קרוב ל-30% מהעובדים שמצויים כיום בחל"ת מסרבים לחזור לעבודתם – כך עולה מתוצאות סקר מצב העסקים שפרסמה היום (חמישי) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הנתון, שמבוסס על דיווחי המעסיקים, מאשש טענות שעולות בחודשים האחרונים לפיהן דמי האבטלה המובטחים עד תחילת חודש יולי מהווים חסם בפני החזרה לשגרה של העסקים. כיום ישנם כ-65 אלף ישראלים בחל"ת, מהם מוגדרים כ-19 אלף כסרבני עבודה.
מרבית המסרבים לחזור לעבודתם, כ-64% מהם, הודו לפי הסקר שהם אינם מעוניינים לחזור מאחר והם מעדיפים לקבל דמי אבטלה. אחרים נימקו את החלטתם בכך שהם חוששים שיוצאו שוב לחל"ת. רק אחוז בודד השיבו כי היקף המשרה או השכר נמוך מידי. המעסיקים שהשתתפו בסקר נשאלו האם יש בחברתם עובדים המסרבים לחזור לעבודה מאז פתיחת הסגר, על אף שפנו אליהם.
כפי שפורסם בחדשות 12, בחלוקה לפי ענפים ניכר כי הקושי הגדול ביותר בהחזרת עובדים הוא בענף ההסעדה והמזון. כ-60% ממסרבי העבודה נמצאים בענף זה, שמתאפיין בעבודות לצעירים, כמו מלצרות. 12% מהם עבדו לפני החל"ת במסחר קמעוני ו-10% בשירותי אירוח.
באומדן לפי מספר עסקים עולה שמתוך אומדן של כ-13,561 עסקים שיש להם עובדים בחל"ת, כ-3,643 עסקים (כ-27%) מדווחים כי יש אצלם עובדים המסרבים לחזור מחל"ת.
אחוז התעסוקה לפי הסקר עלה באפריל ל-86% מהיקף התעסוקה לפני תחילת משבר הקורונה. זאת, לעומת כ-75% בינואר. בענפי המסחר הקמעוני נרשמה ההתאוששות החדה ביותר בהשוואה לחודש ינואר, בהם אחוז התעסוקה צמח מ-68% ל-96%.
כ-30% מהעסקים באוכלוסיית הסקר צופים גידול בהיקף התעסוקה בחודשים הקרובים. ב-50% מהעסקים שנסקרו ירד הרווח התפעולי בשנת 2020 בהשוואה לשנת 2019, ואילו כ-12% מהעסקים דיווחו על עלייה ברווח התפעולי.
לא תמיד שווה לחזור
אני למשל לפני הקורונה עבדתי במשרה מלאה ואז בדיוק עזבתי את מקום העבודה לטובת מקום חדש שהייתי אמורה להתברג בו ולעבוד במשרה מלאה ,התקבלתי לעבודה החדשה והתחלתי באופן זמני ואז בדיוק כשהייתי צריכה להתחיל שם את המשרה המלאה התחילה הקורונה והוצאתי לחלת ,כיום לא שווה לי לחזור לשם כי הם מציעים לי שוב לעבור את כל המסלול מהתחלה עבודה זמנית ורק אחרי תקופה משרהמלאה ,מה שאומר ששוב שכרי ייפגע .לכן אני מעדיפה כרגע להמשיך בחלת זה יותר שווה לי .