איש מאה שערים יואליש קרויס מספר ל'המחדש' זכרונות ילדות שלו מהמדורות במאה שערים בל"ג בעומר.
קרויס מספר כי שכונת מאה שערים נחלקה לכמה שכונות, כמו בתי אונגרין, בתי נייטן, שומרי אמונים וכו' ובכל שכונה היתה עושה הדלקה לעצמה, מה שהיה כעין תחרות למי תהיה הדלקה גדולה יותר.
קרויס מוסיף כי מנהג ילדי ירושלים היה להעמיד במרכז המדורה 'קלויץ' (עמוד עץ) שעוקף בגובהו את דפנות המדורה, והילדים היו תולים בראש הקלויץ דגלי ישראל, לילדי שכונת אונגערישע פעלד (רחבת שומרי אמונים) היה את הקלוץ הכי גבוה, מאידך לילדי שכונת בתי ויטנברג היו יותר דגלים לשרוף.
קרויס מספר שהילדים היו שוכרים מחסנים, שם איחסנו את ה'טיירים' (צמיגי רכב) שהיו גורמים לעשן שחור במדורה, הילדים היו הולכים עד לשדות הליפתא לגזום גזעי עץ למדורות ולשכונת תלפיות, שם היו מבקשים מבעלי המוסכים, צמיגי טרקטור גדולים שלא בשימוש, אך שינוע הצמיגים הגדולים לקח לילדים יותר מיום אחד, אז היו קושרים את אותם צמיגים ב'קייטן' (שרשראות) באמצע הדרך ממול חומות שער יפו, ולמחרת היו ממשיכים לשנע אותם עד למאה שערים.
באחת השנים בליל ל"ג בעומר, אירוע ההדלקה כמעט והסתיים באסון, בגלל אותו ה'קלויץ', היה זה בהדלקה הגדולה של שכונת בתי אונגרין, ילד קטן עמד בראש המדורה בכדי לסדר את הקלויץ, וילד אחר שלא ראה אותו, החל כבר בהדלקת המדורה, תוך שחברו עדיין למעלה. מאז העדה החרדית הורתה להפסיק עם מנהג הצבת הקלויץ, ושלחה את המשגיח ר' יוסף קדיש אייזנער זצ"ל שימנע מהילדים להציב את אותו עמוד העץ. הילדים בתגובה, פינצ'רו למשגיח את גלגלי רכב הסוסיתא שהיה ברשותו.
קרויס נזכר שבאחת השנים לקראת לג בעומר, ילדי מאה שערים פרצו לבסיס הצבאי במתחם שנלר שבשכונת גאולה הסמוכה, לקחו משם בשקט רימונים ממחסן התחמושת, והיה בכוונתם להשליך את הרימונים לתוך המדורה שבשוק מאה שערים, אלא שבנס האירוע נודע למשטרה שהגיע מיד למחסנים של הילדים במא"ש, ולקחה משם את הרימונים ובכך נמנע אסון גדול.
קרויס מספר שהיו ילדים שהיו סוחרים בצמיגי הטיירים, בתמורה לעג'ויים (גוגוים גרעיני משמש).
בנוסף את העצים והצמיגים היו משנעים מעגלות שיצרו בעצמם ממכולות אשפה, מכולות אשפה באותם ימים בירושלים, היו עשויים מעגלת גומי מרובעת על ארבעה גלגלים, הילדים עקרו את הגלגלים מהמכולה ובנו ממנה עגלה לסחיבת עצים.
עוד מספר קרויס, שבהדלקה בתולדות אהרון לפני 55 שנה בשנת תשכ"ו שהיתה מתקיימת בצומת הרחובות שבטי ישראל ושומרי אמונים, גזע ענק נפל על ראשו של ילד שנפצע קשה, וניצל בנס, מאז האדמו"ר מתולדות אהרון ר' אברהם יצחק זצוק"ל הנהיג שיפסיקו עם שימוש בעצים במדורה, ובמקום זאת יעשו מדורה מצמר גפן ושמן, מנהג שלבסוף פשט אצל כל האדמורים עד היום הזה.
עוד מזכיר קרויס, שבתולדות אהרון, היה מנהג שבהדלקה, אנשים היו משליכים בגדים יקרים למדורה לכבוד רבי שמעון, כמובא בקונטרס 'כבוד מלכים' אותו חיבר הסבא של האדמור מתולדות אהרון זצ"ל, בו הוא מסביר את המנהג ואת ההיתר לשרוף בגדים יקרים כשהמטרה היא לצורך מדורת רבי שמעון.