקים כיום שישה שותפים: דלק קידוחים (22%), חברת שברון האמריקאית (25%) שרכשה את נובל אנרג'י ושמשמשת גם כמפעיל המאגר, ישראמקו (28.75%), תמר פטרוליום (16.75%), דור (4%) ואוורסט (3.5%). לפי דוח העתודות האחרון של חברת NSAI, שפורסם בינואר 2020, היקף העתודות המוכחות והצפויות בחזקת תמר, לאחר הפקה של יותר מ-69.3 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים) עומד על כ-300 BCM גז טבעי ו-14 מיליון חביות קונדנסט.
לאחר שתשלים את מכירת חלקה במאגר תמר, תמשיך דלק קידוחים להחזיק ב-45.3% ממאגר לוויתן, שלו עתודות מוכחות וצפויות של 649 BCM גז טבעי ו-41 מיליון חביות קונדנסט עם יכולת הפקה של 1.2 BCF (מיליארד רגל מעוקבת) ליום, ובעל עשרות שנות פעילות צפויות. בנוסף, מחזיקה דלק קידוחים גם ב-30% ממאגר אפרודיטה, הממוקם לחופי קפריסין, ולו עתודות צפויות של 3.5 TCF (טריליון רגל מעוקבת).
יוסי אבו, מנכ״ל דלק קידוחים, אמר כי "מזכר ההבנות שנחתם היום הוא צעד גדול בדרך אל השלמתו הסופית של מתווה הגז, בהתאם לכל התחייבויותינו מראשית הדרך, והוא מהווה נדבך חשוב נוסף במימוש החזון שלנו לחיזוק שיתופי הפעולה באזור".
שקר נוסף של השמאלנים מתגלה.
זוכרים את ההפגנות בתחילת העסקנים על הגז השמאל השקרן שביבי דואג רק לכיסו ולא לאזרחים מקדם עסקאות רעות למדינה שיגרמו נזקים גדולים בסןף מדברר …..