שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן, המבקר בישראל, אמר במסיבת עיתונאים שערך היום בירושלים כי הסכם גרעין הוא הדרך למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני. "האלטרנטיבה להסכם היא שאיראן תתקדם יותר ויותר לפצצה ולזמן פריצה קצר, וזה לא אינטרס של ישראל ושל ארצות הברית", אמר.
"ארצות הברית וישראל מאוחדות בדאגה מהחשש שאיראן תגיע לנשק גרעיני. יש לנו מחלוקות בנוגע לשאלה איך למנוע את זה. אנחנו עובדים ביחד בנושא הזה", אמר בלינקן.
"הסכם הגרעין משיג משהו מאוד חשוב – הוא חותך את כל הדרכים של איראן לייצר אוראניום מעושר בזמן קצר – וזה דוחה את הפריצה לשנה. המומחים שלנו אומרים שכך זה קרה".
ממשל טראמפ משך את ארצות הברית מהסכם הגרעין עם איראן שנרקח בתקופתו של אובמה כנשיא. "מה ראינו מאז שפרשנו מההסכם? איראן הרבה יותר קרובה ליצור אורניום מועשר בזמן קצר יותר, יותר מאשר לפני ההסכם ובוודאי ביחס להסכם", אמר בלינקן. "זה יהיה הצעד הראשון, וננסה לדון בנושאים נוספים כמו תמיכה בטרור, העשרה, אנחנו נחושים לדון בהם אבל הדבר הראשון זה להכניס את הבעיה הגרעינית חזרה לקופסה".
בפגישותיו של שר החוץ עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר החוץ גבי אשכנזי, שר הביטחון בני גנץ ושגריר ישראל לארצות הברית ולאו"ם גלעד ארדן הועלה הרצון האמריקני במתן מחוות מצד ישראל לרשות הפלסטינית.
כחלק מכך, מערכת הביטחון מגבשת שורה של פרויקטים לטובת הרשות – גם כאלו הקשורים לשיתוף פעולה ביטחוני, ולא רק בציר הכלכלי-אזרחי. בנוסף, בביקורו במוקטעה ברמאללה שר החוץ בלינקן הודיע כי ארה"ב תפתח מחדש את הקונסוליה האמריקנית בירושלים.
גם בנוגע להעברת הכסף הקטארי, בארצות הברית רוצים לראות את חיזוק הרשות הפלסטינית. גנץ ואשכנזי למשל תומכים בהעברת הכסף הקטארי באמצעות הרשות הפלסטינית, ולא ישירות לעזה. נתניהו לא מסרב, אך טרם הביע תמיכה בכך. בעבר ציין כי העברת הכסף ישירות לעזה היא חלק ממאמץ הבידול בקרב הפלסטינים בין הגדה לרצועה.
גורמים ישראלים אמרו היום בשיחות עם שר החוץ האמריקני בלינקן: "אם הפלסטינים ימשיכו לשתף פעולה עם בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג – יהיה די בלתי אפשרי לשתף פעולה בפרוייקטים כלכליים ברשות הפלסטינית".
שר החוץ אשכנזי אמר את הדברים הבאים לבלינקן: כל עוד יהיה מסע איומים וסכנה למעצר חיילים ואזרחים ברחבי העולם – ישראל לא תוכל לקדם צעדים בוני אמון מול הרשות הפלסטינית, כל עוד יהיה מסע איומים וסכנה למעצר חיילים ואזרחים ברחבי העולם.
אמנם הפלסטינים לא יכולים לעצור את החקירה בהאג, אבל הם כן הצהירו שיספקו מסמכים ועדויות וישתפו פעולה עם החקירה. לכן בישראל הבהירו לאמריקנים שהדבר יפגע דרמטית בשיתופי הפעולה המתוכננים. האמריקנים לוחצים על הפלסטינים להפסיק את השיתוף פעולה, ובכלל – להימנע כרגע מנסיונות לפגוע בישראל בפורומים בינלאומיים.