המציאות המבצעית המורכבת באיו"ש כבר הובילה את הכוחות לחפש אחרי מחבל שביצע פיגוע, כשבידם מידע מודיעיני מועט. הצורך ברור – ללכוד את המפגע לפני שימלט ויבצע פעולות טרור נוספות. איך אפשר לעשות זאת כשאת הפרטים על מיקומו צריך להשיג מעומק האויב? צוות הקרב המשולב שתורגל השבוע בחטמ"ר מנשה הציג את השיטה החדשה למרדף אחר מחבלים
רמת הסיווג במתחם החמ"לים המשותף שבמוצב מבוא דותן משתנה לפי אוהלים. את שגרת היום-יום של המוצב, אותו מאייש כרגע גדס"ר צנחנים התופס קו בגזרה, החליפה תנועה מתמדת של מפקדים בשלל דרגות, חלקם אף לבושים מדים טקטיים או בלבוש אזרחי. הם יוצאים ונכנסים מהחמ"לים השונים על פי צבע הצמידים שעל ידם, המעיד על איזה מידע יכול להיחשף בפניהם. הטלפונים נשארים בחוץ – הסודות נשארים בפנים.
אותו מתחם מהווה בעצם את הצק"ם – צוות הקרב המשולב שמתרגלים כעת לראשונה בחטמ"ר מנשה, כאשר מטרתו הבלעדית היא להוות מטה שבאמצעותו יסוכל ציר הבריחה של מפגע בעומק, כאשר אין ברשות הכוחות מודיעין רב.
ה'דלתות' המדוברות, הן בעצם שערי הכניסה לעולמות שונים של מידע על עומק האויב ועל סדר הפעולות האג"מיות של הכוחות. היחידות, הן יחידות המוכשרות לאיסוף מודיעין מהשטח, ולכן שיתוף הפעולה בהן כה קריטי.
בדלת אחת – אליה תיכנס עם הצמיד הירוק, תיכנס לעולם האיסוף הקרבי של גדוד 636, בדלת השנייה, שעבורה צריך צמיד בצבע אדום, תיכנס למטה של יחידת דובדבן, ועם הצמיד הכחול תיכנס לחמ"ל המשותף, בו יושבים נציגים מכלל היחידות יחד עם מטה חטמ"ר מנשה.
אלו היחידות המרכיבות את הצוות, והן גם אלו, בנוסף ליחידות מודיעיניות שונות שסודיותן קריטית, שיקבעו את תמונת המצב בתרחיש המסובך איתו הן הולכות להתמודד במשך יומיים אינטנסיביים מאוד.
עד כה, בתרחישים בהם מחבל ביצע פיגוע ונמלט, כבר נדרשו יחידות הצבא הרלוונטיות לשתף ביניהן פעולה – מודיעינית ואג"מית, אך טרם הוסדרה שיטת ניהול אירוע שתאפשר להם לשתף פעולה כאשר המרדף מתבצע גם בעומק האויב. למה הדבר נועד? למקרים בהם קצוות החוט המודיעיניים על מחבל נמלט מועטים, והמרדף הופך למורכב מהרגיל.
ניתן לראות שאוגדת איו"ש, על כל יחידותיה, נמצאת בקידמה טכנולוגית המאפשרת מיצוי מידע איכותי יותר משלל מקורות – גלויים וסמויים. את אותן יכולות ייחודיות, שילבה האוגדה לתוך אותו צוות קרב כדי לתת פתרונות מבצעיים טובים יותר.
בתרגיל שהתקיים בחטמ"ר מנשה, נוסה הצק"ם עם יחידה 636, דובדבן ומטה חטיבת מנשה, אך בעתיד עשויות להשתלב בו גם יחידות מודיעניות ויחידות מיוחדות נוספות, אזרחיות וצבאיות.
אז, איך זה קורה בפועל? הצק"ם יופעל בתגובה לאירוע קיצון, וידאג לאיסוף מודיעין מהשטח, אחיזה מודיעינית בשלל נקודות אסטרטגיות בגזרות הרלוונטיות ולבסוף – גם לסיכול. יחידת הקומנדו מחזיקה תחתיה יכולות התקפיות בנוסף לאיסוף מודיעין, לצד יכולות פשיטה על איתורים מורכבים. יחידה 636 של האיסוף הקרבי, אוחזת בכל מה שנוגע לאיסוף טכנולוגי, קרקעי ועילי באמצעים ייחודיים.
בליל התרגיל, התרחיש איתו התמודד הצוות נפתח בשעת לילה מאוחרת. פיגוע אירע באחד הפילבוקסים בגזרה. 3 חיילים נפצעים אך מספיקים להשיב בירי תגובה לכיוון הרכב. לא הרבה זמן לאחר מכן – מתגלה רכב שרוף על ציר נוסף בגזרה. לכוחות ברור שהיו שני מחבלים באוטו, לפחות.
צוות הקרב מופעל. בתחילה, ממצים מידע על הרכב השרוף אשר מתברר כי הוא נתקע בצד הדרך ובגלל שהושאר מונע, המנוע נשרף ובעל הרכב עזב את המקום.
באותה שעה גדס"ר צנחנים, הכוח שתופס בגזרה, מופעל על ידי החטיבה. במרחב הפתוח ובסריקות הצירים, אוחז גדוד 636 באמצעות אמצעי האיסוף שברשותו: רחפנים, תצפיות קרקעיות וכל היוצא בזה. כוחות דובדבן סוקרים את הנקודות הרלוונטיות בהן רוצים למצות מידע.
הטלפון האדום בחמ"ל המשותף מצלצל מיד לאחר מכן. דיווח נוסף מתקבל בו ומוביל לג'נין. דיווח נוסף – הוא קשור לפיגוע. מה שאדם חיצוני לא ידע הוא שאיסוף כלל המודיעין הזה מתבצע במקביל על ידי כלל היחידות בשטח ואנשיהן המפעילים אותן מתוך הצק"ם שבמבוא דותן.
נתיבי הבריחה האפשריים של המחבל מתחילים להתברר, ומרחב הסתתרות סביר אחד – בין שני כפרים מרכזיים בגזרה. הכוחות מתחילים לסגור מעגל ובצק"ם מעריכים מחדש את הסיכונים: פיגוע במרחב שבין מנשה לחטמ"ר שומרון, או מעבר לעורף ישראל. חטמ"ר שומרון נכנס גם הוא לפעולה ולוקח אחריות על אותה גזרת חיפוש שתחתיו.