רשויות הבריאות בברזיל הצביעו על חששות בטיחותיים מספוטניק 5, חיסון הקורונה שמייצרת רוסיה. הרשויות דחו את בקשותיהן של מספר מדינות בברזיל לייבא כמעט 30 מיליון מנות של ספוטניק, בצעד שהוביל לביקורת מצד רוסיה.
ועדה בת חמישה מומחים מטעם סוכנות הרגולציה הבריאותית של ברזיל החליט פה אחד בשני השבוע כי לא קיימים נתונים אמינים ועקביים הנדרשים לאישור הבקשות של 10 מדינות, על פי הודעת הרשות. עוד ארבע מדינות ושתי ערים ביקשו גם הן אישור לייבא את החיסון. הסוכנות הודיעה כי היו פגמים בכל הניסויים הקליניים שנערכו בפיתוח החיסון, וכן כי חסרים נתונים אודותיו.
הסוכנות הודיעה כי ניתוח שערכה הוועדה מצא שנגיף האדנו, שעליו מבוסס חיסון ספוטניק, יכול להתרבות, דבר שעלול לגרום לתחלואה או מוות, במיוחד בקרב אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת או בעיות נשימתיות. קרן ההשקעות הישירות של רוסיה, האחראית על השיווק העולמי של החיסון, הכחישה את הטענה.
"לעולם לא נאפשר, ללא הראיות הנדרשות, למיליוני ברזילאים להיחשף למוצרים בלי הוכחה לאיכותם, בטיחותם ויעילותם, או לפחות למאזן חיובי של עלות/תועלת בלהתחשב בסיטואציה החמורה שאנו מצויים בה", אמר נשיא סוכנות הרגולציה הבריאותית של ברזיל, אנטוניו ברה טורס.
החלטת הסוכנות עלולה לפגוע במאמציה של רוסיה לקדם את השימוש בינלאומי בחיסון שלה. ייצוא החיסון סייע לרוסיה לקדם מערכות יחסים דיפלומטיות עם מדינות רבות.
"אנחנו צריכים עוד מידע על מהות ההחלטה, כי הנתונים הקיימים יותר ממספיקים," אמר דימיטרי פסקוב, דובר הקרמלין. "נמשיך לקדם מגעים עם ברזיל. אם חסרים נתונים אנחנו נספק להם אותם," הוא הוסיף.
קרן ההשקעות הישירות של רוסיה פרסמה בתגובה כי "לא נמצאו נגיפי אדנו בעלי יכולת ריבוי באף קו ייצור של החיסון." הקרן גם כתבה כביקורת על החלטת ברזיל כי "עשרות מדינות אישרו את חיסון ספוטניק", וכי ההחלטה "בעלת אופי פוליטי ללא קשר לגישת הרגולטור לנתונים או למדע."
הרבה מהטיעונים נכונים לגבי החיסון של פייזר ומודרנה
ברור. רק בישראל יש התלהבות דורסנית לחסן כל מה שזז בלי לעקוב אחרי כלום